Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Αναζητώντας την αλήθεια - 043




Α.  Ο ΣΚΟΠΟΣ.

Το Άγιο Πνεύμα είναι ο Χριστός μέσα μας, η ελπίδα της δόξας (Κολ.α:27). Αυτό είναι ένα μυστήριο που ήταν κρυμμένο από χρόνους και γενιές στο παρελθόν, αλλά τώρα φανερώνεται στους αγίους. Στους Ρωμ.η:9 βρίσκουμε ότι αν δεν έχουμε το Πνεύμα του Χριστού δεν είμαστε δικοί του. Το σχέδιο του Θεού ήταν πάντα το να κατοικήσει ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά οι χρόνοι που ζούμε είναι ακόμα πιο πολύ ευλογημένοι γιατί τώρα κατοικεί μέσα μας.

Πρώτα απ’ όλα το Α.Π. είναι ο δάσκαλός μας (Ιωαν.ιδ:26). Υπάρχει για να μας φέρνει σκέψεις στη θύμησή μας και να ανοίγει τη διάνοιά μας στο λόγο του Θεού. Ακόμα, μας ανανεώνει και μας ξεκουράζει (Ησ.κη:11-12). Υπάρχει ειρήνη και ανάπαυση σ’ αυτή την εμπειρία. Επίσης μας φανερώνει τα μέλλοντα (Ιωαν.ιγ:13). Πολλές φορές μας φανερώνει κρυμμένους κινδύνους και μας δείχνει εκ των προτέρων καταστάσεις που είναι να έρθουν στο μέλλον. Υπάρχει προστασία για τα παιδιά Του. Έπειτα μας δίνει δύναμη να μαρτυρήσουμε (Πράξ.α:18). Η μαρτυρία είναι ένας από τους σημαντικότερους αντικειμενικούς σκοπούς της Εκκλησίας, μας δίνει όμως και την δύναμη να το κάνουμε κι αυτό.

Ο σπουδαιότερος λόγος απ’ όλους τους λόγους που λαβαίνουμε το Α.Π. είναι ότι θα αναστηθούμε στον ερχομό Του (Ρωμ.η:11). Η ελπίδα του κάθε χριστιανού είναι να αναστηθεί για να Τον συναντήσει στον αέρα. Αλλά αν το πνεύμα Του δεν κατοικεί μέσα μας δεν θα υπάρχει τίποτα να μεταλλάξει τα θνητά σώματά μας.

Εκτός από όλα αυτά τα πράγματα, το μεγάλο γεγονός είναι ότι είναι ο Παρηγορητής μας, που σημαίνει ότι θα μας απαλύνει (ανακουφίζει) σε πιέσεις και θλίψεις, διευκολύνει (μαλακώνει) το μαρτύριο του πόνου μας, φέρνει παρηγοριά και ελπίδα, μας δίνει βοήθεια σε καιρούς προβλημάτων και μας ενθαρρύνει. Τι περισσότερο μπορούμε να ζητήσουμε από Αυτόν; Γιατί κάποιος να μην θέλει να λάβει το Α.Π. όταν όλα αυτά τα οφέλη έρχονται και οικοδομούν τον εσωτερικό μας κόσμο;