Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Μελαγχολία


Πως αντιμετωπίζεις τη μελαγχολία; Λένε πως η μελαγχολία είναι η υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνος, γιατί βρίσκεται πίσω από καρδιακές προσβολές, από συμφορήσεις και πολλές άλλες παθήσεις. Οι άνθρωποι πού κινδυνεύουν περισσότερο να καταληφθούν από μελαγχολία είναι:

1) Οι ιδεαλιστές.

2) Οι υπερευαίσθητοι στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

3) Οι υπερβολικά αδιάλλακτοι στα ακραία πρότυπα πού θέτουν ως προς το ρόλο τους στη ζωή.


4) Εκείνοι πού έχουν την τάση να φανούν ευχάριστοι σέ όλους.

5) Εκείνοι πού βρίσκονται σε συνεχή και απευθείας επαφή με αρρώστους, με τραυματισμένους και με ετοιμοθάνατους.

6) Εκείνοι πού βρίσκονται σε σύγχυση και υποφέρουν από ψυχική σύγκρουση μεταξύ των ενστικτωδών τάσεων τους και των ηθικοκοινωνικών απαιτήσεων.

7) Εκείνοι πού αποτυχαίνουν να εξασφαλίσουν λίγο προσωπικό χρόνο για ξεκούραση καθώς και την αναγκαία ψυχική και σωματική τόνωση.

Ας δούμε τώρα τι μπορεί κανείς να κάνει για να κατανικήσει τη μελαγχολία.

Πρώτο. Να έχετε υπόψη σας πώς το άγχος, ως ένα βαθμό, δεν είναι κακό. Διαδώστε τα εδάφια Ιακ.α:2-3. Κάποια δόση άγχους είναι αναγκαία σαν κίνητρο στον αγώνα για τη νίκη στις υποθέσεις τής ζωής. Είπε κάποιος στον ποιμένα του: «Προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα! Πόσο θάθελα να βρεθώ κάπου, όπου δεν υπάρχουν προβλήματα»! Και του απάντησε ο ποιμένας του: «Ξέρεις, μόλις έχω έρθει από ένα τέτοιο μέρος. Έκανα μια κηδεία, και μόλις πριν από λίγο έχω επιστρέψει από το νεκροταφείο. Οι άνθρωποι εκεί δεν έχουν κανένα πρόβλημα»!

Δεύτερο. Καλλιεργήστε μια θετική διάθεση. Οι διαθέσεις ισοδυναμούν με ζωή. Ποιες είναι οι διαθέσεις που σου δημιουργούν οι περιστάσεις της ζωής; Μπορεί να αναπτύξεις ένα «γλυκύ πνεύμα» ή ένα «πνεύμα πικρίας» (Εβρ.ιβ:15). Όλοι οι άνθρωποι ξυπνούν με δύο λίστες κάθε πρωί. Υπάρχουν οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να νιώθει κανείς ευτυχισμένος και υπάρχουν οι λόγοι για να νιώθει δυστυχισμένος. Σέ ρωτώ: «Πώς είσαι»; κι εσύ αυτομάτως απαντάς με βάση μια από τις δύο λίστες στη σκέψη σου. Αν είσαι άτομο με αρνητικές διαθέσεις, τότε στη σκέψη σου βαραίνουν τα πράγματα της λίστας με τούς δυσάρεστους λόγους. Αν είσαι ένα άτομο με θετικές διαθέσεις, τότε κυριαρχούν τα πράγματα της λίστας με τούς ευχάριστους λόγους. Να διατηρείτε στη σκέψη σας τον Ψαλμό ριη:24:

«Αύτη είναι η ημέρα, την οποίαν έκαμεν ο Κύριος· ας αγαλλιασθώμεν και ας ευφρανθώμεν εν αυτή»

Τρίτο. Μειώστε όσο γίνεται περισσότερο το μέγεθος των προβλημάτων σας. Ο φόβος, η απογοήτευση, η σύγχυση και το άγχος μπορούν να μεγεθύνουν δυσανάλογα τα προβλήματα. Υπάρχουν τέσσερα ερωτήματα πού μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε το μέγεθος των προβλημάτων σας:

   · Είχε ποτέ κανένας άλλος κάποιο πρόβλημα σαν και το δικό σας;

  · Έχει ποτέ κατανικήσει κανείς άλλος ένα πρόβλημα παρόμοιο με το δικό σας;

   · Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν;

   · Ποια από τίς εναλλακτικές λύσεις είναι ή καλύτερη;

Όταν καταλήξετε σέ μια από τις εναλλακτικές λύσεις, αρχίστε να εργάζεστε πάνω σ’ αυτήν με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις σας.

Τέταρτο. Καθιερώστε χρόνο για ξεκούραση. Ο Κύριός μας, μας δίδαξε να αναπαυόμαστε όταν χρειάζεται (Μάρκ.ς:31, Ιωάν.ιη:1). Μην μεταφέρετε τα προβλήματά σας στο σπίτι σας. Θα πρέπει να διατηρείτε μια ισορροπία στη ζωή σας. Υπάρχει καιρός για δουλειά και υπάρχει καιρός για ξεκούραση. Εφαρμόστε το αυτό.

Πέμπτο Αναπτύξτε ένα αίσθημα χιούμορ. Τι μπορείτε να κάνετε όταν οι άλλοι σας κριτικάρουν; Ένας από τούς καλύτερους τρόπους είναι να αντιμετωπίσετε με χιούμορ τις κριτικές τους. Πείτε π.χ., «Αν ήξεραν όλα τα λάθη μου ή τα ελαττώματά μου, δεν θα ασχολούνταν μόνο μ’ αυτό το ένα». Με ανάλογο χιούμορ μπορείτε να αντιμετωπίσετε το καθετί.

Έκτο. Να τροφοδοτείτε το πνεύμα σας. Κάθε άνθρωπος χρειάζεται να τρέφει όχι μόνο το σώμα του, αλλά και το πνεύμα του. Να μελετάτε τη Βίβλο σας. Να διαβάζετε τους Ψαλμούς. Να ακούτε καλά κηρύγματα. Να δημιουργείτε καλές παρέες. Ο απόστολος Πέτρος λέει: Α’ Πέτρ.β:2 «επιποθήσατε ως νεογέννητα βρέφη το λογικόν άδολον γάλα, διά να αυξηθήτε δι' αυτού».

Έβδομο. Να στηρίζεστε στον Κύριο. Κάθε άνθρωπος πρέπει να πιστεύει και να εφαρμόζει αυτό που διδάσκει ο λόγος του Θεού στην Α' Πέτρου ε:7, όπου λέει : «και πάσαν την μέριμναν υμών ρίψατε επ' αυτόν, διότι αυτός φροντίζει περί υμών». Κάποιος είχε μια κλειδοθήκη στο γραφείο του με τα εξής λόγια γραμμένα πάνω σ’ αυτήν: «Κλείδωσα την πόρτα του χθες και πέταξα το κλειδί. Την αυριανή μέρα δεν τη φοβάμαι αφού κατάφερα να ζήσω σήμερα». Κάποτε ένα παιδάκι προσπαθούσε να αποστηθίσει τον εικοστό τρίτο Ψαλμό, αλλά σέ κάθε προσπάθειά του έλεγε μόνο τα λόγια: «Ο Κύριος είναι ο Ποιμένας μου», και ξεχνούσε τα παρακάτω. Ύστερα από αρκετές προσπάθειες είπε το παιδάκι αυτό: «Αφού ο Κύριος είναι ο Ποιμένας μου, και το ξέρω αυτό, γιατί να ανησυχώ για τα παρακάτω;». Μπορείς κι εσύ να κατανικήσεις το άγχος. Φτάνει να υιοθετήσεις και να εφαρμόσεις τη φιλοσοφία του παιδιού αυτού.