Εάν ένας μηχανικός μπορούσε μέσα σ’ ένα χώρο 16 περίπου κυβικών εκατοστών (είναι ο χώρος που καταλαμβάνουν 16 γραμμάρια νερού) να κατασκευάσει ένα ηχητικό σύστημα που θα περιελάμβανε:
• ένα συντονιστή σύνθετης αντίστασης
• ένα μηχανικό αναλυτή μεγάλης κλίμακας
• μία κινητή μονάδα αυτόματης ρύθμισης και ενίσχυσης
• ένα πολυαγωγικό μεταβιβαστή για τη μετατροπή μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική
• ένα σύστημα για να διατηρεί μία λεπτή υδραυλική ισορροπία
• και ένα εσωτερικό αμφίδρομο σύστημα επικοινωνιών
• και αν ακόμα κατόρθωνε να επιτελέσει αυτό το θαύμα της σμίκρυνσης, ίσως και πάλι, δεν θα έφθανε στην απόδοση και αντιγραφή της λειτουργίας του ανθρώπινου αυτιού.
Το αυτί μας βομβαρδίζεται από ερεθίσματα, που έρχονται απ’ όλες τις κατευθύνσεις, ακούει ήχους που ένα παλλόμενο αντικείμενο ωθεί μόρια αέρος με συχνότητα ανάμεσα στις 15-15000 δονήσεις ανά δευτερόλεπτο.
Το αυτί μπορεί να κάνει το λεπτό διαχωρισμό μεταξύ της μουσικής που παίζουν τα βιολιά και οι βιόλες μιας συγκεντρωμένης ορχήστρας. Μπορεί να αγνοήσει τη βουή μιας κοσμοπλημμύρας και να ξεχωρίσει μια μοναχική γνώριμη φωνή.
Ακόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου λειτουργεί. Έτσι ενώ στο θόρυβο μεγάλης κυκλοφορίας μπορεί να κοιμάται ο άνθρωπος, όμως μπορεί να ξυπνήσει απότομα με την απαλή μελωδία ενός μουσικού ξυπνητηριού.
Τα ηχητικά κύματα μπαίνουν στον ακουστικό πόρο και πλήττουν το τύμπανο. Οι δονήσεις του τύμπανου μεταδίδονται στο μέσον ους κατά μήκος ενός μοχλού από τρία οστάρια, ο οποίος πολλαπλασιάζει την ισχύ τους κατά 10-15 φορές.
Τα οστάρια τις μεταβιβάζουν σε μία μεμβράνη, την ωοειδή θυρίδα, πίσω από το τρίτο οστάριο. Η θυρίδα τις στέλνει δια μέσου του υγρού κοχλία που έχει σχήμα σαλιγκαριού τα κύματα αυτά ερεθίζουν παλλόμενες τρίχες που μεταδίδουν σήματα στον εγκέφαλο μέσω του ακουστικού νεύρου. Στο σημείο αυτό, το ερέθισμα στο άκρο της αλυσίδας ακούγεται σαν ήχος ορισμένου ύψους.
ΛΟΙΠΟΝ: Το πολυπλοκώτατο αυτό μηχανολογικό αριστούργημα έγινε μόνο του;