Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Υπακοή στην εξουσία



Εβρ.ιγ:17 Πείθεσθε εις τους προεστώτάς σας και υπακούετε· διότι αυτοί αγρυπνούσιν υπέρ των ψυχών σας ως μέλλοντες να αποδώσωσι λόγον· διά να κάμνωσι τούτο μετά χαράς και μη στενάζοντες· διότι τούτο δεν σας ωφελεί.

Φιλ.β:29 Δέχθητε λοιπόν αυτόν εν Κυρίω μετά πάσης χαράς και τιμάτε τους τοιούτους,

Α’ Θεσ.ε:12 Σας παρακαλούμεν δε, αδελφοί, να γνωρίζητε τους όσοι κοπιάζουσι μεταξύ σας και είναι προεστώτές σας εν Κυρίω και σας νουθετούσι,


Εφεσ.δ:11-12 Και αυτός έδωκεν άλλους μεν αποστόλους, άλλους δε προφήτας, άλλους δε ευαγγελιστάς, άλλους δε ποιμένας και διδασκάλους, προς την τελειοποίησιν των αγίων, διά το έργον της διακονίας, διά την οικοδομήν του σώματος του Χριστού,

Α’ Τιμ.δ:12 Μηδείς ας μη καταφρονή την νεότητά σου, αλλά γίνου τύπος των πιστών εις λόγον, εις συναναστροφήν, εις αγάπην, εις πνεύμα, εις πίστιν, εις καθαρότητα.

Εβρ.ιγ:7 Ενθυμείσθε τους προεστώτάς σας, οίτινες ελάλησαν προς εσάς τον λόγον του Θεού, των οποίων μιμείσθε την πίστιν, έχοντες προ οφθαλμών το αποτέλεσμα του πολιτεύματος αυτών.

Α’ Κορ.ις:10-11 Και εάν έλθη ο Τιμόθεος, προσέχετε να ήναι άφοβος μεταξύ σας· διότι το έργον του Κυρίου εργάζεται καθώς και εγώ· μηδείς λοιπόν ας μη εξουθενήση αυτόν. Προπέμψατε δε αυτόν εν ειρήνη, διά να έλθη προς εμέ· διότι προσμένω αυτόν μετά των αδελφών.

Α’ Κορ.ις:15-18 Σας παρακαλώ δε, αδελφοί· εξεύρετε την οικίαν του Στεφανά, ότι είναι απαρχή της Αχαΐας και αφιέρωσαν εαυτούς εις την διακονίαν των αγίων· να υποτάσσησθε και σεις εις τους τοιούτους και εις πάντα τον συνεργούντα και κοπιώντα. Χαίρω δε διά την έλευσιν του Στεφανά και Φουρτουνάτου και Αχαϊκού, διότι την έλλειψίν σας ούτοι ανεπλήρωσαν· επειδή ανέπαυσαν το ιδικόν μου πνεύμα και το ιδικόν σας. Τιμάτε λοιπόν τους τοιούτους.

Τίτ.β:15 Ταύτα λάλει και πρότρεπε και έλεγχε μετά πάσης εξουσίας· ας μη σε περιφρονή μηδείς.

Β’ Κορ.ζ:15 Και η αγάπη αυτού αυξάνει περισσότερον προς εσάς, όταν ενθυμήται την υπακοήν πάντων υμών, πως μετά φόβου και τρόμου εδέχθητε αυτόν.

Αριθ.κζ:20 και θέλεις επιθέσει επ' αυτόν από της δόξης σου, διά να υπακούωσιν εις αυτόν πάσα η συναγωγή των υιών Ισραήλ·

Ο Θεός πάντα έθετε εξουσίες για να υπάρχει τάξη: Αδάμ, Μωυσής, άντρας, γονείς. Κάθε φορά που ο άνθρωπος αντιδρούσε στην τάξη αυτή του Θεού, ξεκινούσαν τα προβλήματα (Κριτές).

Ο διάβολος είναι ο αρχηγός κάθε καταστρατήγησης της εξουσίας (Ιούδας-Χριστός)

Ματθ.κς:31 Τότε λέγει προς αυτούς ο Ιησούς· Πάντες υμείς θέλετε σκανδαλισθή εν εμοί την νύκτα ταύτην· διότι είναι γεγραμμένον, Θέλω πατάξει τον ποιμένα, και θέλουσι διασκορπισθή τα πρόβατα της ποίμνης·

Τίτ.α:13 Η μαρτυρία αύτη είναι αληθινή. Διά την οποίαν αιτίαν έλεγχε αυτούς αποτόμως, διά να υγιαίνωσιν εν τη πίστει,

Β’ Τιμ.δ:2 κήρυξον τον λόγον, επίμενε εγκαίρως ακαίρως, έλεγξον, επίπληξον, πρότρεψον, μετά πάσης μακροθυμίας και διδαχής.

Α’ Τιμ.ε:20 Τους αμαρτάνοντας έλεγχε ενώπιον πάντων, διά να έχωσι φόβον και οι λοιποί.

Ο διάβολος θέλει να αναλώσει το δυναμικό της εκκλησίας.
Λένε κάποιοι: ακούμε τα ίδια και τα ίδια…

Ψαλμ.κγ:1-6 Ο Κύριος είναι ο ποιμήν μου· δεν θέλω στερηθή ουδενός. Εις βοσκάς χλοεράς με ανέπαυσεν· εις ύδατα αναπαύσεως με ωδήγησεν. Ηνώρθωσε την ψυχήν μου· με ώδήγησε διά τρίβων δικαιοσύνης ένεκεν του ονόματος αυτού. Και εν κοιλάδι σκιάς θανάτου εάν περιπατήσω, δεν θέλω φοβηθή κακόν· διότι συ είσαι μετ' εμού· η ράβδος σου και η βακτηρία σου, αύται με παρηγορούσιν. Ητοίμασας έμπροσθέν μου τράπεζαν απέναντι των εχθρών μου· ήλειψας εν ελαίω την κεφαλήν μου· το ποτήριόν μου υπερχειλίζει. Βεβαίως χάρις και έλεος θέλουσι με ακολουθεί πάσας τας ημέρας της ζωής μου· και θέλω κατοικεί εν τω οίκω του Κυρίου εις μακρότητα ημερών.

η ράβδος σου και η βακτηρία σου, αύται με παρηγορούσιν: δεν λέει, με ενοχλούν!

Η «Ράβδος» απομακρύνει τα άγρια ζώα, τραβάει την προσοχή του προβάτου. Την πετάνε μπροστά στο πρόβατο για να το εμποδίσουν να προχωρήσει, όταν υπάρχει κίνδυνος.

Είναι ένα είδος πειθαρχίας, όχι για να βλάψει, αλλά για να οδηγήσει στο σωστό δρόμο.

Η πειθαρχία είναι απαραίτητο συστατικό στη ζωή του πιστού. Δεν υπάρχει ωρίμανση χωρίς πειθαρχημένη ζωή.

Τα όργανα πειθαρχίας, όταν τα κρατά ο ποιμένας, παρηγορούν.

Υπάρχουν συστήματα πραγμάτων – σχέσεων (γάμος-παιδιά-φίλοι-επαγγελματικός τομέας) που αν δεν τηρήσεις τους κανόνες, μπορεί να δείχνεις εντάξει χωρίς να είσαι.

Το ίδιο ισχύει και μέσα στην εκκλησία, αλλά:

    · Ο Θεός δεν εμπαίζεται

    · Ο λόγος Του ανακρίνει τα πάντα

  · Αν δεν υπάρξει διόρθωση, τα αποτελέσματα είναι καταστρεπτικά (αιώνια).

Α’ Σαμ.ιε:22-23 Και είπεν ο Σαμουήλ, Μήπως ο Κύριος αρέσκεται εις τα ολοκαυτώματα και εις τας θυσίας, καθώς εις το να υπακούωμεν της φωνής του Κυρίου; ιδού, η υποταγή είναι καλητέρα παρά την θυσίαν· η υπακοή, παρά το πάχος των κριών· διότι η απείθεια είναι καθώς το αμάρτημα της μαγείας· και το πείσμα, καθώς η ασέβεια και ειδωλολατρεία· επειδή συ απέρριψας τον λόγον του Κυρίου, διά τούτο και αυτός απέρριψε σε από του να ήσαι βασιλεύς.

Η σάρκα είναι πάντοτε έτοιμη να καλυφτεί πίσω από θρησκευτικούς τύπους.

Εφεσ.β:22 εν τω οποίω και σεις συνοικοδομείσθε εις κατοικητήριον του Θεού διά του Πνεύματος.

Για να μην υπάρχουν σχίσματα στο σώμα, ο Θεός έκανε ώστε «πολύ περισσότερον τα μέλη του σώματος, τα οποία φαίνονται ότι είναι ασθενέστερα, ταύτα είναι αναγκαία» (Α’ Κορ.ιβ:22).

Εφεσ.δ:25 Όθεν απορρίψαντες το ψεύδος, λαλείτε αλήθειαν έκαστος μετά του πλησίον αυτού· διότι είμεθα μέλη αλλήλων.

Εφεσ.δ:3 σπουδάζοντες να διατηρήτε την ενότητα του Πνεύματος διά του συνδέσμου της ειρήνης.

Αυτό το τελευταίο, είναι αγώνας, αντιμετώπιση των καταστάσεων και όχι κουκούλωμα.

Η σχέση μου με τον Θεό είναι το σχολείο της υποταγής. Οι σχέσεις μου με τους αδελφούς μου, είναι οι εξετάσεις στο μάθημα της υποταγής.

Ακολουθώντας κανείς την τακτική της ανυποταξίας, επειδή δεν βλέπει κάτι, ανοίγει την πόρτα και η γυναίκα να μην υποτάσσεται και το παιδί να μην σέβεται!

Ο διάβολος χαίρεται όταν σε κάνει να νομίζεις ότι με κάποια «έργα» σου, είσαι εντάξει!