Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Ο καύχηση του Ιερεμία




Ξέρεις γιατί ο Ιερεμίας ονομάζεται ο «κλαίων προφήτης»;

Οι μελετητές της Βίβλου πιστεύουν ότι ο Ιερεμίας ξεκίνησε την προφητική αποστολή του πριν από τα 25 του χρόνια.

Ο Θεός του είπε να μην παντρευτεί (Ιερεμ.ις:1-2) και τον προειδοποίησε ότι η διακονία του θα είναι απογοητευτική και δύσκολη (Ιερεμ.α:12-19).


Επειδή ο Ιερεμίας αγαπούσε τον Θεό, θρηνούσε για το πείσμα και την ισχυρογνωμοσύνη του λαού του Θεού. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά αποκαλείται «κλαίων προφήτης».

Μερικές φορές παραπονέθηκε και εξέφρασε τις απογοητεύσεις του (Ιερεμ.ιβ), αλλά ποτέ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις αλήθειες του Θεού (Ιερεμ.κ:8-9).

Θα μπορούσε να καυχηθεί γι’ αυτό:

Ιερ.θ:24 αλλ' ο καυχώμενος ας καυχάται εις τούτο, ότι εννοεί και γνωρίζει εμέ, ότι εγώ είμαι ο Κύριος, ο ποιών έλεος, κρίσιν και δικαιοσύνην επί της γής· επειδή εις ταύτα ευαρεστούμαι, λέγει Κύριος.

Άσχετα με το πόσο σκληρή ήταν η ζωή του (και ήταν πολύ σκληρή), και πόσο συχνά απορρίφθηκε (και απορρίφθηκε πολύ συχνά), ο Ιερεμίας μπορούσε να καυχηθεί ότι γνώριζε τον Θεό του ότι είναι ευγενικός, σωστός και δίκαιος.
Ας είναι αυτό και η δική μας καύχηση!