Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Έσχατοι καιροί


ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ;

Είναι οι δηλώσεις της Βίβλου σχετικά με το μέλλον αρκετά σαφείς ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε τι μας περιμένει; Ή μήπως είναι πολύ αόριστες, πολύ μεταφορικές ή πολύ συζητήσιμες, για να έχουν κάποια πραγματική αξία για μας σήμερα;

Τι μας ωφελεί αν γνωρίζουμε από πριν τα μέλλοντα να συμβούν, αφού έτσι κι αλλιώς θα πραγματοποιηθούν κάποια μέρα; Ας δούμε λοιπόν τι λέει η Βίβλος και ποιες είναι οι απαντήσεις που δίνει σ’ αυτά και σε άλλα καυτά ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον.


ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

  •    Μια γυναίκα στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της.
  •   Ένας φοιτητής μια βδομάδα πριν από τις τελικές εξετάσεις του.
  •    Ένας έφηβος πριν από το πρώτο του ραντεβού.
  •    Ένας άνδρας και μια γυναίκα καθώς δίνουν υπόσχεση γάμου.
  •    Ένας άρρωστος που έμαθε ότι έχει καρκίνο.
  •   Ένας κατάδικος καθώς περιμένει την απόφαση του δικαστή.


Μήπως βρέθηκες κι εσύ κάποτε σε κάποια παρόμοια κατάσταση;

Μήπως οι προσδοκίες σου τελικά αποδείχθηκαν ότι ήταν αφελέστατα αισιόδοξες ή άδικα απαισιόδοξες ή ακόμα καταπληκτικά ρεαλιστικές; Στις περισσότερες περιπτώσεις, εκείνο που κάνει τη διαφορά είναι αν ανταποκρίθηκες στην προσδοκία σου με βάση προηγούμενες γνώσεις ή απλά στηρίχτηκες σε αβάσιμα συναισθήματα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις διάφορες γνώμες που υπάρχουν σχετικά με το μέλλον.

Πολλοί δυσκολεύονται πάνω σ’ αυτό το θέμα και δεν ξέρουν ποιον να πιστέψουν. Μερικοί προφητεύουν ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Άλλοι μιλάνε δυσοίωνα για μια μαζική λιμοκτονία. Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση. Άλλοι όμως βλέπουν για το μέλλον μια ειρηνική ουτοπία.

«Αν δεν θέλουμε να διαψευσθούν οι ελπίδες μας ή να πέσουμε θύματα αβάσιμων φόβων, θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε αξιόπιστες πληροφορίες και να ζούμε με αυτές».

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Καμιά προσπάθεια, όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν μπορεί να σταματήσει το ρολόι της ιστορίας. Κανένας θνητός, αδιάφορο πόσο μεγάλη είναι η επιρροή του, πόσο πλούσιος ή φημισμένος είναι, δεν μπορεί να σπάσει την τυραννία του χρόνου. Η κάθε μέρα που περνάει, ο κάθε χτύπος του ρολογιού, μας φέρνει πιο κοντά στα δραματικά γεγονότα που προφητεύονται στη Βίβλο. 

Μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για το αναπόφευκτο. Μπορούμε να κάνουμε σωστή χρήση του χρόνου μας. Δεν μπορούμε όμως με κανένα τρόπο να τον σταματήσουμε. Ούτε για μία στιγμή.

Αυτή η σκέψη μας προκαλεί ταραχή. Αλλά και τα προφητικά αναγνώσματα που υπάρχουν στη Βίβλο είναι γεμάτα με τρομακτικές σκηνές και πολύπλοκους συμβολισμούς. Υπάρχουν προφητείες σχετικά με τον ήλιο που θα σκοτεινιάσει και τη σελήνη που θα μετατραπεί σε αίμα. 

Τέσσερις φοβεροί ιππείς απεικονίζονται καθώς προελαύνουν πάνω στη γη, σκορπίζοντας τον πόλεμο, την πείνα, την αρρώστια και το θάνατο. Ένα βλάσφημο θηρίο θα ξεσηκωθεί από τη θάλασσα και θα σηκώσει τη γροθιά του ενάντια στο πρόσωπο του Θεού, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει ανεκδιήγητες θλίψεις και δοκιμασίες στα παιδιά του Θεού. Τελικά θα γίνει ένας κατακλυσμικός πόλεμος και το αίμα που θα κυλίσει θα φτάσει τα δυο μέτρα βάθος σε μια κοιλάδα μήκους τριακοσίων χιλιομέτρων περίπου. Και στο τέλος, πάνω στη γη θα βασιλέψει η ειρήνη, σαν την ευεργετική θερμή και ζωογόνα λιακάδα της Άνοιξης.

Είναι πραγματικά οι εικόνες αυτές τρομακτικές και προκαλούν σύγχυση. Ακόμα, όταν διαβάζουμε προφητικά μέρη της Βίβλου, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τεχνικούς όρους, όπως η «Μεγάλη Θλίψη», «το βδέλυγμα της ερημώσεως», «η έλευση του Ιησού Χριστού», «ο Μεγάλος Λευκός Θρόνος», και «η λίμνη του πυρός».

Τι μας περιμένει, αλήθεια; Πόσα πολλά μπορούμε να γνωρίζουμε σχετικά με τους έσχατους καιρούς; Σίγουρα, δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα. Η Βίβλος όμως μας δίνει πολλές πληροφορίες.