Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Είναι αμαρτία;



7 τρόποι για να κρίνεις μια συμπεριφορά που δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στη γραφή.

Αν κάτι είναι καταδικαστέο στη Γραφή, είναι λάθος. Αλλά η Βίβλος δεν αναφέρει συγκεκριμένα κάθε μορφή φόνου, υπερηφάνειας, πόθου, κλπ.

Έτσι, εδώ θα δούμε κάποιους τρόπους που μπορούμε να κρίνουμε μια συμπεριφορά που δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στη Γραφή:


   1. Μήπως παραβιάζει μια βιβλική αρχή;
Αν παραβιάζει οποιαδήποτε αρχή της Γραφής, είναι λάθος, ακόμη και αν δεν αναφέρεται συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, η άμβλωση (δείτε τι λέει η Γραφή για την άμβλωση).

  2. Μήπως η δραστηριότητα αυτή συνεπάγεται την έλλειψη αυτοελέγχου; Μήπως είναι κάτι εθιστικό ή που εύκολα παίρνει τον έλεγχο;

Η περισσότερες ασεβείς συμπεριφορές, περιλαμβάνουν έλλειψη αυτοελέγχου και μπορεί να οδηγήσουν σε εθισμό ή εμμονές.

Γαλ.ε:22,23 Ο δε καρπός του Πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια· κατά των τοιούτων δεν υπάρχει νόμος.

Α΄Κορ.ς:12 Πάντα είναι εις την εξουσίαν μου, πλην πάντα δεν συμφέρουσι· πάντα είναι εις την εξουσίαν μου, αλλ' εγώ δεν θέλω εξουσιασθή υπ' ουδενός.

Β’ Πέτρ.β:19 επαγγελλόμενοι εις αυτούς ελευθερίαν, ενώ αυτοί είναι δούλοι της διαφθοράς· διότι από όντινα νικάταί τις, τούτου και δούλος γίνεται.

  3. Μήπως η δραστηριότητα αυτή δημιουργεί φυσική βλάβη στο σώμα, την ψυχή ή το πνεύμα;

Α’ Κορ.γ:16,17 Δεν εξεύρετε ότι είσθε ναός Θεού και το Πνεύμα του Θεού κατοικεί εν υμίν; Εάν τις φθείρη τον ναόν του Θεού, τούτον θέλει φθείρει ο Θεός· διότι ο ναός του Θεού είναι άγιος, όστις είσθε σεις.

Α’ Κορ.ς:19,20 Η δεν εξεύρετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος του εν υμίν, το οποίον έχετε από Θεού, και δεν είσθε κύριοι εαυτών; Διότι ηγοράσθητε διά τιμής· δοξάσατε λοιπόν τον Θεόν διά του σώματός σας και διά του πνεύματός σας, τα οποία είναι του Θεού.

   4. Μήπως η δραστηριότητα βλάπτει άλλους;

Ματθ.ζ:12 Λοιπόν πάντα όσα αν θέλητε να κάμνωσιν εις εσάς οι άνθρωποι, ούτω και σεις κάμνετε εις αυτούς· διότι ούτος είναι ο νόμος και οι προφήται.

Ρωμ.ιγ:10 Η αγάπη κακόν δεν κάμνει εις τον πλησίον· είναι λοιπόν εκπλήρωσις του νόμου η αγάπη.

   5. Υπάρχει κάποιο θετικό όφελος στη δραστηριότητα;

Α’ Κορ.ι:31 Είτε λοιπόν τρώγετε είτε πίνετε είτε πράττετέ τι, πάντα πράττετε εις δόξαν Θεού.

Α’ Κορ.ι:23 Πάντα είναι εις την εξουσίαν μου αλλά πάντα δεν συμφέρουσι· πάντα είναι εις την εξουσίαν μου, αλλά πάντα δεν οικοδομούσι.

   6. Εμποδίζει το περπάτημά μας με τον Κύριο;

Ρωμ.ιβ:1,2 Σας παρακαλώ λοιπόν, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, να παραστήσητε τα σώματά σας θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευάρεστον εις τον Θεόν, ήτις είναι η λογική σας λατρεία, και μη συμμορφόνεσθε με τον αιώνα τούτον, αλλά μεταμορφόνεσθε διά της ανακαινίσεως του νοός σας, ώστε να δοκιμάζητε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθόν και ευάρεστον και τέλειον.

Α’ Κορ.ιε:33 Μη πλανάσθε· Φθείρουσι τα καλά ήθη αι κακαί συναναστροφαί.

   7. Είναι νόμιμη;

Ρωμ.ιγ:1 Πάσα ψυχή ας υποτάσσηται εις τας ανωτέρας εξουσίας. Διότι δεν υπάρχει εξουσία ειμή από Θεού· αι δε ούσαι εξουσίαι υπό του Θεού είναι τεταγμέναι.