Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Σύγχρονες πλάνες



Πολλοί σύγχρονοι Χριστιανοί ακολουθούν το μήνυμα των ψευδοπροφητών «Νιώσε καλά με τον εαυτό σου», όπως ακριβώς έκαναν οι άνθρωποι τον καιρό του Ιερεμία. Θα συγκρίνουμε τα μηνύματά τους με το μήνυμα του Χριστού.

Κάποιοι από τους πιο δημοφιλείς δασκάλους του καιρού μας υποβαθμίζουν την αμαρτία και την κόλαση και εστιάζουν στο να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά (πρώτα απ’ όλα). Ο Ιησούς, από την άλλη μεριά, επικεντρώθηκε στη μετάνοια, την ταπεινοφροσύνη και τη θυσία, μιλώντας συχνά για την αμαρτία και την κόλαση.  


Ματθ.ι:38 και όστις δεν λαμβάνει τον σταυρόν αυτού και ακολουθεί οπίσω μου, δεν είναι άξιος εμού.

Πολλοί δημοφιλείς «δάσκαλοι» ζουν μια πλούσια ζωή και επιμένουν ότι ο Θεός θέλει τα παιδιά του πλούσια και άνετα. Ο Ιησούς δεν είχε που να κλίνη την κεφαλήν και δίδαξε ότι ο πλούτος συχνά διαφθείρει τους ανθρώπους.

Δηλώσεις του Χριστού σχετικά με τον πλούτο:

Ο Θεός δίνει πλούτο σε κάποιους Χριστιανούς για κάποιο λόγο και τους δικούς Του σκοπούς, αλλά ο πλούτος δεν είναι μια υπόσχεση από τον Θεό και δεν είναι σημάδι πίστης.

Ματθ.ς:19-21 Μη θησαυρίζετε εις εαυτούς θησαυρούς επί της γης, όπου σκώληξ και σκωρία αφανίζει και όπου κλέπται διατρυπούσι και κλέπτουσιν. Αλλά θησαυρίζετε εις εαυτούς θησαυρούς εν ουρανώ, όπου ούτε σκώληξ ούτε σκωρία αφανίζει και όπου κλέπται δεν διατρυπούσιν ουδέ κλέπτουσιν·

Ματθ.ς:21 επειδή όπου είναι ο θησαυρός σας, εκεί θέλει είσθαι και η καρδία σας.

Ματθ.ιγ:22 Ο δε εις τας ακάνθας σπαρθείς, ούτος είναι ο ακούων τον λόγον, έπειτα η μέριμνα του αιώνος τούτου και η απάτη του πλούτου συμπνίγει τον λόγον, και γίνεται άκαρπος.

Λουκ.ιβ:15 Και είπε προς αυτούς· Προσέχετε και φυλάττεσθε από της πλεονεξίας· διότι εάν τις έχη περισσά, η ζωή αυτού δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων αυτού.

Άλλα εδάφια για τον πλούτο:

Ιακ.δ:3 ζητείτε και δεν λαμβάνετε, διότι κακώς ζητείτε, διά να δαπανήσητε εις τας ηδονάς σας.

Κολ.γ:5 Νεκρώσατε λοιπόν τα μέλη σας τα επί της γης, πορνείαν, ακαθαρσίαν, πάθος, επιθυμίαν κακήν και την πλεονεξίαν, ήτις είναι ειδωλολατρεία,

Α’ Τιμ.ς:6-10 Μέγας δε πλουτισμός είναι η ευσέβεια μετά αυταρκείας. Διότι δεν εφέραμεν ουδέν εις τον κόσμον, φανερόν ότι ουδέ δυνάμεθα να εκφέρωμέν τι· έχοντες δε διατροφάς και σκεπάσματα, ας αρκώμεθα εις ταύτα. Όσοι δε θέλουσι να πλουτώσι πίπτουσιν εις πειρασμόν και παγίδα και εις επιθυμίας πολλάς ανοήτους και βλαβεράς, αίτινες βυθίζουσι τους ανθρώπους εις όλεθρον και απώλειαν. Διότι ρίζα πάντων των κακών είναι η φιλαργυρία, την οποίαν τινές ορεγόμενοι απεπλανήθησαν από της πίστεως και διεπέρασαν εαυτούς με οδύνας πολλάς.

Ιακ.β:5 Ακούσατε, αδελφοί μου αγαπητοί, δεν εξέλεξεν ο Θεός τους πτωχούς του κόσμου τούτου πλουσίους εν πίστει και κληρονόμους της βασιλείας, την οποίαν υπεσχέθη προς τους αγαπώντας αυτόν;

Το μήνυμα «Νιώσε καλά με τον εαυτό σου» ήταν πάντα δημοφιλές:

Ο Ιερεμίας προειδοποίησε το λαό του Θεού να μετανοήσει για να αποφύγει την καταστροφή.

Ο Θεός προειδοποιούσε και τότε τον λαό Του ότι οι δημοφιλείς «προφήτες» τον καιρό του Ιερεμία έλεγαν λόγια μάταια:

«Ούτω λέγει ο Κύριος των δυνάμεων· Μη ακούετε τους λόγους των προφητών των προφητευόντων εις εσάς· ούτοι σας κάμνουσι ματαίους· λαλούσιν οράσεις από της καρδίας αυτών, ουχί από στόματος Κυρίου. Λέγουσι πάντοτε προς τους καταφρονούντάς με, Ο Κύριος είπεν, Ειρήνη θέλει είσθαι εις εσάς· και λέγουσι προς πάντα περιπατούντα κατά τας ορέξεις της καρδίας αυτού, Δεν θέλει ελθεί κακόν εφ' υμάς· διότι τις παρεστάθη εν τη βουλή του Κυρίου και είδε και ήκουσε τον λόγον αυτού; τις επρόσεξεν εις τον λόγον αυτού και ήκουσεν;» (Ιερ.κγ:16-18).

Αυτοί οι ψευδοπροφήτες έκαναν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά.

Αλλά τα λόγια του Ιερεμία είναι αυτά που αποδείχτηκαν αλήθεια.

Αν δεν καταλάβουμε τον μισθό της αμαρτίας και ότι η κόλαση είναι πραγματικότητα, δεν θα καταλάβουμε ποτέ το απίστευτο έλεος και τη χάρη του Θεού. Αν ζητάμε θησαυρούς σ’ αυτόν τον κόσμο, θα χάσουμε τους θησαυρούς του ουρανού.

Ας ακούμε τους αληθινούς δασκάλους της Βίβλου, όχι τους καλούς, άνετους,  γλυκομίλητους ομιλητές.