Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Ποιος είναι ο κωλύων στην Β’ Θες.β:6-7;


 
Βιβλική απάντηση:

Τα εδάφια Β’ Θες.β:3-7 είναι μια προφητεία για το μέλλον. Στο εδ.3 μας λέει ότι ο άνομος θα αποκαλυφθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Το εδ.7 λέει ότι το μυστήριο της ανομίας ήδη ενεργείται, αλλά κάποια μέρα, ένα άτομο που ονομάζεται «ο ἄνθρωπος τῆς ἀνομίας» στο εδ.3, θα επιτρέπεται τελικά να κάνει ό, τι θέλει. Τα εδ. 6 και 7 λένε ότι ο άνθρωπος της ανομίας θα συγκρατηθεί μέχρι «αυτός που τώρα τον συγκρατεί» να εκβληθεί.


Β’ Θεσ.β:3-9 Ας μη σας εξαπατήση τις κατ' ουδένα τρόπον· διότι δεν θέλει ελθεί η ημέρα εκείνη, εάν δεν έλθη πρώτον η αποστασία και αποκαλυφθή ο άνθρωπος της αμαρτίας, ο υιός της απωλείας, ο αντικείμενος και υπεραιρόμενος εναντίον εις πάντα λεγόμενον Θεόν ή σέβασμα, ώστε να καθήση εις τον ναόν του Θεού ως Θεός, αποδεικνύων εαυτόν ότι είναι Θεός. Δεν ενθυμείσθε ότι ενώ ήμην έτι παρ' υμίν σας έλεγον ταύτα; Και τώρα γνωρίζετε εκείνο, το οποίον κωλύει αυτόν, ώστε να αποκαλυφθή εν τω εαυτού καιρώ· διότι το μυστήριον της ανομίας ήδη ενεργείται, μόνον έως να εκβληθή εκ μέσου ο κωλύων τώρα· και τότε θέλει αποκαλυφθή ο άνομος, τον οποίον ο Κύριος θέλει απολέσει με το πνεύμα του στόματος αυτού και θέλει εξαφανίσει με την επιφάνειαν της παρουσίας αυτού· όστις θέλει ελθεί κατ' ενέργειαν του Σατανά εν πάση δυνάμει και σημείοις και τέρασι ψεύδους

Ποιος είναι ο κωλύων;

Ο άνθρωπος της ανομίας είναι ο Αντίχριστος

Το κριτικό κείμενο χρησιμοποιεί την λέξη «ο κατέχων». Η λέξη σημαίνει:

Όταν λέει ότι το «μυστήριο της ανομίας ήδη ενεργείται», πρέπει να καταλάβουμε ότι αναφέρεται στην εξάπλωση της αμαρτίας ή του κακού στον κόσμο μας (Α’ Ιωάν.γ:4-5, ε:17). Ο άνθρωπος της ανομίας είναι ο απόλυτος άνθρωπος του κακού. Αυτός είναι ο Αντίχριστος (Α’ Ιωάν.β:18, δ:3) που είναι υπό τον έλεγχο του διαβόλου. Η Β’ Θες.β:8-9 ξεκάθαρα μας λέει ότι ο άνθρωπος της ανομίας είναι υπό τον έλεγχο του Σατανά.

Ο Αντίχριστος περιγράφεται στο Δαν.ζ:8, 21-27 και Αποκ.ιγ. Μια σύγκριση του Ματθ.κδ:15, Β’ Θες.β:3-4 και Αποκ.ιγ:1-6 αποκαλύπτει ότι αυτός ο άνθρωπος της ανομίας είναι ο Αντίχριστος που είναι εξουσιοδοτημένος από τον διάβολο.

Διάφορες απόψεις σχετικά με την ταυτότητα του κατέχοντα

Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το ποιος είναι ο κωλύων στην Β’ Θες.β:6-7. Ακολουθούν ορισμένες από αυτές:

    1. το κήρυγμα του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού

    2. το εβραϊκό έθνος

    3. το δέσιμο του Σατανά

    4. η εκκλησία

    5. η παγκόσμια εθνική κυριαρχία

    6. η ανθρώπινη κυβέρνηση

    7. Μιχαήλ ο Αρχάγγελος

Αλλά η δυσκολία με όλες αυτές τις απόψεις είναι ότι καμία από αυτές δεν μπορεί να ελέγξει το διάβολο ή οποιονδήποτε που ο διάβολος ενδυναμώνει. Σημειώστε ότι τα εδ.3-7 αποκαλύπτουν ότι ο Αντίχριστος, ο οποίος είναι εξουσιοδοτημένος από το διάβολο, παρεμποδίζεται από τον κωλύωντα. Δεδομένου ότι καμία από τις απόψεις που αναφέρονται παραπάνω δεν εξηγεί πώς ο διάβολος και ο Αντίχριστος μπορούν να ελεγχθούν, πρέπει να απορριφθούν. Η μόνη εξήγηση που απέμεινε είναι ότι ο Θεός, το Άγιο Πνεύμα είναι ο κωλύων. Ο Θεός μόνο μπορεί να συγκρατήσει τον διάβολο.

Συμπέρασμα:

Σήμερα το πνεύμα του Αντίχριστου (Α’ Ιωάν.δ:3, Β’ Ιωάν.ζ) ήδη ενεργείται. Οι ψευδοδιδάσκαλοι είναι παντού (Α’ Ιωάν.δ:1). Κάποια μέρα, ο ίδιος ο Αντίχριστος θα εμφανιστεί τελικά και θα έχει όλη την εξουσία του διαβόλου. Ωστόσο, ο Αντίχριστος δεν θα γίνει γνωστός και δεν θα έχει πλήρη εξουσία, μέχρι το Άγιο Πνεύμα να σταματήσει να τον συγκρατεί.