Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

Προσευχή




Ιώβ μβ:5,6 Ήκουον περί σου με την ακοήν του ωτίου, αλλά τώρα ο οφθαλμός μου σε βλέπει· διά τούτο βδελύττομαι εμαυτόν, και μετανοώ εν χώματι και σποδώ.

Υπάρχει μια βαθύτερη σχέση και επικοινωνία με τον Θεό, και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει την ώρα της ατομικής σωστής προσευχής.

Λουκ.ια:1 Και ενώ αυτός προσηύχετο εν τόπω τινί, καθώς έπαυσεν, είπε τις των μαθητών αυτού προς αυτόν· Κύριε, δίδαξον ημάς να προσευχώμεθα, καθώς και ο Ιωάννης εδίδαξε τους μαθητάς αυτού.


Άρα η προσευχή είναι κάτι που μπορεί να διδαχτεί!

Α’ Θεσ.ε:17 αδιαλείπτως προσεύχεσθε,

Α’ Χρον.ις:11 Ζητείτε τον Κύριον και την δύναμιν αυτού· εκζητείτε το πρόσωπον αυτού διαπαντός.

Αυτό σημαίνει πάντοτε, όχι μόνο σε ώρες ανάγκης. Μπορούμε με προσευχή να αφήνουμε το κάθε τι στον Κύριο.

Είναι ανάγκη όλων.

Ησ.νς:7 και τούτους θέλω φέρει εις το άγιόν μου όρος και θέλω ευφράνει αυτούς εν τω οίκω της προσευχής μου· τα ολοκαυτώματα αυτών και αι θυσίαι αυτών θέλουσιν είσθαι δεκταί επί το θυσιαστήριόν μου· διότι ο οίκός μου θέλει ονομάζεσθαι, Οίκος προσευχής διά πάντας τους λαούς.

Α’ Κορ.γ:16 Δεν εξεύρετε ότι είσθε ναός Θεού και το Πνεύμα του Θεού κατοικεί εν υμίν;

Ματθ.ζ:7 Αιτείτε, και θέλει σας δοθή· ζητείτε, και θέλετε ευρεί, κρούετε, και θέλει σας ανοιχθή.

Εδώ, έχουμε κάποιες προστακτικές!

Πράξ.α:14 Ούτοι πάντες ενέμενον ομοθυμαδόν εις την προσευχήν και την δέησιν μετά των γυναικών και Μαρίας της μητρός του Ιησού και μετά των αδελφών αυτού.

Πράξ.β:42 Και ενέμενον εν τη διδαχή των αποστόλων και εν τη κοινωνία και εν τη κλάσει του άρτου και εν ταις προσευχαίς.

Αυτή ήταν η πρώτη εκκλησία. Ομοθυμαδόν: με ομοθυμία, ομόθυμα, ομόφωνα. Ομοθυμία είναι η κατάσταση κατά την οποία όλοι έχουν τις ίδιες επιθυμίες, διαθέσεις.

Σήμερα, κουραζόμαστε γρήγορα, γιατί έχουμε ξεσυνηθίσει, είμαστε απροπόνητοι.

Λουκ.ιη:1 Έλεγε δε και παραβολήν προς αυτούς περί του ότι πρέπει πάντοτε να προσεύχωνται και να μη αποκάμνωσι,

Η περίπτωση της χήρας και του άδικου κριτή.

Δαν.ι:1-21 Προσευχόταν 21 μέρες! Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα μεγάλα πράγματα δεν συμβαίνουν έτσι, απλά.

Εφεσ.ς:18 προσευχόμενοι εν παντί καιρώ μετά πάσης προσευχής και δεήσεως διά του Πνεύματος, και εις αυτό τούτο αγρυπνούντες με πάσαν προσκαρτέρησιν και δέησιν υπέρ πάντων των αγίων,

Ο Παύλος ζητούσε πάντα τις προσευχές των αγίων. Με σοβαρότητα, όχι τρόπος του λέγειν.

Για να γίνει δεκτή η προσευχή:

Β’ Χρον.ζ:12-14 Και εφάνη ο Κύριος εις τον Σολομώντα διά νυκτός, και είπε προς αυτόν, Ήκουσα της προσευχής σου και εξέλεξα τον τόπον τούτον εις εμαυτόν διά οίκον θυσίας. Εάν κλείσω τον ουρανόν και δεν γίνηται βροχή, και εάν προστάξω την ακρίδα να καταφάγη την γην, και εάν αποστείλω θανατικόν μεταξύ του λαού μου, και ο λαός μου, επί τον οποίον εκλήθη το όνομά μου, ταπεινώσωσιν εαυτούς και προσευχηθώσι και εκζητήσωσι το πρόσωπόν μου και επιστρέψωσιν από των οδών αυτών των πονηρών, τότε εγώ θέλω επακούσει εκ του ουρανού και θέλω συγχωρήσει την αμαρτίαν αυτών και θεραπεύσει την γην αυτών.

Ταπείνωση, ειλικρίνεια, επιστροφή από πονηρά έργα.

Ιερ.κθ:12,13 Τότε θέλετε κράξει προς εμέ και θέλετε υπάγει και προσευχηθή εις εμέ και θέλω σας εισακούσει. Και θέλετε με ζητήσει και ευρεί, όταν με εκζητήσητε εξ όλης της καρδίας υμών.

Μάρκ.ια:24,25 Διά τούτο σας λέγω, Πάντα όσα προσευχόμενοι ζητείτε, πιστεύετε ότι λαμβάνετε, και θέλει γείνει εις εσάς. Και όταν ίστασθε προσευχόμενοι, συγχωρείτε εάν έχητέ τι κατά τινός, διά να συγχωρήση εις εσάς και ο Πατήρ σας ο εν τοις ουρανοίς τα αμαρτήματά σας.
Παρ.κη:9 Του εκκλίνοντος το ωτίον αυτού από του να ακούη τον νόμον, και αυτή η προσευχή αυτού θέλει είσθαι βδέλυγμα.

Α’ Ιωάν.γ:22 και ό,τι αν ζητώμεν λαμβάνομεν παρ' αυτού, διότι φυλάττομεν τας εντολάς αυτού και πράττομεν τα αρεστά ενώπιον αυτού.

Ψαλ.ξς:18 Εάν εθεώρουν αδικίαν εν τη καρδία μου, ο Κύριος δεν ήθελεν ακούσει·

Ιακ.α:6,7 Ας ζητή όμως μετά πίστεως, χωρίς να διστάζη παντελώς· διότι ο διστάζων ομοιάζει με κύμα θαλάσσης κινούμενον υπό ανέμων και συνταραττόμενον. Διότι ας μη νομίζη ο άνθρωπος εκείνος ότι θέλει λάβει τι παρά του Κυρίου.

Ιακ.δ:3 ζητείτε και δεν λαμβάνετε, διότι κακώς ζητείτε, διά να δαπανήσητε εις τας ηδονάς σας.

Ο Ιησούς:

Λουκ.ε:16 αυτός δε απεσύρετο εις τας ερήμους και προσηύχετο (μόνος Του)!

Μάρκ.α:35 Και το πρωΐ ενώ ήτο όρθρος βαθύς, σηκωθείς εξήλθε· και υπήγεν εις έρημον τόπον και εκεί προσηύχετο.

Μάρκ.ς:46,47 και απολύσας αυτούς, υπήγεν εις το όρος να προσευχηθή. Και ότε έγεινεν εσπέρα, το πλοίον ήτο εν τω μέσω της θαλάσσης και αυτός μόνος επί της γης.

Λουκ.ς:12 Εν εκείναις δε ταις ημέραις εξήλθεν εις το όρος να προσευχηθή, και διενυκτέρευεν εν τη προσευχή του Θεού.

Ψαλμ.νε:17 Εσπέρας και πρωΐ και μεσημβρίαν θέλω παρακαλεί και φωνάζει· και θέλει ακούσει της φωνής μου.

Λουκ.ια:5-9
   
   · Ο Θεός είναι φίλος σου
   · Δεν έχει σημασία η ώρα
   · Ομολογία έλλειψης
   · Συγκεκριμένα αιτήματα
   · Μεγάλα πράγματα
   · Επιμονή

Ρωμ.ιε:30 Σας παρακαλώ δε, αδελφοί, διά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και διά της αγάπης του Πνεύματος, να συναγωνισθήτε μετ' εμού, προσευχόμενοι υπέρ εμού προς τον Θεόν,

Είναι αγώνας, όχι πάντοτε ευχάριστος, όμως ο Θεός ακούει!

Ψαλμ.94:9 Ο φυτεύσας το ωτίον, δεν θέλει ακούσει; ο πλάσας τον οφθαλμόν, δεν θέλει ιδεί;

Η σωστή προσευχή δεν είναι επαναλαμβανόμενα γνωστά λόγια σαν ποίημα. Είναι απεγνωσμένη εκζήτηση του προσώπου του Θεού. Αποσυρόμαστε από τον κόσμο για να είμαστε μ’ Αυτόν. Δεν ορίζουμε το τέλος της προσευχής, η διάρκειά της δεν καθορίζεται από τις φυσικές μας ανάγκες!

Πράξ.ιβ:5 Ο μεν λοιπόν Πέτρος εφυλάττετο εν τη φυλακή· εγίνετο δε υπό της εκκλησίας ακατάπαυστος προσευχή προς τον Θεόν υπέρ αυτού.

Ο Σατανάς με την λογική φέρνει απογοήτευση.