Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Καρπός που να μένει


Η καρποφορία για το πιστό παιδί του Θεού δεν είναι κάτι το προαιρετικό. Μερικοί πιστεύουν και κηρύττουν πως αν έρθει ο καρπός και όταν έρθει, όσος κι αν είναι, είναι ευπρόσδεκτος. Σαν να πρόκειται για κάτι τυχαίο. Λάθος τραγικό.

Ό καρπός είναι σημάδι ζωής. Απόδειξη ζωής. Καρπός χωρίς ζωή δεν μπορεί να υπάρξει. Όπως και το αντίθετο. Και επειδή η ζωή πηγάζει μέσα από το θάνατο, καρπός πνευματικός που να μένει θα έρθει μόνο όταν πεθάνουμε ως προς τον κόσμο, τις επιθυμίες μας, τα πάθη μας.


Ο λόγος του Θεού όταν μιλάει για καρπό χρη­σιμοποιεί νούμερα και ξέρουμε όλοι πολύ καλά πώς οι αριθμοί έχουν τη δική τους σκληρή και απόλυτη γλώσσα, δε χωράνε γνώμες, συζητήσεις.

Ο καρπός δεν είναι αποτέλεσμα προσπάθειας, δράσης, αγώνα ξεχωριστού. Αντίθετα είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα των χυμών της ζωής, πού κυλούν μέσα μας και είναι κάτι πού δεν κρύβεται όταν υπάρχει. Ο ζωντανός Ιησούς μέσα μας είναι η δύναμη της καρποφορίας. Όλα τα υπόλοιπα, όπως ο ζήλος για το έργο, το τρέξιμο, οι εξορμήσεις, τα οργανωτικά σχήματα, είναι φτηνά υποκα­τάστατα, θνησιγενή και ετοιμόρροπα. Δεν προσφέρουν σοβαρά και σπουδαία πράγματα.

Αυτούς πού φέρνουν καρπό, ο Θεός τους ξεχωρίζει. Θα νόμιζε κανείς πώς τους χαϊδεύει ή τους ετοιμάζει βραβεία και στεφάνια. Λάθος όμως. Δεν ξέρουμε τι ετοιμάζει για τον καθένα μας εκεί πάνω. "Εδώ κάτω έχει κλάδεμα. Γιατί μόνο ο καρπός μετράει στο έμπειρο μάτι του γεωργού.

Βλέπει τα περιττά, τα ζημιογόνα κλαδιά, και τα κόβει. O καρπός ενδιαφέρει, ο καρπός μετράει.

Ο καρπός στη ζωή του χριστιανού έχει διπλό αποτέλεσμα. Μαρτυρία δυνατή στους γύρω, χαρά και αγαλλίαση, μέσα μας. Και μάλιστα ή χαρά της καρποφορίας είναι «πλήρης». Αν προσέχαμε το λόγο του Θεού θα ξέραμε πολύ καλά γιατί η χαρά μας δεν είναι πλήρης.

Αν δεν υπάρχει καρπός στη ζωή μας, θα πρέπει να σταματήσουμε αμέσως εκεί πού είμαστε. Να ελέγξουμε μια - μια τις περιοχές μετάνοιας, καθαρισμός, γνησιότητα καρδιάς, πιστότητα, θάνατος. Εκεί θα βρούμε την απάντηση και την αιτία πού εμποδίζει τους νόμους του Θεού να λειτουργήσουν.


Τέλος ο καρπός πρέπει να έχει τα γνωρίσματα της ζωής. Ανάγλυφη, δυνατή ή παρουσία της. Ο καρπός πού ζητά και αναγνωρίζει ο Κύριος δεν έχει σχέση με ακροατήρια, με αριθμό καθήμενων και όρθιων... Έχει όμως σχέση με τη φωτιά, με τα δάκρυα μετάνοιας, με τον αγιασμό, με την αφιέρωση.