Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Iarpa is watching you

Η Iarpa (προφέρεται eye-AR-puh) είναι η πηγή χρηματοδότησης ενός προγράμματος που θα παρακολουθεί, θα καταγράφει και θα αναλύει ότι γράφεται στα social media.
Ενα "μάτι" στον ουρανό θα συγκεντρώνει data από το twitter, το Facebook, τα blogs και όλες τις ποικίλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ιθύνοντες του πράγματος, υποστηρίζουν πως όχι δεν πρόκειται για ηλεκτρονική παρακολούθηση,αλλά για πρόβλεψη των εξελίξεων με ένα μαθηματικό μοντέλο βασισμένο στα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα social media. Στόχος, λένε είναι να διερευνηθεί κοινωνιολογικά, η ανθρώπινη συμπεριφορά και οι κοινωνικοί επιστήμονες να είναι σε θέση να διατυπώσουν νομοτελειακά μοντέλα, αντίστοιχα με αυτά που διαθέτουν άλλες επιστήμες όπως η χημεία και η φυσική. Στη συνέχεια θα μπορούν να προβλέπουν πότε θα υπάρχει αποσταθεροποίηση πολιτική, οικονομική και κοινωνική.

Το πρόγραμμα θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και θα εστιάσει στο να εντοπίσει patterns στους τομείς της επικοινωνίας, της κατανάλωσης και της μετακίνησης του πληθυσμού. Θα χρησιμοποιεί πληροφορίες που είναι "ελεύθερες" όπως web searches, αναρτήσεις σε blogs, κίνηση στο internet, οικονομικούς δείκτες, κάμερες κυκλοφορίας αλλά και προσθήκες στη wikipedia. Δε θα υπάρχει ανθρώπινη εμπλοκή και θα αφορά τους τομείς της πολιτικής της οικονομίας αλλά και της υγείας. Αυτά είναι όσα ανακοινώθηκαν.
Οσοι έχετε διαβάσει επιστημονική φαντασία θα ανακαλέσετε Ισαάκ Ασίμωφ και την επιστήμη που είχε ονομάσει στα βιβλία του Psychohistory. Επρόκειτο για μια επιστήμη της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας που συνδύαζε στοιχεία ιστορίας, κοινωνιολογίας και μαθηματικών και ουσιαστικά προέβλεπε τη συμπεριφορά σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού. Φυσικά στη συγκεκριμένη ιστορία, ο πληθυσμός είχε απόλυτη άγνοια.
Οχι και τόσο επιστημονική φαντασία πια.