Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Τι μπορούμε να μάθουμε από μια προδοσία;

Μπορούμε να μάθουμε 3 σημαντικά μαθήματα όταν κάποιος μας προδίδει. Καθένα υποστηρίζεται Γραφικά.

Πώς θα πρέπει ένας χριστιανός να χειριστεί μια προδοσία; 

Τι πρέπει να κάνουμε όταν κάποιος προδίδει την εμπιστοσύνη μας, μας διαβάλλει, στρέφεται εναντίον μας χωρίς να υπάρχει λόγος ή μας κλωτσάει όταν είμαστε πεσμένοι κάτω;

Μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα από αυτές τις καταστάσεις:


   1. Δεν μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε όλους:

Α’ Κορ.ε:11 Αλλά τώρα σας έγραψα να μη συναναστρέφησθε, εάν τις αδελφός ονομαζόμενος ήναι πόρνος ή πλεονέκτης ή ειδωλολάτρης ή λοίδορος ή μέθυσος ή άρπαξ· με τον τοιούτον μηδέ να συντρώγητε.

Α’ Κορ.ιε:33 Μη πλανάσθε· Φθείρουσι τα καλά ήθη αι κακαί συναναστροφαί.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε θέματα εμπιστοσύνης με όσους δεν περπατούν με το Κύριο. Στην πραγματικότητα, η Γραφή μας λέει να αποφεύγουμε συγκεκριμένους τύπους των ανθρώπων, ιδιαίτερα αν θέλουν να λέγονται αδελφοί.

   2. Μπορούμε να επιστρέφουμε καλό για κακό:

Ρωμ.ιβ:19-21 Μη εκδικήτε εαυτούς, αγαπητοί, αλλά δότε τόπον τη οργή· διότι είναι γεγραμμένον· εις εμέ ανήκει η εκδίκησις, εγώ θέλω κάμει ανταπόδοσιν, λέγει Κύριος. Εάν λοιπόν πεινά ο εχθρός σου, τρέφε αυτόν, εάν διψά, πότιζε αυτόν· διότι πράττων τούτο θέλεις σωρεύσει άνθρακας πυρός επί την κεφαλήν αυτού. Μη νικάσαι υπό του κακού, αλλά νίκα διά του αγαθού το κακόν.

Δεν θέλουμε ο εγωισμός του άλλου ατόμου να μας νικήσει.


   3. Μπορούμε να συγχωρέσουμε κάποιον χωρίς να τον εμπιστευόμαστε

Παρ.κε:19 Πίστις προς άπιστον εν ημέρα συμφοράς είναι ως οδόντιον σεσηπός και πους εξηρθρωμένος.

Μάρκ.ια:25 Και όταν ίστασθε προσευχόμενοι, συγχωρείτε εάν έχητέ τι κατά τινός, διά να συγχωρήση εις εσάς και ο Πατήρ σας ο εν τοις ουρανοίς τα αμαρτήματά σας.

Πρέπει να αποφύγουμε την πικρία, αλλά πρέπει επίσης να αποφύγουμε την ανοησία. Μόνο και μόνο επειδή έχουμε συγχωρήσει κάποιον, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον εμπιστευτούμε ξανά.

Η εμπιστοσύνη δεν είναι αυτόματο επακόλουθο της συγχώρεσης. Οι άνθρωποι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι αξιόπιστοι:

Ματθ.γ:8 Κάμετε λοιπόν καρπούς αξίους της μετανοίας,

Πράξ.κς:20 αλλ' εκήρυττον πρώτον εις τους εν Δαμασκώ και Ιεροσολύμοις και εις πάσαν την γην της Ιουδαίας, και έπειτα εις τα έθνη, να μετανοώσι και να επιστρέφωσιν εις τον Θεόν, πράττοντες έργα άξια της μετανοίας.

Ας επιτρέψουμε σε αυτές τις περιπτώσεις να μας κάνουν πιο δυνατούς, πιο σοφούς, και πιο ελεήμονες.