Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Θρησκεία ή Χριστός; (2)


ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

Η θρησκεία διδάσκει έργα. Ο χριστιανισμός διδάσκει πίστη. Αυτή η διάκριση γίνεται σ' όλη τη Βίβλο. Ο Νικόδημος που ήρθε στο Χριστό μια νύχτα ήταν ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στη θρησκεία. Ο Χριστός όμως του είπε: «Πρέπει να γεννηθής άνωθεν».

Ο απ. Παύλος ήταν αυστηρός Φαρισαίος προτού επιστραφεί στο Χριστό, όπως ομολόγησε και μπροστά στον Αγρίππα, όταν είπε: «Την εκ νεότητος λοιπόν ζωήν μου, την οποίαν απ' αρχής έζησα μεταξύ του έθνους μου εν Ιεροσολύμοις, εξεύρουσι πάντες οι Ιουδαίοι, επειδή με γνωρίζουσιν εξ αρχής, εάν θέλωσι να μαρτυρήσωσιν, ότι κατά την ακριβεστάτην αίρεσιν της θρησκείας ημών έζησα Φαρισαίος». (Πράξ.κς:4,5).


Ο Παύλος είχε θρησκεία, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον, δεν ήταν όμως σωσμένος μέχρι που συνάντησε τον Σωτήρα στο δρόμο της Δαμασκού. Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι και Έλληνες είχαν θρησκεία, οι άνθρωποι της εποχής του Χριστού και του απ. Παύλου είχαν θρησκεία. Όλοι όμως χρειάζονταν το Ευαγγέλιο. Και σήμερα στις ονομαζόμενες Χριστιανικές χώρες εκατομμύρια άνθρωποι είναι θρησκευόμενοι αλλά δεν γνωρίζουν τίποτε για την αληθινή σωτηρία. Κάποιος είπε: «Ο Χριστός ήλθε να σώσει τους ανθρώπους από δύο πράγματα: την αμαρτία και τη θρησκεία». Πιο δύσκολο είναι να δείξεις στους θρησκευόμενους ότι χρειάζονται σωτηρία, παρά σ' αυτούς που δεν έχουν σχέση με τη θρησκεία.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ;


Η λέξη «θρησκεία» χρησιμοποιείται πέντε φορές στη Βίβλο και η λέξη θρήσκος μόνο δύο φορές. Σ' όλες τις περιπτώσεις σχετίζεται με τα έργα, τις τελετές και τις τελετουργίες, όχι όμως με την πίστη. Αν εξιχνιαστεί η αρχή της θρησκείας από τις λέξεις που χρησιμοποιεί η Βίβλος διαπιστώνουμε ότι σχετίζεται με τελετουργίες που είναι το αποτέλεσμα του φόβου και της ανησυχίας. Αυτή είναι ακριβώς η σημασία της λέξης «θρησκεία» όταν χρησιμοποιείται στη Βίβλο. Σ' αντίθεση μ' αυτήν την άποψη το μήνυμα της σωτηρίας, φέρνει ειρήνη, χαρά, ευτυχία, βεβαιότητα και ελπίδα στην καρδιά. Αν ρωτήσεις κάποιον που έχει θρησκεία: «Είσαι σωσμένος;» η απάντησή του θα είναι «ελπίζω». Ρώτησε όμως κάποιον που έχει σωτηρία την ίδια ερώτηση και η απάντηση θα είναι: «Ναι, ευχαριστώ το Θεό». Ο απ. Παύλος διακήρυττε: «εξεύρω εις τίνα επίστευσα, και είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατός να φυλάξη την παρακαταθήκην μου μέχρις εκείνης της ημέρας» (Β' Τιμ.α:12).

 

ΕΙΔΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ


Υπάρχουν δύο είδη θρησκείας - η καλή και η κακή. Θρησκεία που γίνεται φανατισμός, θρησκοληψία, που κατακρίνει και διώκει εκείνους που δεν συμφωνούν μαζί της - αυτή είναι η κακή θρησκεία. Ο Ιάκωβος στην Επιστολή του αναφέρει μια άλλη θρησκεία, που την ονομάζει «καθαρή και αμόλυντη» (Ιάκ.α:27) και τη σχετίζει με τα καλά έργα. Μόνο στο μέρος αυτό της Βίβλου η θρησκεία αναφέρεται από την καλή της πλευρά. Σ' όλες τις άλλες περιπτώσεις σχετίζεται με το ρηχό, άδειο τυπικισμό και τη μυσταγωγία. Ένα από τα τεχνάσματα του εχθρού της ψυχής μας, του Σατανά, είναι να κάνει τους ανθρώπους θρήσκους, χωρίς όμως σωτηρία. Να νιώθουν ικανοποιημένοι με τα έργα τους και ν' απορρίπτουν το έργο του Χριστού. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σε ρωτήσω: «Η θρησκεία σου είναι επαρκής; Σε ικανοποιεί; Σου δίνει ειρήνη και χαρά;». Αν έχεις το Χριστό, Εκείνος θα σου τα δώσει όλα αυτά, χωρίς τα καλά σου έργα και τις αρετές σου.
Συνεχίζεται