ΑΓΟΡΑΣΑΤΕ επιπλέον ένα ξυπνητήρι και προστέθηκε και αυτό στην πολυπληθή συλλογή σας, μάταια. Υποσχεθήκατε δεκάδες φορές, χωρίς αποτέλεσμα, να ξυπνήσετε νωρίς κάποιο πρωινό για την εξόφληση των λογαριασμών, που έχουν πλέον γίνει η μόνιμη «ταπετσαρία» του ψυγείου σας.
Ο πρωινός ύπνος αποτελεί για εσάς την απόλυτη ανάγκη και δεν έχετε καταφέρει μέχρι τώρα να την καταστείλετε. Αντιθέτως, εύχεστε οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα να λειτουργούσαν νύχτα! Όχι, δεν είστε παράλογη· απλώς νυχτερινός τύπος. Έτσι έχει ρυθμιστεί το βιολογικό ρολόι σας, το οποίο ευθύνεται και για πολλά ακόμη!
Οι βιολογικοί ρυθμοί μπαίνουν αυτόματα σε εφαρμογή από την ημέρα της γέννησης μας. Το εσωτερικό μας ρολόι σταματά όταν τερματίζεται και η ζωή μας. Παρατηρώντας τον ανθρώπινο οργανισμό, οι ειδικοί κατάφεραν να δώσουν μια σαφή εικόνα του ωραρίου των λειτουργιών, αλλά και να ομαδοποιήσουν κάποιες από αυτές τις λειτουργίες.
Οι πρωινοί τύποι ξυπνούν νωρίς το πρωί χωρίς δυσκολία, εμπεδώνουν ευκολότερα τις πρωινές ώρες ό,τι και αν μελετήσουν και ασχολούνται επιτυχώς με όποια πνευματική δραστηριότητα καταπιαστούν.
Αντιθέτως, οι νυχτερινοί τύποι προτιμούν τα απογεύματα και το βράδυ για να μελετήσουν και να δραστηριοποιηθούν πνευματικά.
Ορμονικό το θέμα
Η μάθηση συνδέεται με τη μνήμη, οπότε ό,τι μαθαίνουν το θυμούνται πιο εύκολα την κατάλληλη ώρα, ανάλογα με τον τύπο στον οποίο ανήκουν.
Η ύπαρξη πρωινών και νυχτερινών τύπων ερμηνεύεται από το ξεχωριστό βιολογικό ρολόι του καθενός, το οποίο ρυθμίζεται από την επίφυση του εγκεφάλου.
Η δραστηριότητα της επίφυσης ρυθμίζεται από το φως που πέφτει στα μάτια κατά τη διάρκεια της ημέρας και εκκρίνει την ορμόνη μελατονίνη, η οποία με τον ανασταλτικό χαρακτήρα της «επισημαίνει» την ώρα του ύπνου και της χαλάρωσης.
Η σχέση του βιολογικού ρολογιού με το φως θα μπορούσε να ερμηνεύσει και τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονίας στις σκανδιναβικές χώρες.
Χρόνος προσαρμογής
Το βιολογικό ρολόι καθορίζει και την ακριβή ώρα που ξυπνάμε καθημερινά. Αν αλλάξει η ώρα του νυχτερινού ύπνου, το βιολογικό ρολόι θέλει μία εβδομάδα για να προσαρμοστεί και πάλι! Μία εβδομάδα χρειάζεται και το ανθρώπινο σώμα για να προσαρμοστεί σε περιβάλλον με διαφορετική θερμοκρασία.
- Η καλύτερη ώρα για το πρωινό ξύπνημα είναι 7 με 8 το πρωί. Το φως του ήλιου βοηθάει να ξυπνήσουμε πιο ευχάριστα και γρήγορα.
- Αν έχετε κάποιο συμβούλιο, προγραμματίστε το για τις 11 το πρωί. Ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα τότε και συγκεντρώνεται ευκολότερα.
- Η κατάλληλη ώρα για να μιλήσετε στο τηλέφωνο και να κάνετε ένα διάλειμμα από τη δουλειά είναι στη 1 μετά το μεσημέρι μέχρι και τις 2 μ.μ. Από τις 2 και μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, ακόμη και αν είστε νηστικοί, νιώθετε νυσταγμένοι και «βαρείς». Καλό θα ήταν να αποφύγετε εκείνη την ώρα τα σημαντικά ραντεβού, γιατί όχι και την οδήγηση.
- Στις 4 το απόγευμα μπορείτε να ανταποκριθείτε σε εργασίες που χρήζουν προσοχής, καθώς ενισχύεται ιδιαίτερα η ικανότητα να εντοπίζετε λάθη.
- Οι αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης «χτυπούν» στις 6 με 7 το απόγευμα. Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για το δείπνο.
- Χαλαρώστε και διαβάστε ένα βιβλίο χωρίς τον φόβο της νύστας κατά τις 10 το βράδυ.