Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Πώς να παίρνεις σωστές αποφάσεις

  1) Μήπως ο Θεός έχει ήδη μια σαφή διδασκαλία σχετικά με αυτό;

Ι.Ναυή. α:8 Δεν θέλει απομακρυνθή τούτο το βιβλίον του νόμου από του στόματός σου, αλλ' εν αυτώ θέλεις μελετά ημέραν και νύκτα, διά να προσέχης να κάμνης κατά πάντα όσα είναι γεγραμμένα εν αυτώ· διότι τότε θέλεις ευοδούσθαι εις την οδόν σου, και τότε θέλεις φέρεσθαι μετά συνέσεως.

Αν ο Θεός έχει ήδη μιλήσει σχετικά με αυτό, δεν υπάρχει λόγος να αναρωτιέσαι πια. Απλά κάνε ό, τι σου είπε.

Απλό, έτσι δεν είναι;


Λοιπόν, το πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας, έχουν ένα αρκετά χαμηλό επίπεδο γνώσης των Γραφών. Είναι «λίγο πληροφορημένοι πιστοί».

Θα σου πρότεινα ο λόγος του Χριστού να κατοική εν σοι πλουσίως. Να διαβάζεις τη Γραφή σου. Να την μελετάς. Να σπουδάζεις το λόγο του Θεού. Όταν το κάνεις αυτό, θα εκπλαγείς από το πόσο καλύτερα θα μπορείς να παίρνεις σωστές και στερεές αποφάσεις στη ζωή σου.

   2) Τι σου έχουν πει οι φίλοι σου σχετικά με αυτό;

Παρ.ια:14 Όπου δεν είναι κυβέρνησις, ο λαός πίπτει· εκ του πλήθους δε των συμβούλων προέρχεται σωτηρία.

Είναι ζωτικής σημασίας να περιβάλλεσαι από ευσεβή άτομα που θα είναι σε θέση να σου μιλήσουν για σοβαρά θέματα της ζωής σου, για αποφάσεις που θέλεις να πάρεις. Πρέπει να υπάρχουν κάποια άτομα, με τα οποία περνάς τον περισσότερο χρόνο σου. Είναι σημαντικό να επιλέξεις προσεκτικά αυτούς τους ανθρώπους. Αν δεν έχεις τέτοιους φίλους, θα σε ενθάρρυνα να το κάνεις από τα άτομα της εκκλησίας σου.


   3) Τι έχουν να πουν οι αρχές πάνω σ’ αυτό το θέμα;

Τίτ.γ:1 Υπενθύμιζε αυτούς να υποτάσσωνται εις τας αρχάς και εξουσίας, να πειθαρχώσι, να ήναι έτοιμοι εις παν έργον αγαθόν,

(Δες επίσης Ρωμ.ιγ:1-7, Εβρ.ιγ:17).

Ο Θεός συχνά λειτουργεί μέσα από τις σχέσεις εξουσίας στη ζωή μας. Για παράδειγμα, θα ήταν εξαιρετικά σπάνιο η καλύτερη επιλογή να είναι κάτι παράνομο. Δες την επιλογή σου από την θέση των αρχών εξουσίας στη ζωή σου και τουλάχιστον χρησιμοποίησέ την σαν ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για σένα.

   4) Πώς θα με επηρεάσει αυτό πνευματικά;

Α’ Κορ.ι:23 Πάντα είναι εις την εξουσίαν μου αλλά πάντα δεν συμφέρουσι· πάντα είναι εις την εξουσίαν μου, αλλά πάντα δεν οικοδομούσι.

Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα σ’ αυτή τη ζωή από το να κερδίσεις περισσότερα χρήματα ή να βελτιώσεις τη θέση ή το κύρος σου ανάμεσα στους συναδέλφους σου. Όταν κάνεις τις επιλογές σου, σιγουρέψου ότι εξετάζεις πώς αυτή η απόφαση θα επηρεάσει την πνευματική σου πορεία. Θα σε τραβήξει πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Θεό; Αυτή η απόφαση μήπως εμποδίζει ή δυσκολεύει την παρακολούθηση της εκκλησίας, τη διατήρηση αδελφικών σχέσεων, ή την μελέτη και την σπουδή του λόγου του Θεού;  Αν σε βλάπτει πνευματικά, τότε θα πρότεινα να την ξεχάσεις την επιλογή αυτή.

   5) Πώς θα επηρεάσει αυτό την οικογένειά μου; Θα μας πλησιάσει πιο κοντά στο Θεό ή θα μας απομακρύνει;

Α’ Κορ.η:9 Πλην προσέχετε μήπως αύτη η εξουσία σας γείνη πρόσκομμα εις τους ασθενείς.

Δεν πρέπει να εξετάσεις μόνο πώς η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τη δική σου πνευματική ζωή, αλλά πρέπει επίσης να εξετάσεις τις επιρροές που θα έχει για την πνευματική κατάσταση της οικογένειάς σου. Θα βοηθήσει την οικογένειά σου να αυξηθεί στο Χριστό, ή θα επηρεάσει την πνευματική της ανάπτυξη; Μήπως τους τραβήξει μακριά από αδελφούς και από ένα υγιές, εκκλησιαστικό περιβάλλον; Μήπως αυτή η απόφαση δημιουργήσει χάσμα μέσα στην οικογένειά σου; Να είσαι προσεκτικός, να μην παίρνεις αποφάσεις που θα αναγκάσουν την οικογένειά σου να πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα.

   6) Αυτό θα φέρει περισσότερη ή λιγότερη γαλήνη στη ζωή μου;

Α’ Θεσ.δ:11 και να φιλοτιμήσθε εις το να ησυχάζητε και να καταγίνησθε εις τα ίδια και να εργάζησθε με τας ιδίας υμών χείρας, καθώς σας παρηγγείλαμεν,

Το ξέρεις ότι ο Θεός θέλει να έχεις μια πραγματικά ειρηνική ζωή; Φυσικά, αυτό δεν είναι ο «κοσμικός τρόπος» θεώρησης του πράγματος, αλλά είναι σίγουρα μια σημαντική εκτίμηση όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων. Να είσαι προσεκτικός ότι δεν στοιβάζεις στη ζωή σου όλο και πιο πολλά «πράγματα» που θα σε οδηγήσουν σε άκρα με στρες και άγχος. Και βεβαιώσου ότι δεν θα κλέψει την ειρήνη από την οικογένειά σου.

7) Συνάδει αυτή η απόφαση με τον τρόπο που ο Θεός θέλει να με χρησιμοποιήσει;

Α’ Πέτρ.δ:10 έκαστος κατά το χάρισμα, το οποίον έλαβεν, υπηρετείτε κατά τούτο εις αλλήλους ως καλοί οικονόμοι της πολυειδούς χάριτος του Θεού·

Ο Θεός σε δημιούργησε για έναν σκοπό, και σε έχει σχεδιάσει ειδικά για να εκπληρώσεις το σκοπό αυτό. Είσαι ένα χαρισματικό άτομο, και το σχέδιό Του για σένα, θα λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο του χαρίσματός σου. Όταν στρεφόμαστε έξω από τον τρόπο που ο Θεός έχει σχεδιάσει για μας, συχνά αισθανόμαστε υπερβολικό στρες, άγχος και πολύ γρήγορα επαγγελματική εξουθένωση.

Όταν πρόκειται να πάρεις αποφάσεις, βεβαιώσου ότι εκτιμάς την επιλογή σου, λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο του Θεού για σένα.

   8) Δώσε προσοχή στους κινδύνους που σχετίζονται με αυτή την απόφαση;

Παρ.κζ:12 Ο φρόνιμος προβλέπει το κακόν και κρύπτεται· οι άφρονες εξακολουθούσι και τιμωρούνται.

Κατά τη λήψη αποφάσεων, είναι πολύ σημαντικό να αξιολογήσεις ειλικρινά τους κινδύνους που εμπλέκονται. Μερικές φορές μπορεί να γοητευόμαστε τόσο πολύ από το «χρυσό αυγό» που να αγνοούμε τους κινδύνους που συνδέονται με αυτό. Για αυτό, θα ήθελα να προτείνω να ακούσεις και μια άλλη φωνή - εκτός απ’ την δική σου - που μιλάει για την κατάσταση αυτή.

Μερικές φορές άλλοι, μπορούν να δουν τους κινδύνους που εμείς παραβλέπουμε.

Είναι σημάδι σοφίας να είσαι προσεκτικός. Όχι φοβισμένος, αλλά προσεκτικός.

   9) Έχω απόλυτη ειρήνη από τον Θεό γι' αυτό;

Φιλιπ.δ:7 Και η ειρήνη του Θεού η υπερέχουσα πάντα νούν θέλει διαφυλάξει τας καρδίας σας και τα διανοήματά σας διά του Ιησού Χριστού.

Μερικές φορές μπορεί όλα να φαίνονται εξωτερικά σωστά, όταν είναι να πάρω μια απόφαση, αλλά να εξακολουθεί να υπάρχει άγχος στο πνεύμα μου. Έχω μάθει ότι η λήψη απόφασης χωρίς εσωτερική ειρήνη, είναι σχεδόν πάντα λάθος. Ο Θεός μας δίνει ειρήνη σαν προστασία και καθοδήγηση. Ζήτα την ειρήνη Του, και να είσαι προσεκτικός ώστε να μην παίρνεις αποφάσεις που κινούνται ενάντια σ’ αυτή την ειρήνη.

10) Οι πόρτες των περιστάσεων είναι ξεκάθαρα ανοικτές εδώ;

Συχνά, ο Θεός εργάζεται μέσα από εμφανείς περιστάσεις. Για παράδειγμα, το έκανε αυτό για τον Παύλο στις Πράξ.ις. Στο κεφάλαιο αυτό, ο Παύλος και όσοι ήταν μαζί του, έβλεπαν παντού κλειστές πόρτες όσο αφορά στην επόμενη διακονία τους. Στη συνέχεια, μία πόρτα προς την Ασία άνοιξε, ενώ όλες οι άλλες πόρτες έκλειναν.

Ο Θεός συχνά με κατευθύνει περισσότερο κλείνοντας πόρτες, από ό, τι ανοίγοντας. Αλλά έχουν υπάρξει φορές στη ζωή μου, που επιχείρησα με πίεση να ανοίξω μια πόρτα που δεν ήταν πραγματικά ανοικτή. Ποτέ δεν τελείωσε αυτό καλά.

Είναι πάντα καλό να εξετάζεις πώς ο Θεός ανοίγει ή κλείνει πόρτες μπροστά σου. Και ενώ μια ανοικτή πόρτα δεν σημαίνει πάντα ότι πρέπει να μπεις, είναι συχνά μια ένδειξη ότι ο Θεός εργάζεται. Πρόσεχε όταν ανοίγεις πόρτες, ιδιαίτερα όταν προσπαθείς να αναγκάσεις μια πόρτα να ανοίξει, ενώ είναι κλειστή.

   11) Είναι τώρα η καλύτερη στιγμή γι’ αυτό, ή μήπως θα ήταν καλύτερα να περιμένω;

Εφεσ.ε:16-17 εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, διότι αι ημέραι είναι πονηραί. Διά τούτο μη γίνεσθε άφρονες, αλλά νοείτε τι είναι το θέλημα του Κυρίου.

Η βιασύνη δεν φέρνει πάντα τις καλύτερες αποφάσεις. Μερικές φορές, όλα μπορεί να φαίνονται σωστά για μια επιλογή, αλλά η λήψη της απόφασης σε μεταγενέστερο χρόνο ίσως να έχει περισσότερο νόημα. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί πολλές φορές θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα όταν βλέπουμε μια ευκαιρία. Αλλά μερικές φορές η πιο σοφή απόφαση είναι να ησυχάσουμε, να σχεδιάσουμε καλύτερα, να το ξανασκεφτούμε και να του δώσουμε περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθεί.

   12) Είμαι πρόθυμος να αφήσω τον Θεό να κλείσει αυτή την πόρτα;
 (δες πάλι το ταξίδι του Παύλου στις Πράξ.ις)

Ένα σημαντικό στοιχείο για να πάρεις σωστές αποφάσεις, είναι να είσαι σίγουρος ότι έχεις υποταχτεί πλήρως στο απώτερο σχέδιο του Θεού για τη ζωή σου. Μερικές φορές σκεφτόμαστε ότι θέλουμε να κάνουμε ένα συγκεκριμένο πράγμα, και μετά ξεκινά μια πάλη, όταν αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι ο Θεός δεν θέλει να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη επιλογή.

Η καταστροφή έρχεται όταν τοποθετούμε την επιθυμία μας πάνω από το σχέδιο του Θεού. Ας γίνω πιο σαφής εδώ. Αυτό ποτέ δεν βγάζει σε καλό. Η καλύτερη απόφαση που μπορείς ποτέ να κάνεις είναι να υποτάξεις τις επιλογές σου στο σχέδιο του Θεού και να είσαι πρόθυμος να εγκαταλείψεις μια ευκαιρία, όταν αισθάνεσαι ότι ο Θεός δεν θέλει να προχωρήσεις στην απόφαση αυτή.

   13) Είμαι πρόθυμος να εμπιστευτώ τον Θεό αν μου ζητήσει να κάνω ένα βήμα μπροστά;

Εβρ.ια:6 χωρίς δε πίστεως αδύνατον είναι να ευαρεστήση τις εις αυτόν· διότι ο προσερχόμενος εις τον Θεόν πρέπει να πιστεύη ότι είναι και γίνεται μισθαποδότης εις τους εκζητούντας αυτόν.

Αυτό είναι βασικά η άλλη πλευρά της προηγούμενης ερώτησης. Είναι σημαντικό να σταματάς όταν ο Θεός λέει, «σταμάτα» και είναι εξίσου σημαντικό να προχωράς όταν λέει, «προχώρα».

Είσαι πρόθυμος να κάνεις αυτό που ο Θεός θα ήθελε να κάνεις; Κι αν σε κάνει να νιώθεις άβολα; Κι αν σε απομακρύνει από τη ζώνη της άνεσής σου; Κι αν απαιτεί πίστη;

Κλείνοντας

Λοιπόν, όταν έχεις να πάρεις μια σοβαρή απόφαση, θα ήθελα να σε ενθαρρύνω να αναρωτηθείς τα παραπάνω πριν από την επιβεβαίωση της απόφασής σου. Συζήτησε κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις με τη σύζυγό σου ή έναν φίλο. Στην ουσία, αυτά τα ερωτήματα μπορούν να χρησιμεύσουν σαν κατευθυντήριες γραμμές για να παίρνεις αποφάσεις εσύ και η οικογένειά σου, που δεν θα μετανιώσετε αργότερα.