Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ζωή χωρίς τέλος!



«Συγκακοπάθησον μετά του ευαγγελίου με την δύναμιν του Θεού, όστις έσωσεν ημάς και εκάλεσε με κλήσιν αγίαν, ουχί κατά τα έργα ημών, αλλά κατά την εαυτού πρόθεσιν και χάριν, την δοθείσαν εις ημάς εν Χριστώ Ιησού προ χρόνων αιωνίων, φανερωθείσαν δε τώρα διά της επιφανείας του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, όστις κατήργησε μεν τον θάνατον, έφερε δε εις φως την ζωήν και την αφθαρσίαν διά του ευαγγελίου» (Β’ Τιμ.α:10)
Θα θέλατε να γίνετε 150 ετών; Ή μήπως να ζήσετε 1.200 ή ακόμα και 2.000 χρόνια; Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι στο μέλλον, η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής θα γίνεται όλο και περισσότερη, και άλλοι φαντάζονται στο μέλλον η ζωή να μπορεί να συνεχιστεί για αιώνες ή ακόμη και χιλιετίες.  
Ζούμε τώρα περισσότερο από άλλες εποχές. Στα προηγούμενα χίλια χρόνια, η μέση διάρκεια ζωής αυξήθηκε ως και 50 χρόνια. Στον προηγούμενο αιώνα μόνο, αυξήθηκε περίπου 30 χρόνια και οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι στα επόμενα πενήντα χρόνια θα είναι κοντά στα 100. 

Ακούγεται μη ρεαλιστικό, όμως αν το 1900 (τότε που η μέση υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής ήταν 47 χρόνια) λέγατε ότι ύστερα από ένα αιώνα, οι άνθρωποι θα ζούσαν κατά μέσο όρο 30 χρόνια περισσότερο, λίγοι θα σας πίστευαν, όμως σήμερα είναι πάνω από 75 χρόνια.
Μεγάλο μέρος οφείλεται στη δραματική μείωση της παιδικής θνησιμότητας (καλύτερη υγιεινή και διατροφή, εμβόλια, αντιβιοτικά και άλλες ιατρικές πρόοδοι, έχουν φέρει τη διαφορά) ενώ οι ηλικιωμένοι έχουν καλύτερη φροντίδα και ζουν περισσότερο. Η διάρκεια ζωής θα συνεχίσει πιθανώς να αυξάνεται καθώς ανακαλύπτουμε θεραπείες για περισσότερες ασθένειες και μαθαίνουμε καλύτερα τους υγιεινούς τρόπους ζωής.
Αλλά, οποιοδήποτε άλμα στην διάρκεια της ζωής θα εξαρτιόταν κυρίως από την ανακάλυψη της ίδιας της διαδικασίας της γήρανσης. Ο στόχος πια δεν είναι να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι να ζήσουν μερικά χρόνια περισσότερο, αλλά να συντηρηθεί η νεανικότητα όσο είναι δυνατό. Ένας ειδικός λέει, "Δεν θέλουμε να γίνουμε γεροντότεροι, θέλουμε να μείνουμε νέοι περισσότερο καιρό".
Πόσο περισσότερο; Ο Gregory Stock της Ιατρικής Σχολής UCLA λέει, "Θα διπλασιάσουμε τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής". Μερικοί σκέπτονται ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να μη πεθαίνουμε ποτέ—τουλάχιστον όχι από γηρατειά. Ο γενετιστής Thomas Johnson, από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο, λέει ότι δεν υπάρχει "κανένα σταθερό ανώτερο όριο στην ανθρώπινη μακροζωία".
Ο βιολόγος Michael Rose από την Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι "η γήρανση δεν είναι βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της βιοχημείας των κυττάρων. Είναι κάτι που μπορείτε να αλλάξετε και να ελέγξετε. Όριο διάρκειας της ανθρώπινης ζωής είναι το όριο της τεχνολογίας".
Οι παλαιότεροι άνθρωποι  
Η αθανασία[*] δεν είναι ακόμα στον έλεγχο των επιστημόνων, αλλά πριν εγκαταλείψουμε εντελώς τη δυνατότητα των ανθρώπων να ζουν 150 ή ακόμα και κοντά στα 1.000 χρόνια, πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό ήδη έχει συμβεί στο παρελθόν.
Το άτομο που στην εποχή μας έζησε τα περισσότερα χρόνια, ήταν η Γαλλίδα Jeanne Calment, που πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών.  Οδηγούσε ποδήλατο ως την ηλικία των 100 ετών, αλλά πέρασε τα τελευταία χρόνια της σε οίκο ευγηρίας, ουσιαστικά τυφλή και κουφή.
Στην ιστορία, ωστόσο, βρίσκουμε μερικούς ανθρώπους που έζησαν πράγματι πάρα πολύ. Ο Μωυσής έζησε 120 χρόνια–δύο χρόνια λιγότερο από την Jeanne Calment–αλλά το σώμα του έμεινε ισχυρό και η όρασή του οξεία ως τη μέρα που πέθανε. Δεν γέρασε πολύ απλά πέθανε όταν ήρθε ο καιρός του.
Πιο παλιά, ο Αβραάμ έζησε 175 χρόνια, ο Ισαάκ 180 και ο Ιακώβ 147.  Αλλά ακόμη και αυτοί είχαν σύντομες ζωές σε σύγκριση με άλλους πριν από αυτούς. Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Αδάμ, έζησε 930 χρόνια, και ήταν κοινό εκείνη την πρώιμη περίοδο της ανθρωπότητας, να ζουν πάνω από 900 χρόνια. Ο μεγαλύτερος από όλους που ξέρουμε, ο Μαθουσάλα, πέθανε στην ηλικία των 969 ετών.
Σας φαίνεται αυτό αδύνατο; Όταν η Βίβλος μιλάει για ανθρώπους που έζησαν τόσο πολλά χρόνια, μερικοί λένε ότι είναι μύθος. Όταν όμως κάποιος επιστήμονας λέει ότι στο μέλλον οι άνθρωποι μπορεί να φτάνουν τα 1.000 χρόνια, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι πιστεύουν ξαφνικά ότι θα μπορούσε να συμβεί. Δεν πιστεύουν στη Βίβλο, αν όμως το γράψει ένας επιστήμονας σε κάποιο περιοδικό, αυτό γίνεται αμέσως αποδεκτό...
Δεν ξέρουμε πόσο υγιείς ήταν εκείνοι οι πρώτοι άνθρωποι, ούτε πόσο διαφορετικά ήταν τα σώματά τους από τα δικά μας. Ο Θεός σχεδίασε τα ανθρώπινα σώματα να ζουν για πάντα. Όταν όμως ο Αδάμ και η Εύα παράκουσαν τη θεία εντολή, υποτάχθηκαν στη γήρανση, την ασθένεια και το θάνατο. Αλλά τα σώματά τους ήταν ακόμα υγιέστερα και ανθεκτικότερα από σήμερα, επειδή οι άνθρωποι αυτοί έζησαν πριν από τον Κατακλυσμό που τα άλλαξε όλα. Δεν ξέρουμε πώς ήταν ο κόσμος πριν από τον Κατακλυσμό, αλλά ξέρουμε εκείνο που λέει η Βίβλος: ότι οι περισσότεροι πατριάρχες έζησαν πάνω από 900 χρόνια, ενώ μετά τον Κατακλυσμό η διάρκεια της ζωής άρχισε να γίνεται όλο και πιο σύντομη.
Νέοι για πάντα;
Αν οι επιστήμονες βρουν τον τρόπο, η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής δεν θα παραμείνει τόσο σύντομη. Εντούτοις η προσπάθεια να ζήσει κανείς περισσότερο ξεπερνά τα χάπια με πρόσθετες βιταμίνες, τον περιορισμό των θερμίδων ή τη γυμναστική. Μερικοί χρησιμοποιούν θεραπείες με ορμόνες για να διατηρήσουν τη μυϊκή και οστική μάζα, όμως μερικές τέτοιες θεραπείες φαίνεται πως αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και τελικά περιορίζουν τη ζωή.
Άλλοι ερευνητές αποβλέπουν στη χρήση κλωνοποίησης και εμβρυονικών κυττάρων. "Αν χρειάζεστε νέα καρδιά ή συκώτι, μπορεί να παραχθεί ένα τέλειο μόσχευμα χρησιμοποιώντας δικά σας κύτταρα. Επειδή ο ιστός προήλθε από δικό σας κλώνο, το σώμα σας δεν θα απέρριπτε το μόσχευμα. Έτσι η ζωή στο τέλος θα μακρύνει με εισαγωγή νέων οργάνων στη θέση των παλαιών", προβλέπει κάποιος δημοσιογράφος. Αλλά η αναβάθμιση των οργάνων δεν θα είναι αρκετό καλό, όσο εξακολουθεί να φθείρεται ο εγκέφαλος άρα θα πρέπει να εγχυθούν και νέοι νευρώνες.
Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης να προσδιορίσουν και κάποια γονίδια μακροζωίας. Υποστηρίζουν ότι τα διαφορετικά είδη έχουν ένα γονίδιο που λειτουργεί ως βιολογικό ρολόι και περιορίζει το μήκος της ζωής. Η έρευνα πιστεύει ότι ανακάλυψε τέτοια γονίδια σε μερικά είδη. Εάν προσδιοριστούν και στο ανθρώπινο γονιδίωμα, μπορεί να υπάρξουν τρόποι να επαναρυθμιστεί το βιολογικό ρολόι, λένε.
Άλλος τομέας της έρευνας είναι η νανοτεχνολογία. Ένας ερευνητής λέει, "Η νανοτεχνολογία θα μας επιτρέψει να χτίσουμε στόλους από μοριακά εργαλεία πολύ μικρότερα από ένα ανθρώπινο κύτταρο, που θα ελέγχονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές". Αυτές οι μικρο-μηχανές θα μπορούσαν να κρατήσουν τα αγγεία του αίματος καθαρά, να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και, ίσως, να εξαλείψουν τα αποτελέσματα της γήρανσης. Ο Robert Freitas, συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο "Nanomedicine", πιστεύει ότι στο μέλλον, τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα μπορούσαν να συμπληρωθούν με αποδοτικότερες μικρο-μηχανές. Υποστηρίζει ότι σε 40 χρόνια, μπορεί να αντικατασταθεί ολόκληρο το κυκλοφορικό σύστημα. Αφού το 80% των αιτιών θανάτου βρίσκεται στο κυκλοφορικό σύστημα–καρδιακές προσβολές, εμφράγματα, τραυματισμοί κ.λ.π.—ένα τεχνητό αγγειακό σύστημα θα αύξανε εντυπωσιακά τη διάρκεια της ζωής".
Επιθυμούμε περισσότερα
Προσπερνώντας, για χάρη της συζήτησης, το γεγονός ότι μερικές από αυτές τις προσπάθειες γεννούν ηθικά ζητήματα, ας εστιάσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι οι άνθρωποι θέλουμε τη ζωή μας να είναι μακρύτερη και καλύτερη. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι ούτε με την ποιότητα ούτε με την ποσότητά της. Δεν θέλουμε να πεθάνουμε και θα ήμασταν ευχαριστημένοι αν οι επιστήμονες μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να μας κάνουν να ζούμε περισσότερο. Κατά βάθος θέλουμε να ζήσουμε για πάντα.
Ο Ιησούς απευθύνεται σ’ αυτόν τον πόθο μας όταν λέει, «Εγώ ήλθον διά να έχωσι ζωήν και να έχωσιν αυτήν εν αφθονία» (Ιωάν.ι:10). Σε ποιότητα ο Ιησούς δίνει ζωή που αξίζει πραγματικά. Σε ποσότητα δίνει ζωή που δεν τελειώνει ποτέ. Εάν ψάχνετε περισσότερη ζωή, ο Χριστός σας προσφέρει ζωή απεριόριστη.
Ο Ιησούς ονομάζει την απεριόριστη  ζωή, «αιώνια ζωή». Είναι αιώνια επειδή προέρχεται από την αιώνια ύπαρξη του Θεού και είναι αιώνια επειδή δεν τελειώνει ποτέ. Ξεπερνά τα 969 χρόνια του Μαθουσάλα, πολύ πέρα από οτιδήποτε θα μπορούσαν ποτέ να ελπίσουν να βρουν οι επιστήμονες.
Ένα πολύτιμο χωρίο της Βίβλου είναι το Β’ Τιμ.α:10, που λέει ότι ο Θεός «έσωσεν ημάς και εκάλεσε με κλήσιν αγίαν, ουχί κατά τα έργα ημών, αλλά κατά την εαυτού πρόθεσιν και χάριν, την δοθείσαν εις ημάς εν Χριστώ Ιησού προ χρόνων αιωνίων, φανερωθείσαν δε τώρα διά της επιφανείας του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, όστις κατήργησε μεν τον θάνατον, έφερε δε εις φως την ζωήν και την αφθαρσίαν διά του ευαγγελίου» (Β’ Τιμ.α:10). Ζωή και αφθαρσία! Ζωή συνδεμένη από τώρα με το Θεό και τη χαρά Του, και αφθαρσία που νικά την ασθένεια, τη φθορά και το θάνατο.
Ζωή που αξίζει να τη ζεις
Ο Ιησούς είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει τη ζωή μας άξια να τη ζεις. Η Βίβλος λέει, «Εν αυτώ ήτο ζωή, και η ζωή ήτο το φως των ανθρώπων» (Ιωάν.α:4). Είσαι πραγματικά ζωντανός ή απλά αναπνέεις και κινείσαι; Εάν δεν είσαι συνδεμένος με το Θεό, μπορεί να έχεις σφυγμό αλλά δεν είσαι ζωντανός. Αναζητείς τη μια ευχαρίστηση μετά την άλλη, αλλά είσαι πραγματικά ευχαριστημένος; Η Βίβλος λέει ότι εκείνοι που ζουν μόνο για την ευχαρίστηση, είναι νεκροί παρ’ όλο που ζουν (Α΄ Τιμ. 5:ε:6). Το κύριο σημείο τής ανθρώπινης ύπαρξης, είναι να γνωρίζεις το Θεό και να Τον απολαμβάνεις. «Αύτη είναι η αιώνιος ζωή, το να γνωρίζωσι σε τον μόνον αληθινόν Θεόν και τον οποίον απέστειλας Ιησούν Χριστόν» (Ιωάν.ιζ:3). Η ύπαρξη χωρίς το Χριστό είναι άσκοπη και ανούσια.
Τι κι αν οι επιστήμονες μπορέσουν πραγματικά να βρουν τον τρόπο να σας βοηθήσουν να μείνετε περισσότερο νέος ή να συνεχίσετε να ζείτε για αιώνες; Κι εγώ θα ευχαριστιόμουν αν περισσότερες ασθένειες μπορούσαν να θεραπευτούν και περισσότερος πόνος μπορούσε να ανακουφιστεί, και θα χαιρέτιζα τις μεθόδους παράτασης της ζωής εφ’ όσον αυτές ήταν ηθικές. Αλλά το να γίνει η ζωή μακρύτερη, δεν είναι αρκετά καλό εκτός αν γίνει επίσης καλύτερη—όχι μόνο από την άποψη της νεανικότητας, αλλά καλύτερη από την άποψη της αγάπης, της αξίας, της επικοινωνίας με τον Θεό.
Την εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν πράγματι περισσότερο από 900 χρόνια, ήταν εξαιρετικά υγιείς και εξαιρετικά ισχυροί, γι’ αυτό η Βίβλος τούς ονομάζει «οι έκπαλαι άνδρες ονομαστοί». Αλλά σχεδόν όλοι αυτοί οι “ήρωες” ήταν φρικτοί. Με την έξοχη δύναμή τους, έγιναν μεγάλοι αμαρτωλοί. Με την έξοχη υγεία και μακροζωία τους, μπήκαν στην αμαρτία βαθύτερα από όσο θα συνέβαινε σε μια σύντομη ζωή. Η Βίβλος λέει, «Και είδεν ο Κύριος ότι επληθύνετο η κακία τού ανθρώπου επί της γης, και πάντες οι σκοποί τών διαλογισμών τής καρδίας αυτού ήσαν μόνον κακία πάσας τας ημέρας. Και μετεμελήθη ο Κύριος ότι εποίησε τον άνθρωπον επί της γης και ελυπήθη εν τη καρδία αυτού» (Γεν.ς:5-6). Έτσι ο Θεός έστειλε τον μεγάλο Κατακλυσμό, που εξάλειψε όλους εκτός από το Νώε και την οικογένειά του. Ύστερα από αυτό ο Θεός άρχισε να μικραίνει τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων, περιορίζοντας το κακό τους.
Δεν χρειαζόμαστε να προστεθούν χρόνια στη ζωή μας, όσο χρειαζόμαστε να προστεθεί ζωή στα χρόνια μας. Χωρίς τον Ιησού, είμαστε νεκροί ακόμη και ενώ ζούμε. Αλλά ο Ιησούς μπορεί να μας κάνει αληθινά ζωντανούς. Είπε, «Αληθώς, αληθώς σας λέγω ότι ο ακούων τον λόγον μου και πιστεύων εις τον πέμψαντά με έχει ζωήν αιώνιον, και εις κρίσιν δεν έρχεται, αλλά μετέβη εκ του θανάτου εις την ζωήν» (Ιωάν.ε:24). Ο Ιησούς σε μεταφέρει από τη νεκρότητα της εγωκεντρικής ζωής σου, σε μια κοινωνία με το Θεό. Η Γραφή λέει, «Και εσάς, όντας νεκρούς εις τα αμαρτήματα [ο Θεός] συνεζωοποίησε [μετά του Χριστού]» (Κολ.β:13).
Οι επιστήμονες μπορεί να μελετούν τα μέρη του σώματος, τα κύτταρα και το DNA, αλλά δεν θα βρουν ποτέ τη βαθύτερη αιτία της φθοράς και του θανάτου, ούτε θα βρουν ποτέ τη θεραπεία που δίνει αληθινά τη ζωή, επειδή η αιτία του θανάτου είναι η αμαρτία και η μόνη θεραπεία για το θάνατο είναι το αίμα του Χριστού και το Πνεύμα του Θεού. Ο Ιησούς λέει, «Το Πνεύμα είναι εκείνο το οποίον ζωοποιεί, η σαρξ δεν ωφελεί ουδέν· οι λόγοι, τους οποίους εγώ λαλώ προς εσάς, πνεύμα είναι και ζωή είναι» (Ιωάν.ς:63). Τη στιγμή που κάποιος πιστεύει στον Ιησού, εγκαταλείπει τη σφαίρα του θανάτου και το Άγιο Πνεύμα τού δίνει ζωή. Ζωή απεριόριστη σε ποιότητα και σε ποσότητα.

Αθανασία  
            Ο απόστολος Παύλος εξήγησε ότι ο Ιησούς έφερε στους ανθρώπους «την ζωήν και την αφθαρσίαν διά του ευαγγελίου». Το ευαγγέλιο είναι οι καλές ειδήσεις ότι η ζωή μπορεί να γίνει διαφορετική όταν ζούμε στη Βασιλεία του Θεού, συγχωρημένοι από τις αμαρτίες μας και σε ζωντανή κοινωνία με τον Θεό. Το ευαγγέλιο είναι επίσης οι καλές ειδήσεις ότι ο Ιησούς νίκησε το θάνατο. Όχι μόνο κάνει τη ζωή μας παντοτινή, αλλά και άξια να τη ζεις. Όχι μόνο ζωοποιεί το πνεύμα μας, αλλά ανασταίνει και το σώμα μας. Το σώμα του Ιησού θριάμβευσε πάνω στο θάνατο. Ο Ιησούς πέθανε στον σταυρό, όμως αναστήθηκε από τους νεκρούς με αθάνατο και ένδοξο σώμα, κατέστρεψε το θάνατο και φανέρωσε την αθανασία.  Κανένας επιστήμονας δεν θα είναι ποτέ σε θέση να κάνει κάτι παρόμοιο.
Κάποιοι άνθρωποι έχουν παγώσει το σώμα τους σε υγρό άζωτο, για να μείνει άθικτο μέχρις ότου η επιστήμη ανακαλύψει έναν τρόπο για ν’ αντιστρέψει τη γήρανση και τη φθορά, και τότε τα παγωμένα σώματά τους να λειτουργήσουν ξανά σε ζωή και υγεία. Αλλά δεν χρειάζεται να παγώσει κανείς το σώμα μου και δεν χρειάζομαι τα όνειρα της νανοτεχνολογίας, επειδή ξέρω ότι το σώμα μου κάποια μέρα  θα ζήσει πάλι. Δεν εξαρτώμαι γι’ αυτό από την επιστήμη. Βασίζομαι στον Κύριο. Η Βίβλος λέει ότι ο Ιησούς «θέλει μετασχηματίσει το σώμα της ταπεινώσεως ημών, ώστε να γείνη σύμμορφον με το σώμα της δόξης αυτού» (Φιλ.γ:21).
Εκείνοι που απέκτησαν αιώνια ζωή δεν φοβούνται το θάνατο. Λέει ο Ιησούς: «Αληθώς, αληθώς σας λέγω· Εάν τις φυλάξη τον λόγον μου, θάνατον δεν θέλει ιδεί εις τον αιώνα» (Ιωάν.η:51). Όταν εμπιστευόμαστε το λόγο της υπόσχεσης του Ιησού και ακολουθούμε το λόγο της καθοδήγησής Του, ζωοποιούμαστε με το Άγιο Πνεύμα και δε θα δούμε θάνατο. Όταν ο χρόνος της ζωής μας σ’ αυτή τη γη τελειώσει, το πνεύμα μας θα παραθοθεί «εις τον Θεόν, όστις έδωκεν αυτό» (Εκκλ.ιβ:7, Λουκ.κγ:46). Λέει ο Ιησούς: «Τούτο είναι το θέλημα του πέμψαντός με, πας όστις βλέπει τον Υιόν και πιστεύει εις αυτόν να έχη ζωήν αιώνιον, και εγώ θέλω αναστήσει αυτόν εν τη εσχάτη ημέρα» (Ιωάν.ς:40). Όταν έρθει πάλι ο Ιησούς, το σώμα μας θα αναστηθεί, θα μετασχηματιστεί και θα συνδεθεί ξανά με το πνεύμα μας. «Επειδή αυτός ο Κύριος θέλει καταβή απ' ουρανού με κέλευσμα, με φωνήν αρχαγγέλου και με σάλπιγγα Θεού, και οι αποθανόντες εν Χριστώ θέλουσιν αναστηθή πρώτον» (Α’ Θεσ.δ:16).
Η επιθυμία μας να ζήσουμε παντοτινά, είναι υγιής, αλλά υπάρχει κάτι άρρωστο στη σκέψη να θέλουμε να το κάνουμε με ανθρώπινες προσπάθειες. Είναι υγιές να θέλεις την αθανασία, επειδή ο ίδιος ο Θεός θέλει να έχουμε αθανασία είναι όμως άρρωστο να σκεφτόμαστε ότι η αθανασία μπορεί να αποκτηθεί χωρίς το Θεό. Η ανάσταση είναι δώρο του Θεού, δεν είναι δικό μας επίτευγμα.
Ίσως πιστεύετε στην ανάσταση, αλλά πιστεύετε στο Σωτήρα που μπορεί να σας τη χαρίσει; Οι περισσότερες θρησκείες έχουν κάποιες αντιλήψεις περί αθανασίας, αλλά μόνο ο Ιησούς την έχει εξασφαλίσει. Ποιος άλλος θρησκευτικός ηγέτης επέστρεψε στη ζωή και παρουσιάστηκε σε περισσότερους από 500 ανθρώπους, όπως ο Ιησούς; Κανένας. Ο Ιησούς είναι αυτός που έφερε στο φως τη ζωή και την αθανασία.
Η ζωή και η αθανασία δεν είναι μυστικό. Δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε καμιά επιστημονική ανακάλυψη. Δεν χρειάζεται καμιά νέα θρησκευτική αποκάλυψη. Η ανάσταση έχει γίνει ήδη πραγματικότητα στο πρόσωπο του Ιησού, και Αυτός υποσχέθηκε να χαρίσει την αιώνια ζωή σε όλους όσοι Τον εμπιστεύονται.