Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ




Το βιβλίο των Ψαλμών μας καταπλήσσει με τους πολλούς μελαγχολικούς ψαλμούς που περιέχει. Ακόμα και γνωστές Βιβλικές προσωπικότητες, όπως ο Ιερεμίας και ο Ηλίας πέρασαν από μελαγχολικές περιόδους στη ζωή τους. Θέλοντας κάποιος να τονίσει τη σκοπιμότητα της κατάθλιψης είπε: «Οι κοιλάδες υπάρχουν για να εκτιμήσουμε την εμπειρία των βουνοκορφών».

Τα καθημερινά νέα είναι γεμάτα από υφέσεις, πληθωρισμούς, πολέμους, τρομοκρατικές ενέργειες, θανάτους, αρρώστιες, θλίψεις και παγκόσμια ενεργειακά προβλήματα και ανεργία. Όταν ο Χριστιανός προσπαθεί να βρει απαντήσεις στα προβλήματα που βασανίζουν τον κόσμο κυριεύεται συχνά από συναισθήματα απελπισίας και τότε δεν μπορούμε παρά να «κλάψουμε μ’ εκείνους που κλαίνε», καθώς προσπαθούμε να σηκώσουμε ή να ελαφρύνουμε τα βάρη που πιέζουν τον κόσμο. Όταν συμβαίνει αυτό, βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού της μελαγχολίας, της κατάθλιψης.


Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν βρεθούν σε περιόδους κατάθλιψης, αναζητούν με αγωνία να διακρίνουν κάποιο φως στην άκρη της σήραγγας. Αλλά ύστερα από λίγο, οι περισσότεροι κουράζονται και σταματούν τον αγώνα. Κυριεύονται από αισθήματα απελπισίας και αναζητούν κάποιο τρόπο απόδρασης. Στην καλλίτερη περίπτωση απλά υποχωρούν, αλλά μπορούν επίσης ν’ αναζητήσουν ακόμα και το θάνατο σαν μέσο απαλλαγής από τα βάσανα.

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που προκαλείται από χημική διαταραχή του σώματος, από παρατεταμένο αγώνα με την αδικία, από λύπη κι ενοχή, από υποτίμηση της ζωής ή από συνδυασμό όλων αυτών.

Αν βρεθείς εσύ ή κάποιο αγαπητό σου πρόσωπο σε μια τέτοια κατάσταση κατάθλιψης κάνε τα παρακάτω:

1. Αποδέξου τον εαυτό σου. Μπορεί να μην έχεις τη δυνατότητα ν’ αλλάξεις τις περιστάσεις που σου χαλούν τη διάθεση, αλλά μπορείς να πάψεις να αιτιάσαι τον εαυτό σου για όλα τα προβλήματα του κόσμου. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεται κανείς λυπημένος κάποιες στιγμές, όπως είναι φυσιολογικό να αισθάνεται και χαρά σε άλλες στιγμές της ζωής του. Αποδέξου τον τρόπο που αισθάνεσαι, έστω κι αν αυτό δε σ’ ευχαριστεί πάντα. Αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος για ν’ αρχίσει η ψυχική σου ανόρθωση.

2. Φρόντισε ν’ αντιμετωπίσεις θετικά την κατάσταση. Μη φτάσεις στο σημείο να χτίσεις τοίχους γύρω σου. Βρες κάποιον να μιλήσεις. Στον άντρα σου ίσως, στη γυναίκα σου, στον ποιμένα σου, σε κάποιον τέλος πάντων δικό σου. Πες του πώς αισθάνεσαι. Άνοιξε την καρδιά σου και μίλα για τους λόγους που σου φέρνουν το άγχος. Σκέψου όλους τους φίλους σου και την αγάπη που σου έχουν.

3. Προσδιόρισε τις ζημιές σου. Κανένας δεν κερδίζει συνεχώς, όποιος κι αν είναι αυτός. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή όλων μας, που ζημιωνόμαστε, που χάνουμε είτε υλικά αποκτήματα είτε ακόμα και αγαπητά μας πρόσωπα. Πώς αντιμετωπίζεις μια απώλεια; Παρόλο που μπορεί να είναι πολύ σοβαρή κάποια απώλεια στη ζωή σου, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά για τα οποία μπορείς να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Θυμήσου τον Ιώβ. Έχασε ολόκληρη την οικογένειά του, έχασε τους φίλους του, έχασε τα υπάρχοντά του, αλλά διατήρησε την πίστη του. Διατήρησε κι εσύ τη δική σου πίστη!

4. Βάλε σωστές προτεραιότητες. Μάθε τι είναι το σωστό. Γύμνασε τον εαυτό σου στο να βάζεις στόχους που να εναρμονίζονται με τους σκοπούς του Θεού στη ζωή σου. Προσπάθησε το δικό Του θέλημα να γίνει και δικό σου. Ο Κύριος μας έχει ζητήσει να μην αγαπήσουμε τα πράγματα αυτού του κόσμου γιατί γρήγορα μπορεί να τα χάσουμε. Όταν όμως σαν πρώτη προτεραιότητα βάλουμε το θησαυρό στον ουρανό, τότε θα νιώσουμε το σωστό νόημα της ζωής.

5. Φρόντισε να διατρέφεσαι σωστά. Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως παράξενα, αλλά έχει αποδειχτεί πως όταν τα αισθήματά μας παίρνουν το δρόμο της κατάπτωσης, παρασύρουν συχνά μαζί τους και τα σώματά μας. Η κατάθλιψη προκαλεί κόπωση και αφαιρεί γρήγορα τη δύναμη που χρειαζόμαστε για την ανόρθωσή μας. Η σωστή διατροφή και εξάσκηση αποτελούν μέσα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

6. Βρες χρόνο για τον εαυτό σου. Μερικές φορές η επιπρόσθετη εργασία μπορεί να φαίνεται σαν μια λύση στη μελαγχολία. Είναι σαν να θέλει κανείς να τιμωρήσει τον εαυτό του για τη μελαγχολία που αισθάνεται. Όμως οι παραπάνω ευθύνες προσθέτουν απλώς βάρος στο φορτίο που ήδη έχεις.  Βρες χρόνο για περισυλλογή και προσπάθησε να προσδιορίσεις τα συναισθήματά σου. Αναλογίσου όλα τα καλά στη ζωή σου.

7. Έλεγξε τις σκέψεις σου. Όταν βρίσκεσαι μόνος σου, πρόσεξε τι σκέφτεσαι. Θυμάσαι τι λέει η Γραφή; «Όπως σκέφτεται ένας άνθρωπος μέσα στην καρδιά του, τέτοιος είναι». Όταν βρίσκεσαι σε κατάθλιψη, το μυαλό σου μπερδεύει λογικά συμπεράσματα με άλλα που είναι τελείως αβάσιμα. Προσπάθησε να σκέφτεσαι θετικά, ξεκαθάρισε τις σκέψεις σου και θα δεις πως θ’ αρχίσεις να αισθάνεσαι καλλίτερα.

8. Διέθεσε χρόνο για την οικογένειά σου. Μην κρατάς σε απόσταση εκείνους που σε αγαπούν περισσότερο στη ζωή τούτη. Η κατάθλιψή σου επιδρά και στη δική τους συμπεριφορά απέναντί σου. Κάνε κάτι που θα χαροποιήσει τους άλλους άσχετα από το πόσο απλό ή ασήμαντο μπορεί να φαίνεται. Πες στη σύζυγο ή στο σύζυγο και στα παιδιά σου πόσο πολύ τους αγαπάς. Θα δεις που θα σου ανταποδώσουν την αγάπη αυτή.

9. Ενίσχυσε την πίστη σου. Αν βρίσκεσαι σε κατάθλιψη, μπορεί να αισθάνεσαι πως ο Θεός σ’ έχει εγκαταλείψει. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, γιατί Αυτός είναι πάντα μαζί μας. Η παρουσία Του ίσως να μην είναι πάντα αισθητή από μας, αλλά είναι σίγουρα μαζί μας. Ο Θεός όμως δεν θα σου συμπεριφερθεί σαν παιδί, λύνοντας Εκείνος τα δικά σου προβλήματα. Οπωσδήποτε όμως θα σε καθοδηγήσει έτσι που ν’ αναζητήσεις και να βρεις την πιο σωστή λύση, φτάνει να το θέλεις και να Του το ζητάς.

Τα παραπάνω ίσως να μη σου δώσουν όλες τις απαντήσεις που ζητάς, αλλά μπορούν να σε βοηθήσουν αρκετά να συγκροτήσεις σωστότερα τις σκέψεις σου. Όσο προσπαθείς σωστά να βρεις λύσεις για την κατάθλιψή σου, τόσο αναπτύσσεσαι και αλλάζεις προς το καλλίτερο. Αυτή η αλλαγή είναι τόσο αναγκαία αυτή τη στιγμή.

Πάνω απ’ όλα όμως στήριξε την εμπιστοσύνη σου στον Κύριο Ιησού. Αυτός είναι ο φίλος ο καλός που σου συμπαραστέκεται περισσότερο κι από ένα αδελφό!