Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ;



Ποιος δρόμος οδηγεί στον ουρανό; Ο Ιησούς Χριστός είπε: «Εγώ είμαι η οδός, και η αλήθεια και η ζωή, ουδείς έρχεται προς τον Πατέρα, ειμή δι’ εμού» (Ιωαν.ιδ:6).

Αυτό σημαίνει πως αποκλείονται όλοι οι άλλοι δρόμοι εκτός απ’ το δρόμο του σταυρού του Χριστού. Μονάχα μέσω της σταυρικής θυσίας του Χριστού μπορεί ο άνθρωπος να πάει κοντά στο Θεό.


Επικρατεί σήμερα ανάμεσα στους φοιτητές αλλά και στους μαθητές του γυμνασίου και λυκείου η ιδέα της παγκόσμιας σωτηρίας και της ίσης αξίας όλων των θρησκειών. Αρκεί όμως να εξετάσει κανείς τις διάφορες θρησκείες για να διαπιστώσει την πλάνη αυτής της ιδέας. Κάθε θρησκεία μπορεί ν’ αξιολογηθεί με κριτήριο τη διδασκαλία της σχετικά με τη σωτηρία. Ας δούμε μερικές απ’ αυτές.

ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ

Το 13% του πληθυσμού της γης αποτελείται από Ινδουιστές, οι οποίοι δέχονται την Ινδουιστική διδασκαλία σχετικά με τη σωτηρία που λέει:

1. Σωτηρία μέσω των έργων. Αυτός ο τρόπος της σωτηρίας περιγράφεται συχνά σαν το μονοπάτι των ανιδιοτελών ή αφίλαυτων πράξεων. Είναι η σωτηρία μέσω της εκπλήρωσης του θρησκευτικού καθήκοντος.

2. Σωτηρία μέσω της αγάπης. Ο πιστός διδάσκεται ότι θα πετύχει τη σωτηρία του με την ολοκληρωτική αφοσίωσή του σε κάποιο θεό. (Ο Ινδουισμός είναι πολυθεϊστική θρησκεία)

3. Σωτηρία μέσω της γνώσης. Είναι ο τρόπος που έχει επιλεγεί απ’ τους διανοούμενους.  Η θεωρία αυτή λέει ότι η αιτία του ανθρώπινου διλήμματος δεν είναι η ηθική παράβαση, αλλά η διανοητική πλάνη ή άγνοια. Όταν ο άνθρωπος κατανικήσει την άγνοια, τότε πετυχαίνει τη σωτηρία του.

Κανένας απ’ τους παραπάνω τρόπους δεν θεωρείται απ’ τον Ινδουισμό αποκλειστικός τρόπος απελευθέρωσης από τον ατέρμονα κύκλο των ξαναγεννήσεων (ο Ινδουισμός δέχεται τη μετενσάρκωση), με όλη τη συνεπακόλουθη δυστυχία τους. Η σωτηρία, λένε, έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση από την άγνοια και την απαλλαγή από τη φυσική ζωή με την παραγωγή και είσοδο του ανθρώπου σ’ ένα καινούριο επίπεδο ζωής.

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ

Ο Βουδισμός ξαπλώνεται ραγδαία στη Δύση και τώρα περιλαμβάνει το 8% περίπου του πληθυσμού της γης. Εφτά νοτιοασιατκά κράτη τον δέχονται σαν την επίσημη θρησκεία τους.

Ο βουδισμός είναι στην ουσία αθεϊσμός και ο Βούδας δεν αξιώνει πως είναι θεός, παρόλο που οι οπαδοί του τον δέχονται σαν θεό. Η σωτηρία που προσφέρει ο βουδισμός είναι μια σωτηρία που ο άνθρωπος την πετυχαίνει μόνος του και είναι βασισμένη πάνω σ’ αυτό που λέγεται «Οι 4 υπέρτατες αλήθειες». Βασικά, η διδασκαλία του βουδισμού προσφέρει απαλλαγή από τις θλίψεις μέσω της γνώσης των τεσσάρων αυτών αληθειών που είναι οι εξής:

Η ύπαρξη των θλίψεων είναι γεγονός

Η αιτία των θλίψεων είναι επιθυμία

Οι θλίψεις παύουν να υπάρχουν όταν πάψει να υπάρχει η επιθυμία.

Το οκταπλό μονοπάτι οδηγεί στην κατάπαυση των θλίψεων

Το οκταπλό μονοπάτι περιλαμβάνει: Σωστή πίστη, σωστό σκοπό, σωστή ομιλία, σωστή συμπεριφορά, σωστά μέσα διαβίωσης, σωστές προσπάθειες, σωστός στοχασμός και τέλος σωστή αυτοσυγκέντρωση.

ΣΙΝΤΟΪΣΜΟΣ

Ο σιντοϊσμός, ο δρόμος των θεών, είναι η επίσημη θρησκεία της Ιαπωνίας. Ο σιντοϊσμός δεν περιέχει καν την ιδέα της προσωπικής σωτηρίας του ανθρώπου. Εκείνο που δέχεται είναι η ιδέα ότι ο άνθρωπος πρέπει να ζει μια υγιεινή και ευτυχισμένη ζωή σε αρμονική σχέση με την κοινωνία που τον περιβάλλει.

ΚΟΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΜΟΣ

Με προέλευση την Κίνα, ο κομφουκιανισμός είναι βασικά ανθρωποκεντρική θρησκεία. Πιστεύει στον άνθρωπο και όχι στο Χριστό ή σε οποιαδήποτε άλλη θεότητα. Ο κομφουκιανισμός διδάσκει ότι το νόημα της ζωής βρίσκεται στις σωστές ανθρώπινες σχέσεις. Ο οπαδός αυτής της διδασκαλίας προσπαθεί να πετύχει καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις και μεγαλύτερη αρμονία, καθώς αναζητά το μονοπάτι της δικαιοσύνης και της ευτυχίας στη ζωή αυτή. Επειδή σαν διδασκαλία στερείται τη σωστή αντίληψη περί αμαρτίας ή ενοχής, δεν προσφέρει κανένα τρόπο σωτηρίας γιατί δεν βλέπει την ανάγκη της. Δίνει έμφαση σ’ αυτή τη ζωή κι αγνοεί τελείως τη μεταθανάτια.

ΤΑΟΪΣΜΟΣ

Ο Ταοϊσμός είναι γνωστός σαν η θρησκεία του Παγκόσμιου Δρόμου. Είναι πλατιά διαδεδομένος στη Φορμόζα, στη Μαλαισία, στην Ταϊλάνδη και στη Σιγκαπούρη. Όπως ο κομφουκιανισμός, έτσι κι ο ταοϊσμός προήλθε από την Κίνα. Όμως, ενώ ο κομφουκιανισμός τονίζει τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων, ο Δρόμος του Τάο είναι ο δρόμος της φύσης και η σημασία της ζωής πρέπει ν’ αναζητηθεί στη φύση. Ο ταοϊσμός τονίζει την αρμονία που βρίσκεται τόσο στον ουρανό όσο και στη γη. Η σωτηρία πρέπει να προάγει αυτή την αρμονία με τη συνεργασία του Τάο, δηλαδή του «Αιώνιου Δρόμου του Σύμπαντος». Αυτός ο «Τάο» δεν μπορεί να καθοριστεί, δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια, είναι περιβεβλημένος με κοσμικό μυστήριο. Η αθανασία επιτυγχάνεται όταν πραγματοποιηθεί η ένωση του ανθρώπου με το μυστηριώδη Δρόμο του Σύμπαντος. Η αθανασία αυτή είναι μια κατάσταση ανυπαρξίας, μια κατάσταση μη προσωπικής ύπαρξης, μια κατάσταση πλήρους ενοποίησης με τη φύση.

ΙΣΛΑΜ

Είναι η θρησκεία της πλειοψηφίας 35 χωρών που περιλαμβάνει το 1/7 ολόκληρου του πληθυσμού της γης. Το ξεκίνημά του ανάγεται στις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα και όπως πολλές άλλες μη χριστιανικές θρησκείες, προσφέρει σωτηρία μέσω των έργων και όχι με βάση τη χάρη του Θεού. Ο ισλαμισμός δεν δίνει καμιά έμφαση στο γεγονός της απώλειας του ανθρώπου ή της αμαρτίας και της τιμωρίας που αυτή συνεπάγεται. Ο ισλαμισμός διδάσκει την αυτοδικαίωση του ανθρώπου. Αν και παραδέχεται το Χριστό σαν ένα προφήτη, όμως δεν Τον θεωρεί σαν τον μεγαλύτερο ή τον τελικό προφήτη. Την τιμή αυτή την δίνει στο Μωάμεθ.

Η σωτηρία σύμφωνα με τον ισλαμισμό, επιτυγχάνεται με τα καλά έργα. Η επωδός της θρησκείας αυτής είναι η φράση: «Δεν υπάρχει άλλος θεός παρά μονάχα ο Αλλάχ και προφήτης του Αλλάχ είναι ο Μωάμεθ». Όταν ο άνθρωπος επαναλαμβάνει αυτή τη φράση, θεωρείται ότι κάνει το πρώτο και καλύτερο έργο. Μόνο με την επανάληψη αυτής της φράσης μπορεί να γίνει κανείς πραγματικός μουσουλμάνος. Άλλα καλά έργα είναι η προσευχή, ή ελεημοσύνη, η νηστεία και η ηθική ζωή, όπως η αποφυγή της μοιχείας, της μέθης, των τυχερών παιχνιδιών και του χοιρινού κρέατος. Συνιστάται ακόμα η βοήθεια στις χείρες και στα ορφανά, το προσκύνημα στη Μέκκα, και η κατάταξη στο στρατό για την υπεράσπιση του Αλλάχ από τους απίστους. Πιστεύουν ότι αν ένας στρατιώτης σκοτωθεί σε μια τέτοια μάχη με τους απίστους, η άμεση είσοδός του στον παράδεισο είναι απόλυτα εξασφαλισμένη.

Η σωτηρία παρουσιάζεται σαν ένα αποκλειστικό δικαίωμα των πιστών του Ισλάμ. Η μοίρα όλων των άλλων είναι η αιώνια καταδίκη και μόνο οι μουσουλμάνοι θα κληρονομήσουν τον παράδεισο μέσω του εξαγνισμού που πραγματοποιείται με τα καλά έργα.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σίγουρα σε κάποιο τέρμα, αλλά όχι στο ίδιο τέρμα! Ο Χριστός είπε: «Εισέλθετε διά της στενής πύλης διότι πλατεία είναι η πύλη και ευρύχωρος η οδός η φέρουσα εις την απώλειαν και πολλοί είναι οι εισερχόμενοι δι’ αυτής. Επειδή στενή είναι η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η φέρουσα εις την ζωήν και ολίγοι είναι οι ευρίσκοντες αυτήν» (Ματθ.ζ:13).

Ο μόνος δρόμος που οδηγεί στο Θεό είναι ο ίδιος ο Γιος του Θεού, ο Ιησούς Χριστός. Πίστεψε σ’ Αυτόν και δέξου Τον σαν σωτήρα σου από την αμαρτία και σαν Κύριο στη ζωή σου, γιατί Αυτός και μόνο Αυτός μπορεί να σε σώσει κι όχι οποιαδήποτε θρησκεία η δραστηριότητα. «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή» λέει ο Χριστός. Αν δεν μπεις σ’ αυτό το δρόμο κι αν δεν γνωρίσεις αυτή την αλήθεια και δεν αποκτήσεις αυτή τη ζωή, τότε είσαι χαμένος σ’ όποιο άλλο δρόμο κι αν βρίσκεσαι!