Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Είναι αμαρτία η επαναλαμβανόμενη προσευχή;



 Αυτό εξαρτάται. Η Γραφή απαντάει από δύο οπτικές γωνίες.


Πόσο συχνά πρέπει να προσευχόμαστε για το ίδιο πράγμα; Μια φορά είναι αρκετή, ή πρέπει να προσευχόμαστε επανειλημμένα;


Η Γραφή μας δίνει δύο απόψεις:



Στο Ματθ.ς:7,8 λέει ότι δεν πρέπει να βαττολογούμε όπως οι εθνικοί.


Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να νομίζουμε ότι τα επαναλαμβανόμενα λόγια έχουν κάποια μαγική δύναμη. Επικοινωνούμε με τον Θεό στην προσευχή, δεν Τον χειραγωγούμε.


Κάποια από τα πιστεύω αυτών που εξασκούν  το «πες το και πάρτο» (δλδ. πες στον Θεό ακριβώς τι θέλεις και πάρε το με πίστη), είναι σαν τις προσευχές των εθνικών. Αυτοί που διδάσκουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τις σωστές λέξεις όταν μιλάμε ή προσευχόμαστε για τα προβλήματά μας, διδάσκουν ειδωλολατρική δεισιδαιμονία, όχι πίστη. Η Γραφή μας λέει να εστιάζουμε στις ευλογίες στη ζωή μας, γιατί μένοντας στα δύσκολα πράγματα, αυτό προκαλεί αποθάρρυνση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε τα προβλήματά μας ή ότι δεν πρέπει να μιλάμε ποτέ γι’ αυτά.


Ο Θεός γνωρίζει τις ανάγκες μας, αλλά οι προσευχές μας αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη μας σ’ Αυτόν.


Γι’ αυτό λέει ότι πρέπει να προσευχόμαστε συνέχεια για τα πάντα:


Α’ Θεσ.ε:17 αδιαλείπτως προσεύχεσθε,


Φιλιπ.δ:6 Μη μεριμνάτε περί μηδενός, αλλ' εν παντί πράγματι ας γνωρίζωνται τα ζητήματά σας προς τον Θεόν μετ' ευχαριστίας διά της προσευχής και της δεήσεως.


Το Λουκ.ιη:1-8, μας λέει ότι ο Θεός εκτιμά την επίμονη προσευχή. Το συγκεκριμένο απόσπασμα, αναφέρει την επιθυμία του Θεού για απόδοση δικαιοσύνης. Είναι πάντα καλό να προσευχόμαστε για τη δικαιοσύνη του Θεού.


Αλλά, πόσο συχνά θα πρέπει να προσευχόμαστε για το ίδιο πράγμα;


Μερικές φορές ο Θεός θέλει να προσευχόμαστε για πολύ καιρό. Άλλες φορές μας δίνει ειρήνη ώστε να προσευχηθούμε για κάποιο αίτημα και να προχωρήσουμε.


Υπάρχουν περισσότερες από μία σωστές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό. Θα πρέπει να οδηγούμαστε από το Πνεύμα του Θεού (Εφες.ς:18, Ρωμ.η:26).


Υπάρχει μία περίπτωση όπου ο Θεός λέει να μην προσευχόμαστε (Α’  Ιωάν.ε:16), αλλά θα μας δώσει σαφή καθοδήγηση πότε δεν πρέπει.