Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

O Σιναϊτικός κώδικας στο διαδίκτυο

Ο Σιναίτικος Κώδικας το αρχαιότερο χειρόγραφο που περιέχει το πλήρες κείμενο της Καινής Διαθήκης και μέρος τη Παλαιάς βρίσκεται δημοσιευμένο στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα http://www.codexsinaiticus.org/.
 Το ηλικίας 1600 ετών χειρόγραφο χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα και ανακαλύφθηκε στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά απο τον Γερμανό μελετητή Κόνσταντιν φον Τίσεντορφ, ο οποίος σταδιακά τον μετέφερε στη Ρωσία. Το 1935 η σοβιετική κυβέρνηση πούλησε το χειρόγραφο στο Βρετανικό Μουσείο, όπου και έκτοτε βρίσκεται. Θεωρείται ότι άντεξε στο χρόνο επειδή ο αέρας της ερήμου είναι ιδανικός για τη διατήρηση κειμένων αλλά και επειδή το μοναστήρι παρέμεινε ανέγγιχτο από επίδοξους κατακτητές.Ο Κώδικας είναι γραμμένος σε κεφαλαιογράμματη τετραγωνισμένη ελληνική γραφή και αποτελείται από 1.460 και πλέον σελίδες.
Στην εικόνα επάνω απόσπασμα απο την πρώτη επιστολή Ιωάννου ,οπου το κείμενο γράφει :
"...ο πιϲτευων οτι ιϲ εϲτιν ο υϲ του θυ 
ουτοϲ εϲτιν ο ελθων δια υδατοϲ και αιματοϲ και πνϲ ιϲ χϲ ουκ εν τω υδατι μονον αλλ εν τω ϋδατι και τω αιματι και το πνα εϲτιν το μαρτυρουν οτι το πνα εϲτιν η αληθεια 
οτι οι τρειϲ ειϲιν οι μαρτυρουτεϲ το πνα και το ϋδωρ και το αιμα και οι τρειϲ ειϲ το εν ειϲιν
ει την μαρτυριαν του θυ λαμβανομεν η μαρτυρια του θυ μειζω εϲτιν οτι αυτη εϲτιν η μαρτυρια του θυ οτι μεμαρτυρηκεν περι του υυ αυτου 
 ο πιϲτευω ειϲ τον υν του θυ εχει την μαρτυριαν εν εαυτω ο μη πιϲτευων τω θω ψευϲτην πεποιηκεν αυτον οτι ουκ επιϲτευκεν ειϲ την μαρτυριαν η εμαρτυρηκεν ο θϲ περι του υυ αυτου ..." 

Και βέβαια το πιο κάτω νόθο "εδάφιο" : 
"...Ὃτι τρεῖς εἰσιν οἱ μαρτυροῦντες ἐν τῷ οὐρανῷ, ὁ Πατὴρ, ὁ Λόγος καὶ τὸ ἅγιον Πνεῦμα, καὶ οὗτοι οἱ τρεῖς ἕν εἰσι..." 
...φυσικά απουσιάζει...