Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Αναζητώντας την αλήθεια - 042



Α. Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟΔΗΜΟ.

Η συνομιλία του Ιησού με τον Νικόδημο υπάρχει στο ευαγγέλιο του Ιωάννη. Ο Νικόδημος ήταν ένας μορφωμένος και τιμώμενος θρησκευτικός ηγέτης. Άνθρωπος που κατείχε μια εξέχουσα θέση και διάκριση, παρόλα αυτά ήταν πραγματικά ανικανοποίητος με τον εαυτό του. Η θρησκεία του δεν είχε ανταποκριθεί στις βαθύτατες ανάγκες του.

Έτσι, έρχεται στον Ιησού τη νύχτα να μάθει από Αυτόν. Αυτό μοιάζει λίγο με ένα καθηγητή πανεπιστημίου που κατεβαίνει σ’ ένα δρόμο της Αθήνας για να μάθει από έναν άσημο άνθρωπο, αλλά όμως είχε ανάγκη από κάτι.


Αρχίζει την συνομιλία με τα ακόλουθα λόγια: «Ραββί, εξεύρομεν ότι από Θεού ήλθες Διδάσκαλος». Η απάντηση του Ιησού ήταν: «Εάν τις δεν γεννηθεί άνωθεν, δεν δύναται να ιδή την βασιλείαν του Θεού». Ο Νικόδημος δεν κατάλαβε το λόγο, όπως πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν καταλαβαίνουν.

«Πώς δύναται ο άνθρωπος να γεννηθεί γέρων ών»; Αλλά ο Ιησούς δεν μιλούσε για τη φυσική γέννα. Μιλούσε για την πνευματική γέννηση που οι άνθρωποι είχαν την εμπειρία της την ημέρα της Πεντηκοστής. Ο άνθρωπος πρέπει να γεννηθεί από το νερό (βάπτισμα) και το Πνεύμα (Άγιο Πνεύμα) γιατί αλλιώς δεν μπαίνει στη βασιλεία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Αλλά τι είναι η βασιλεία του Θεού;  Ο Παύλος μας λέει στη Ρωμ.ιδ:17 ότι: «Διότι η βασιλεία του Θεού δεν είναι βρώσις και πόσις (εξωτερικές εκδηλώσεις, τήρηση των εθιμοτυπικών ή θρησκευτικών τύπων)αλλά δικαιοσύνη, ειρήνη και χαρά εν Πνεύματι  Αγίω». Το Βασίλειο του Θεού είναι ένα πνευματικό Βασίλειο. Όλοι οι πιστοί Του κυβερνώνται από την δύναμη του Πνεύματός Του που έχει μεταλλάξει την ανθρώπινή τους φύση και έχει ανακαινίσει το νου τους, Ρωμ.ιβ:2.