Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

πρόβα «απαρτχάιντ» στα δημόσια μαιευτήρια

Μετά το πρόσφατο περιστατικό που αστυνομικοί συνέλαβαν χειρουργημένη ασθενή παρότι οι συγγενείς της είχαν καταβάλλει τα νοσήλια, σε μεγάλο δημόσιο μαιευτήριο, ζητούνται από μετανάστριες διπλάσια ποσά απ’ αυτά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ελληνικής υπηκοότητας ανασφάλιστες γυναίκες. Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ΦΕΚ Β 3096 23-11-2012, τέθηκε σε ισχύ κοινή υπουργική απόφαση που διπλασιάζει το κόστος παροχής ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης για μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα ή ασφαλιστική κάλυψη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το κόστος στα δημόσια μαιευτήρια για μετανάστριες χωρίς χαρτιά διαμορφώνεται σε 1264 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό για 3 ημέρες, 2090 ευρώ για καισαρική τομή και 165 ευρώ για κάθε επιπρόσθετη μέρα. Από τη μέρα δημοσίευσης της απόφασης οι διοικήσεις των δημόσιων μαιευτηρίων κλήθηκαν να υπακούσουν σ’ αυτήν. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά μόνο τις γυναίκες μετανάστριες στα δημόσια μαιευτήρια αλλά το σύνολο του μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού που δε διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα. Η απόφαση φέρει τις υπογραφές του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών, του υπουργού εργασίας και του υπουργού υγείας.
Το ύψος των νοσήλιων τόσο για τις μετανάστριες, όσο και για τις ανασφάλιστες ελληνίδες ήταν ούτως η άλλως δυσβάσταχτο και τώρα γίνεται ανυπόφορο. Είναι σαφές ότι οι μετανάστες αδυνατούν να καταβάλλουν αυτά τα υπέρογκα ποσά, στο βαθμό που πλήττονται ιδιαίτερα από τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές και αποτελούν τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Παγιδευμένοι από το σύγχρονο δουλεμπόριο αποκόπτονται τώρα και από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ζωή τους εκτίθεται σε κίνδυνο.
Σε πρόσφατη περίπτωση γυναίκας που βρισκόταν νόμιμα στη χώρα με τουριστική βίζα και γέννησε πρόωρα με καισαρική τομή της ζητήθηκε να πληρώσει σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, και με δεδομένο ότι το βρέφος θα χρειαστεί πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο το κόστος αγγίζει τις 8000 ευρώ! 

(η είδηση από Μαρία Λούκα και Σίσσυ Βωβού-.fylosykis)