Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Μισό εκατομμύριο ψυχές ξεριζωμένες από τις πατρίδες τους

Ο πόλεμος στη Συρία, οι βομβαρδισμοί και οι ωμότητες των αντιμαχόμενων στοιχίζουν καθημερινά την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και παρά τις όποιες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να ενώσει της δυνάμεις της και να πάρει αποφάσεις και πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της κρίσης, κάθε προσπάθεια έχει πέσει στο κενό.
Και κάθε ώρα που περνά εντείνεται όλο και περισσότερο η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και τα σύνορα της με τον οργανισμό προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών να ανακοινώνει πως πλέον οι Σύριοι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να βρουν καταφύγιο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και την Βόρεια Αφρική ξεπέρασαν τους 500.000.

Ένας αριθμός που παρά το τεράστιο μεγέθος του δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα του προβλήματος καθώς χιλιάδες άλλοι σύριοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα βουνά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας αναζητώντας καταφύγιο στο ύπαιθρο για να γλιτώσουν από τον εφιάλτη του πολέμου.
Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ, Τουρκία, Κύπρος, μερικές από τις χώρες που άνοιξαν τα σύνορα τους για να δεχθούν ανθρώπους που άφησαν πίσω τους τα πάντα προσπαθώντας να σώσουν μόνο τις ζωές τους.
Κάθε μέρα κατά μέσο όρο 3200 άνθρωποι σύμφωνα τα Ηνωμένα Έθνη περνούν τα σύνορα ζητώντας βοήθεια από τα γειτονικά κράτη. Οι περιγραφές εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων σκιαγραφούν τον ανθρώπινο πόνο όσων βιώνουν την φρίκη του πολέμου και την απεγνωσμένη τους προσπάθεια για επιβίωση.
«Φτάνουν εν μέσω κακοκαιρίας, τα ρούχα τους είναι σχισμένα, καλυμμένοι από την λάσπη. Τρομοκρατημένοι, παγωμένοι και εξουθενωμένοι και με την φρίκη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους. Είναι άνθρωποι που βίαια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πάντα στα χωριά και τις πόλεις που κάποτε ζούσαν ειρηνικά».


Και καθώς ο βαρύς χειμώνας σαρώνει την Συριακή ύπαιθρο χιλιάδες ακόμα άνθρωποι στρέφουν το βλέμμα τους προς τα σύνορα καθώς συνειδητοποιούν πως δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν από το δριμύ ψύχος στους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν οργανώσει με τους συμπατριώτες τους με τα ελάχιστα εφόδια που κατάφεραν να συλλέξουν πριν πάρουν την απόφαση να εγκαταλείψουν τις εστίες τους που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια από τους βομβαρδισμούς ή κρησφύγετα των ανταρτών.


exelixeis.gr