Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Έθεσε τέλος στη ζωή του...

Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, αν κάποιο άτομο αυτοκτονήσει και δεν έχει σωθεί, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να «επισπεύσει» το δρόμο του για τη λίμνη της φωτιάς.
Η Βίβλος αναφέρει τέσσερα άτομα τα οποία αυτοκτόνησαν: Σαούλ (Α΄ Σαμουήλ λα:4), Αχιτόφελ (Β΄ Σαμουήλ ιζ:23), Ζιμβρί (Α’ Βασιλέων ις:18), και τον Ιούδα (Ματθαίου κζ:5).
Καθένας απ’ αυτούς ήταν κακός, διεφθαρμένος και αμαρτωλός άνθρωπος. Η Βίβλος βλέπει την αυτοκτονία σαν φόνο – γιατί ακριβώς αυτό είναι – αυτό-φόνος. Ο Θεός είναι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει πότε και που θα πρέπει το άτομο να πεθάνει. Το να αποφασίζουμε εμείς, αυτό είναι βλασφημία προς το Θεό.
Αν σκέφτεστε να               
            αυτοκτονήσετε......          
                        διαβάστε αυτό πρώτα

Αν αισθάνεστε ότι θέλετε να αυτοκτονήσετε, παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί. Θα σας πάρει μόνο μερικά λεπτά. Δεν θέλουμε να σας μιλήσουμε για τα άσχημα συναισθήματά σας. Είμαστε απλά κάποιοι που ξέρουν τι σημαίνει να νοιώθεις οδύνη, απελπισία, πόνο.
Δε γνωρίζουμε ποιος είστε ή γιατί διαβάζετε αυτή τη σελίδα. Ξέρουμε μόνο ότι αυτή τη στιγμή, διαβάζετε αυτό το κείμενο. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι είστε εδώ επειδή είστε ταραγμένοι και λογαριάζετε να δώσετε τέλος στη ζωή σας. Αν ήταν δυνατό, θα προτιμούσαμε να είμαστε εκεί μαζί σας αυτή τη στιγμή, να καθίσουμε μαζί σας και να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και καρδιά με καρδιά. Αλλά δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να αρκεστούμε στο κείμενο αυτό.
Ξέρουμε ότι μπορεί να μην είστε σε θέση να διαβάσετε ένα πολυσέλιδο βιβλίο, έτσι θα περιοριστούμε σ’ αυτό το σύντομο κείμενο. Ενώ θα είμαστε μαζί εδώ για τα επόμενα  λίγα λεπτά, έχουμε πέντε απλά, πρακτικά πράγματα που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας. Δεν θα διαφωνήσουμε μαζί σας εάν πρέπει να αυτοκτονήσετε. Υποθέτουμε ότι αν το σκέφτεστε, αισθάνεστε πραγματικά πολύ άσχημα.
Λοιπόν, συνεχίζετε να διαβάζετε και αυτό είναι πολύ καλό. Θα επιθυμούσαμε να σας ζητήσουμε να παραμείνετε μαζί μας για το υπόλοιπο αυτής της σελίδας. Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι δεν είστε τουλάχιστον σίγουροι, κάπου βαθειά μέσα σας, ότι θέλετε πραγματικά να βάλετε τέλος στη ζωή σας. Συχνά οι άνθρωποι το πιστεύουν, ακόμη και στο βαθύτερο σκοτάδι της απελπισίας τους. Η ύπαρξη της αβεβαιότητας του θανάτου είναι φυσιολογική. Το γεγονός ότι είστε ακόμα ζωντανοί αυτά τα λίγα λεπτά, σημαίνει ότι είστε ακόμα λίγο αβέβαιοι. Σημαίνει ότι ακόμη και ενώ θέλετε να πεθάνετε, συγχρόνως κάποιο μέρος του εαυτού σας θέλει ακόμα να ζήσει. Έτσι κρατηθείτε από αυτό και συνεχίστε για μερικά ακόμη λεπτά.

Αρχίστε σκεπτόμενοι την παρακάτω φράση:

«Η αυτοκτονία δεν επιλέγεται, συμβαίνει όταν η οδύνη, η απελπισία, ο πόνος ξεπερνούν τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους»

Αυτό είναι όλο. Δεν είστε ένας κακός άνθρωπος ή τρελός ή αδύναμος ή έχετε ψεγάδια επειδή νοιώθετε ότι θέλετε να αυτοκτονήσετε. Ακόμη δεν σημαίνει ότι θέλετε πραγματικά να πεθάνετε - σημαίνει μόνο ότι έχετε περισσότερο πόνο από αυτόν που μπορείτε να υπομείνετε αυτή τη στιγμή. Εάν αρχίσουμε να στοιβάζουμε φορτία στους ώμους σας, στο τέλος θα καταρρεύσετε … ανεξάρτητα από το πόσο θέλετε να παραμείνετε όρθιος. Η δύναμη της θέλησης δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Φυσικά αν είχατε το κουράγιο θα μπορούσατε.
Αν κάποιος σας πει «αυτό δεν είναι αρκετό για να αυτοκτονήσεις» μην το αποδέχεστε. Υπάρχουν πολλά είδη πόνου που μπορούν να οδηγήσουν στην αυτοκτονία. Εάν ο πόνος υποφέρεται ή όχι, μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αυτό που κάποιος θα μπορούσε να το αντέξει, κάποιος άλλος δεν μπορεί. Το σημείο από το οποίο ο πόνος γίνεται αφόρητος εξαρτάται από τα μέσα αντιμετώπισης που έχετε. Οι άνθρωποι διαφέρουν πολύ στην ικανότητά τους να αντιστέκονται στον πόνο.
Όταν ο πόνος ξεπερνάει τις δυνατότητες αντιμετώπισης του τότε αποτέλεσμα είναι τα συναισθήματα αυτοκτονίας. Η αυτοκτονία δεν είναι μια ατέλεια του χαρακτήρα, είναι ηθικά ουδέτερη. Είναι απλά η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ του πόνου και των δυνατοτήτων αντιμετώπισης του.
Μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το αίσθημα της αυτοκτονίας με το να κάνετε ένα από τα παρακάτω:

1. Να βρείτε τρόπους να μειωθεί ο πόνος σας

2. Να βρείτε τρόπους να αυξηθούν οι δυνατότητες αντιμετώπισης του.

Και οι δύο είναι δυνατοί.

Τώρα θέλουμε να σας πούμε πέντε πράγματα για να τα σκεφτείτε.
1.     Μην αδιαφορείτε όταν ακούτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με σας -- ακόμη και άνθρωποι που αισθάνονται τόσο άσχημα όσο αισθάνεστε και σεις τώρα. Στατιστικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ζήσετε. Ελπίζουμε ότι αυτή η πληροφορία σας δίνει κάποια αίσθηση ελπίδας.

2.     Δώστε στον εαυτό σας, κάποιο χρονικό περιθώριο. Πέστε: «θα περιμένω 24 ώρες προτού κάνω οτιδήποτε» ή μια εβδομάδα. Θυμηθείτε ότι τα συναισθήματα και οι ενέργειες είναι δύο διαφορετικά πράγματα - δηλαδή επειδή νοιώθετε ότι θέλετε να αυτοκτονήστε, δεν σημαίνει ότι πρέπει πραγματικά να το κάνετε αυτή τη στιγμή. Δώστε κάποιο χρονικό περιθώριο μεταξύ των συναισθημάτων αυτοκτονίας και της αυτοκτονίας της ίδιας. Ακόμα κι αν είναι μόλις 24 ώρες. Το έχετε κάνει ήδη για 5 λεπτά, απλά διαβάζοντας αυτή τη σελίδα. Μπορείτε να το κάνετε για άλλα 5 λεπτά συνεχίζοντας την ανάγνωση της. Συνεχίστε και συνειδητοποιήστε ότι ενώ αισθάνεστε ακόμα την ανάγκη να αυτοκτονήσετε αυτή τη στιγμή, δεν το κάνετε. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για μας και ελπίζουμε ότι είναι και για σας.

3.     Οι άνθρωποι φτάνουν συχνά στην αυτοκτονία επειδή επιδιώκουν την ανακούφιση από τον πόνο, την οδύνη ή την απελπισία. Θυμηθείτε ότι η ανακούφιση είναι ένα συναίσθημα. Πρέπει να είστε ζωντανοί για να το νοιώσετε. Δεν θα νοιώσετε αυτή την ανακούφιση που τόσο απελπισμένα επιδιώκετε, εάν είστε νεκρός/ή.

4.     Μερικοί άνθρωποι θα αντιδράσουν άσχημα στα αυτοκτονικά σας συναισθήματα, είτε εκφοβίζοντας σας είτε θυμώνοντας μαζί σας. Παρά τις προθέσεις τους, μπορεί πραγματικά να εντείνουν τον πόνο σας αντί να σας βοηθήσουν, λέγοντας ή κάνοντας απερίσκεπτα πράγματα. Πρέπει να καταλάβετε ότι οι άσχημες αντιδράσεις τους προέρχονται από τους φόβους τους, όχι εξαιτίας σας.
Όμως, πάντα υπάρχουν άνθρωποι γύρω σας που μπορούν να είναι μαζί σας αυτή το φρικτή περίοδο, που δεν θα σας κρίνουν, που δεν θα φιλονικήσουν μαζί σας ή δεν θα σας στείλουν σ’ ένα νοσοκομείο. Απλά θα σας φροντίσουν. Βρείτε έναν από αυτούς. Τώρα. Αξιοποιείστε το εικοσιτετράωρό σας ή τη βδομάδα σας και πέστε σε κάποιον τι συμβαίνει με σας. Είναι σωστό να ζητήσετε βοήθεια. Προσπαθήστε:
Επιλέξτε προσεκτικά έναν φίλο ή κάποιον άλλο που είναι πιθανό να σας ακούσει.
Μην αναλαμβάνετε το πρόσθετο φορτίο της προσπάθειας να ασχοληθείτε με το πρόβλημα μόνοι. Συζητώντας και μόνο για το πώς φτάσατε στο σημείο που βρίσκεστε, απελευθερώνετε μία φοβερή ποσότητα πίεσης που μπορεί και να είναι ακριβώς και η πρόσθετη δύναμη που χρειάζεστε ώστε να επανακτήσετε την ισορροπία σας.

5.     Τα αισθήματα αυτοκτονίας είναι από μόνα τους τραυματικά. Ακόμη και μετά την υποχώρησή τους, πρέπει να συνεχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Η θεραπεία είναι μια πραγματικά καλή ιδέα.
Λοιπόν, έχουν περάσει αρκετά λεπτά και είστε ακόμα μαζί μας. Είμαστε πραγματικά ευτυχείς.
Δεδομένου ότι το έχετε κάνει για αρκετό χρόνο, αξίζετε μια ανταμοιβή. Σκεπτόμαστε ότι πρέπει να ανταμειφθείτε με το να δώσετε ένα δώρο στον εαυτό σας. Το δώρο που θα δώσετε στον εαυτό σας είναι μία ακόμη δυνατότητα αντιμετώπισης.
Θυμηθείτε, πίσω στην αρχή της σελίδας, είπαμε ότι η ιδέα είναι να σιγουρευτείτε ότι έχετε περισσότερο κουράγιο από πόνο. Έτσι δώστε ακόμη μία δυνατότητα, ή δύο ή δέκα…! έως ότου ξεπεράσουν αριθμητικά τις πηγές του πόνου σας.
Τώρα, και ενώ αυτή η σελίδα μπορεί να σας έχει προσφέρει κάποια μικρή ανακούφιση, η καλλίτερη βοήθεια που μπορούμε να σας δώσουμε είναι ένας άλλος άνθρωπος να μιλήσει μαζί σας. Εάν βρείτε κάποιον που θέλει να ακούσει, και να του πείτε πώς αισθάνεστε και πώς φτάσατε σε αυτό το σημείο, θα έχετε αποκτήσει περισσότερο κουράγιο. Ευτυχώς το πρώτο πρόσωπο που θα επιλέξετε δεν θα είναι και το τελευταίο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω που θέλουν πραγματικά να σας ακούσουν. Είναι καιρός να αρχίσετε να ψάχνετε γύρω σας για έναν από αυτούς ή καλέστε μας στο τηλέφωνο.
Και ενώ βρίσκεσθε σ’ αυτό το σημείο, μπορείτε ακόμα να παραμείνετε για λίγο μαζί μας. Συνεχίστε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας αν θέλετε να μιλήσετε με κάποιον.
Άσχετα με το πόσο σκοτεινό μπορεί να φαίνεται το μέλλον σε σένα τώρα, θυμήσου: ο Θεός δεν θα σε εγκαταλείψει ποτέ. Η Αγία Γραφή αναφέρει: “Αν και σε όλα θλιβόμαστε, όμως χωρίς να στενοχωρούμαστε· αν και διωκόμαστε, όμως χωρίς να είμαστε εγκαταλειμμένοι· αν και καταβαλλόμαστε, όμως χωρίς να χανόμαστε.”(Β’ Κορ.δ:8,9)
Έχεις μεγάλη αξία για το Θεό. Η Αγία Γραφή αναφέρει: “Δεν πουλιούνται πέντε σπουργίτια για δύο ασσάρια; Και ένα απ’ αυτά δεν είναι λησμονημένο μπροστά στο Θεό· αλλά, και οι τρίχες του κεφαλιού σας είναι όλες αριθμημένες. Μη φοβάστε, λοιπόν· από πολλά σπουργίτια διαφέρετε.” (Λουκάν 12:6,7)
Ο Θεός νοιάζεται για εσένα και είσαι πάντα στο μυαλό Του. Η Αγία Γραφή αναφέρει: «Πόσο δε πολύτιμες είναι οι βουλές σου σε μένα, Θεέ μου! Πόσο μεγαλύνθηκε ο αριθμός τους! Αν ήθελα να τις απαριθμήσω, υπερβαίνουν την άμμο· ξυπνάω, κι ακόμα είμαι μαζί σου» (Ψαλμοί ρλθ:17,18).
Ο Θεός σου υποσχέθηκε ένα έξοχο μέλλον. Η Αγία Γραφή αναφέρει: «Επειδή, εγώ (ο Θεός) γνωρίζω τις βουλές που βουλεύομαι για σας, λέει ο Κύριος, βουλές ειρήνης και όχι κακού, για να σας δώσω το προσδοκώμενο τέλος» (Ιερεμίας κθ:11).
Ο Ιησούς θα σε βοηθήσει, όταν τα βάρη, που έχεις να σηκώσεις, είναι δυσβάσταχτα. Η Αγία Γραφή λέει: «Ρίξε επάνω στον Κύριο το φορτίο σου, κι αυτός θα σε ανακουφίσει· δεν θα συγχωρήσει ποτέ να σαλευτεί ο δίκαιος» (Ψαλμοί νε:22).
Δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος στη γη που σκέφτηκε να πεθάνει. Αρκετοί άνθρωποι στην Αγία Γραφή αισθάνθηκαν το ίδιο. Η Αγία Γραφή αναφέρει: Ο Μωυσής είπε, Δεν μπορώ εγώ μόνος μου να βαστάξω ολόκληρον αυτό τον λαό, επειδή αυτό είναι πολύ βαρύ για μένα· και αν έτσι κάνεις σε μένα, θανάτωσε με αμέσως, παρακαλώ, αν βρήκα χάρη μπροστά σου, για να μη βλέπω τη δυστυχία μου.“ (Αριθμοί ια:14,15).
Ένα γεγονός στη ζωή του Ηλία είναι γραμμένο στο Α’ Βασίλεων ιθ:3,4: Και επειδή φοβήθηκε, σηκώθηκε, και αναχώρησε χάρη της ζωής του...πήγε στην έρημο μιας ημέρας δρόμο, και ήρθε και κάθησε κάτω από μια άρκευθο και επιθύμησε μέσα του να πεθάνει, και είπε, Αρκεί· τώρα, κύριε, πάρε την ψυχή μου, επειδή δεν είμαι καλύτερος από τους πατέρες μου.
Αν νιώθεις πολύ φοβισμένος, ο Θεός θα σε βοηθήσει. Η Αγία Γραφή λέει: “Μη φοβάσαι· επειδή, εγώ είμαι μαζί σου· μη τρομάζεις· επειδή, εγώ είμαι ο Θεός σου· σε ενίσχυσα· μάλιστα, σε βοήθησα· μάλιστα, σε υπερασπίστηκα με το δεξί χέρι της δικαιοσύνης μου.“ Λέει επίσης στο Ι.Ναύη α:9, “Δεν σε προστάζω εγώ; Γίνε ισχυρός και ανδρείος· μη φοβηθείς ούτε να δειλιάσεις· επειδή, μαζί σου είναι ο Κύριος ο Θεός σου, όπου κι αν πας.
Ο Θεός ποτέ δεν θα σε εγκαταλείψει, ακόμη και αν το κάνουν όλοι οι άλλοι. Η Αγία Γραφή αναφέρει: “Θα ελπίζουν σε σένα αυτοί που γνωρίζουν το όνομά σου· επειδή, δεν εγκατέλειψες όσους σε ζητούν, Κύριε.” (Ψαλμοί θ:10) Λέει στους Ψαλμούς μς:1-3, “Ο Θεός είναι καταφυγή μας και δύναμη, βοήθεια ετοιμότατη μέσα στις θλίψεις. Γι’ αυτό, δεν θα φοβηθούμε και αν η γη σαλευτεί, και τα βουνά μετατοπιστούν στο μέσον των Θαλασσών· και αν ηχούν και ταράζονται τα νερά του· και τα βουνά σείονται εξαιτίας της έπαρσής του.”
Ο Θεός σου προσφέρει ειρήνη στην καρδιά και το νου. Η Αγία Γραφή αναφέρει: “Ειρήνη αφήνω σε σας, ειρήνη τη δική μου δίνω σε σας· όχι όπως δίνει ο κόσμος, σας δίνω εγώ. Ας μη ταράζεται η καρδιά σας ούτε να δειλιάζει.”
Λέει επίσης στον Ησαϊα κς:3, “Θα φυλάξεις σε τέλεια ειρήνη το πνεύμα που επιστηρίζεται επάνω σε σένα, επειδή, σε σένα έχει το θάρρος του.”
Λέει στον Ιωάννη ις:33, “Αυτά τα μίλησα σε σας, ώστε, ενωμένοι μαζί μου, να έχετε ειρήνη. Μέσα στον κόσμο θα έχετε θλίψη· αλλά να έχετε θάρρος· εγώ έχω νικήσει τον κόσμο.”
Με τη βοήθεια του Θεού, άφησε την καρδιά και το μυαλό σου να εστιάζουν σε θετικές σκέψεις. Η Αγία Γραφή αναφέρει: “Τέλος, αδελφοί μου, όσα είναι αληθινά, όσα είναι σεμνά, όσα είναι δίκαια, όσα είναι καθαρά, όσα είναι προσφιλή, όσα έχουν καλή φήμη, αν υπάρχει κάποια αρετή, κι αν υπάρχει κάποιος έπαινος, αυτά να συλλογίζεστε” (Φιλιππησίους δ:8)