Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

αστυνομοκρατούμενη χώρα

Η Ελλάδα έχει 52 αστυνομικούς ανά 10.000 κατοίκους, δηλαδή υψηλότερη αναλογία αστυνομικών από χώρες με στρατιωτικά καθεστώταΣτη γειτονική Τουρκία, που θεωρείται χώρα με υψηλό βαθμό πολιτικής καταπίεσης, εθνικών διακρίσεων, τρομοκρατικών χτυπημάτων κλπ, ο  συγκεκριμένος αριθμός είναι μικρότερος (42 αστυνομικοί ανά 10.000 κατοίκους). Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός αυτός είναι: Βέλγιο 38, Γερμανία και Αυστρία 32, Σουηδία 20, Δανία 19, Ιταλία 18 αστυνομικοί ανά 10.000 κατοίκους.

Παρά τον υψηλό αριθμό αστυνομικών που διαθέτει η Ελλάδα (είναι σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο διεθνώς), υπουργεία,τράπεζες ,ΔΕΚΟ , νοσοκομεία, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ χρησιμοποιούν για την φύλαξή τους ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι που πολλές φορές επίσης πληρώνονται με χρήματα του ελληνικού λαού.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 42 ιδιωτικοί «σεκιουριτάδες» ανα 10.000 κατοίκους όταν σε Γαλλία και Γερμανία δεν ξεπερνούν τους 25, και στην Ιταλία τους 9 , ανά 10.000 κατοίκους. 

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η παγκόσμια αγορά της ιδιωτικής ασφάλειας αγγίζει τα 85 δισ. ευρώ ετησίως, από τα οποία το μερίδιο της Ελλάδας ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Το 20% των ιδιωτικών συμβολαίων φύλαξης υπογράφεται απευθείας από τις κυβερνήσεις, ενώ ένα άλλο 10% αφορά την προστασία κρίσιμων υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι κ.ά.). Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο στενός δημόσιος τομέας στην Ελλάδα, ξοδεύει στην ιδιωτική ασφάλεια 7 εκατομύρια, ενω ο ευρύτερος 100-120 εκατ. ευρώ ετησίως!

Στην κορυφή της λίστας των ελληνικών υπουργείων που χρησιμοποιούν ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας βρισκόταν (τουλάχιστον μέχρι πρότινος) το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το υπουργείο Οικονομικών και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης!

Παράλληλα, με ρυθμό περίπου 20% ετησίως, αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι τοποθετήσεις κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και σπίτια. Οι περίπου 2.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα ασχολούνται με μελέτες ασφαλείας εγκαταστάσεων, τοποθέτηση κυκλωμάτων παρακολούθησης και συναγερμών, εποχούμενη φρούρηση και περιπολία, συνοδείες υψηλών προσώπων και χρηματαποστολών.

Το γεγονός οτι η αύξηση του αριθμού των αστυνομικών, των ιδιωτικών σεκιούριτι και της δύναμης των παρακρατικών οργανώσεων φαίνεται να βρίσκεται σε συνάρτηση με την αύξηση της εγκληματικότητας, δεν μπορεί παρά να μας βάζει σε σκέψεις..