Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Μήπως έχεις πλανηθεί από το Ευαγγέλιο της ευημερίας;

Αυτή η ψευδοδιδασκαλία στρεβλώνει το αγνό Ευαγγέλιο και την άποψή σου για τον Θεό. Ήταν ένα αιώνιο πρόβλημα, ακόμη και στην πρώτη εκκλησία. Αλλά ο Θεός σηκώνει πάντα εργάτες, ποιμένες και δασκάλους της Βίβλου για να φανερώνουν το φως της αλήθειας που ελευθερώνει τους ανθρώπους από την εξαπάτηση και τα δεσμά της αμαρτίας.
Το 2018, η εκκλησία είναι σε απελπιστική ανάγκη για τέτοιους εργάτες. Υπάρχει ένα ψεύτικο ευαγγέλιο που με την απάτη κερδίζει πολύ κόσμο, εδώ και δεκαετίες - το «ευαγγέλιο της ευημερίας».


Το ευαγγέλιο της ευημερίας απέχει πάρα πολύ από το Ευαγγέλιο του Ιησού επειδή οι ρίζες του δεν είναι στο μήνυμα του σταυρού που μας δίνει νέα ζωή εν Χριστώ. Προέρχεται από τη φιλοσοφία της Νέας Σκέψης, η οποία επικεντρώνεται στην χρήση των σκέψεων, στην προφορά συγκεκριμένων λέξεων, και σε απεικονίσεις που προσελκύουν σ’ αυτό που ο καθένας θα ήθελε να συμβεί στη ζωή του. Η θεολογία της ευημερίας στρεβλώνει το μήνυμα του τελειωμένου έργου του σταυρού, διακηρύσσοντας ότι ο Ιησούς δεν πέθανε μόνο για τη συγχώρεση των αμαρτιών σου και για να σου δώσει νέα άφθονη ζωή (Ιωάν.ι:10), αλλά χρησιμοποιώντας την πίστη σου, αυτή η νέα ζωή θα επιφέρει τέλεια υγεία και άφθονο πλούτο σε υλικά αγαθά και σχέσεις.

Αυτό το μήνυμα απευθύνεται σε κάθε (πεσμένη) φυσική ανθρώπινη επιθυμία και είναι τέλεια αίρεση, φίλοι μου. Όταν προσθέτεις οτιδήποτε στο Ευαγγέλιο, γίνεσαι ψευδολόγος.

«Πρέπει να είμαστε πάντα σε επιφυλακή...»

Μία κοπέλα που κάποτε ανήκε σ’ αυτή την αίρεση, ομολογεί: Ο σύζυγός μου κι εγώ, ήμασταν οπαδοί αυτής της ψευδοδιδασκαλίας για πολλά χρόνια, αλλά με τη χάρη και το έλεος του Θεού, άνοιξαν τα μάτια μας όταν έπεσαν όσα μας τύφλωναν και μας εξαπατούσαν. Ο Κύριος διέγειρε τις καρδιές μας για να μετανοήσουμε για την πίστη μας σε ένα άλλο Ευαγγέλιο και να εμπιστευθούμε το τετελεσμένο έργο του Σταυρού και μόνο.

Ο κύριος γέμισε τις καρδιές μας με μια δυνατή επιθυμία για την αλήθεια. Γίναμε σαν τους αδελφούς από την Βέροια στις Πράξ.ιζ που εξέταζαν «καθ' ημέραν τας γραφάς αν ούτως έχωσι ταύτα», οπότε δεν θα πέσουμε ξανά θύματα ψεύτικης διδασκαλίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να κάνουμε σαν Χριστιανοί. Πρέπει πάντα να είμαστε σε επιφυλακή όσο αφορά στο τι επιτρέπουμε να μπει μπροστά στα μάτια μας, στα αυτιά μας, και στην καρδιά μας, ακόμη και από αυτά που ακούγονται από τον άμβωνα. Να διασφαλίσουμε ότι όλα είναι σύμφωνα με το λόγο του Θεού και ότι δεν παραβαίνουν το πνεύμα της Γραφής. Σήμερα, τόσοι πολλοί κήρυκες, με μια ανάλαφρη άνεση, προσπαθούν να δώσουν άλλες έννοιες στα καθαρά λόγια της Γραφής. Δυστυχώς.

Δεδομένου ότι το Ευαγγέλιο της ευημερίας είναι τόσο δημοφιλές και διαδεδομένο, είναι σημαντικό να φανερώνουμε με συνέπεια τα πιστεύω μας σαν Χριστιανοί και τι η Βίβλος λέει πραγματικά για το θεμέλιο της πίστης μας.

Μπορείς να αναρωτηθείς κάποια πράγματα, που θα σε βοηθήσουν να πάρεις μια ιδέα, αν επιτρέπεις στην θεολογία της ευημερίας να αλλάξει  την άποψή σου για τον Θεό και το Ευαγγέλιο:

1. Έχω την γνώμη, ότι η πίστη είναι μια δύναμη που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για προσωπικό μου κέρδος;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ευαγγέλιο της ευημερίας έχει τις ρίζες του στη φιλοσοφία της Νέας Σκέψης. Έτσι, προωθεί το μήνυμα ότι η υγεία και ο πλούτος μέσω του τετελεσμένου έργου του Χριστού στο σταυρό, λαμβάνεται με τη χρήση θετικών και συγκεκριμένων λέξεων και δράσεων, με τον νόμο της οπτικοποίησης και της έλξης (αρχές Νέας Εποχής).

Αυτή η θεολογία πιστεύει ότι η πίστη είναι μια δύναμη για να πάρεις ό, τι θέλεις, ότι σε  προσελκύει, πιστεύοντας ο Θεός θα σου δώσει ό, τι ζητήσεις, χρησιμοποιώντας το όνομα του Ιησού σαν εξουσία.

«Η πίστη δεν είναι κάτι που χρησιμοποιείς για να πάρεις υλικά αγαθά»

Η πίστη δεν είναι κάτι που χρησιμοποιείται για να πάρεις υλικά αγαθά ή εφήμερες απολαύσεις. Η πίστη είναι το δώρο με το οποίο ο Θεός γεμίζει την καρδιά μας ώστε να πιστεύουμε στον Κύριο Ιησού, να έχουμε μια όμορφη σχέση μαζί Του, να Τον εμπιστευόμαστε ότι είναι καλός και πιστός άσχετα με το τι βιώνουμε στη ζωή, είτε αυτό είναι έλλειψη, ακόμη και ασθένεια. Η πίστη μας στο Χριστό είναι αυτή που μας δίνει την ελπίδα ότι έχουμε αιώνια ζωή εν Αυτώ.

2. Δίνω πραγματικά από μια γενναιόδωρη καρδιά, ή δίνω για να πάρω κάτι σε αντάλλαγμα;

Αν η πίστη σου χρησιμοποιείται σαν δύναμη για να πάρεις κάτι από τον Θεό, όπως λέει το ευαγγέλιο της ευημερίας, τότε θα πρέπει να δώσεις κάτι για να πάρεις αυτό που θέλεις σε αντάλλαγμα. Αυτή η πράξη του δίδειν, πηγάζει από το νόμο της ανταποδοτικότητας:


  • Αν σπείρεις σε χρόνο, παίρνεις χρόνο.
  • Αν σπείρεις λεφτά, παίρνεις λεφτά.

Η σπορά και οι σπόροι είναι ο πυρήνας αυτής της ψευδοδιδασκαλίας.

Ο Θεός είναι ο Πατέρας μας, δεν είναι συνεταίρος της επιχείρησης:

Ο Θεός δεν είναι ο συνεταίρος σου. Είναι ο ουράνιος Πατέρας σου που υπόσχεται να σου παρέχει πλουσιοπάροχα όλα όσα χρειάζεσαι, όχι όλα όσα θέλεις. Ο Ιησούς μας λέει ότι δεν μπορούμε να υπηρετούμε συγχρόνως τον Θεό και τα χρήματα (Ματθ.ς:24). Μπορούμε να υπηρετήσουμε τον Ιησού με τα χρήματα και το χρόνο μας, με το να είμαστε χαρούμενοι και γενναιόδωροι δότες, για να βοηθήσουμε την διακονία και όσους έχουν ανάγκη, για να δούμε την Βασιλεία του Θεού να προχωρά με το κήρυγμα του Ευαγγελίου.

3. Χρησιμοποιώ την προσευχή σαν μέσο για να μιλήσω στον Θεό ή για να ζητήσω από τον Θεό;

Εκτός από την φιλοσοφία της Νέας Σκέψης, το ευαγγέλιο της ευημερίας βασίζεται στη  θεολογίας του «λόγου της της πίστης», η οποία διακηρύσσει ότι τα λόγια μας έχουν την δύναμη να δημιουργήσουν την πραγματικότητα μας. Λέει ότι μπορούμε να καλέσουμε πράγματα που δεν είναι σαν να είναι (κακομεταχείριση της Ρωμ.δ:17 - μια ικανότητα που ανήκει μόνο στον Δημιουργό).

Αυτή η ψευδοδιδασκαλία αλλάζει εντελώς το σκοπό της προσευχής. Δείτε πώς:

Αντί η προσευχή να είναι ο τρόπος που θα συνδεθούμε με τον Πατέρα μας και θα καλλιεργήσουμε μια όμορφη σχέση μαζί Του (όπως ο Ιησούς τόσο ταπεινά έκανε), η προσευχή θεωρείται ο τρόπος για να πεις στον Θεό τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει για σένα μέσω θετικών δηλώσεων και ευχαριστώντας Τον (όλα λέγοντα «εν πίστει») ότι Αυτός ήδη ανοίγει δρόμο, ακόμη και αν δεν είναι στο θέλημά Του.

«η πεποίθηση ότι θα συμβεί, έχει να κάνει περισσότερο με την πίστη του ατόμου και στη δύναμη των λόγων του από την πίστη στον ίδιο τον Θεό».

Ματθ.κα:22 και πάντα όσα αν ζητήσητε εν τη προσευχή έχοντες πίστιν θέλετε λάβει. Έχουμε πίστη στο Θεό ότι μας ακούει όταν πογαίνουμε σ’ Αυτόν. Σαν παιδιά Του, μπορούμε να Του ζητήσουμε ό,τι είναι στην καρδιά μας, αλλά πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι οι τρόποι Του είναι υψηλότεροι από τους δικούς μας, ως εκ τούτου, πρέπει να εμπιστευτούμε ότι η θέλησή Του για τη ζωή μας είναι τέλεια.

4. Μήπως πιστεύω ότι σαν Χριστιανός δεν πρέπει να υποφέρω;

Το ευαγγέλιο της ευημερίας διακηρύττει ότι επειδή ο Ιησούς υπέφερε στο σταυρό:

Σαν μαθητές Του, δεν θα πρέπει να υποφέρουμε.

Και αν υποφέρουμε, είναι επειδή με κάποιο τρόπο, ανοίξαμε πόρτα στον εχθρό για να σπείρει όλεθρο στις ζωές μας.

Αλλά ο Ιώβ ήταν «άμεμπτος και ευθύς και φοβούμενος τον Θεόν» και υπέφερε πολύ. Και ποιος νομίζεις ότι έδωσε την άδεια στον Σατανά να καταστρέψει τη ζωή του Ιώβ; Οι απόστολοι ρίχτηκαν στη φυλακή, μαρτύρησαν και βασανίστηκαν για την πίστη τους στον Χριστό. Οι θλίψεις είναι μια από τις υψηλότερες τιμές σαν χριστιανός. Ο Πέτρος μας λέει ότι θα πρέπει να χαιρόμαστε και να δοξάζουμε τον Θεό όταν πάσχουμε (Α’ Πέτρ.δ). 

Ο Ιησούς ποτέ δεν μας υποσχέθηκε ότι δεν θα υποφέρουμε. Στην πραγματικότητα, υποσχέθηκε ότι θα μας διώξουν και ότι θα αντιμετωπίσουμε πολλές δοκιμασίες και ταλαιπωρίες. Αλλά επίσης υποσχέθηκε ότι νίκησε τον κόσμο για μας (Ιωάν.ις:33) και όταν Τον εμπιστευόμαστε, στο τέλος κερδίζουμε! Όπως είπε ο απόστολος Παύλος, «εις εμέ το ζην είναι ο Χριστός και το αποθανείν κέρδος» (Φιλιπ.α:21)!

5. Τι σημαίνει για μένα, ευλογημένη ζωή;

Το ερώτημα αυτό είναι το πιο σημαντικό από τα προηγούμενα, διότι πιστεύω ότι ασχολείται με τον τομέα της ικανοποίησης. Σε μια κουλτούρα όπου «ευλογημένος» είναι κυριολεκτικά ο «περπατημένος» στα κοινωνικά δίκτυα, νομίζω ότι είναι σημαντικό να ορίσουμε αυτή τη λέξη για μας. Τι σου έχει δώσει ο Θεός που το θεωρείς ευλογία; Κάνε μια λίστα. 

Μήπως η λίστα σου περιέχει περισσότερα υλικά και εφήμερα πράγματα, ή υπάρχει η σωτηρία, η σοφία, τα πνευματικά χαρίσματα ανάμεσα στις ευλογίες σου; Μερικές φορές οι ευλογίες έρχονται τυλιγμένες με ταλαιπωρίες, τελικά: Α’ Πέτρ.δ:14 Εάν ονειδίζησθε διά το όνομα του Χριστού, είσθε μακάριοι, διότι το Πνεύμα της δόξης και το του Θεού αναπαύεται εφ' υμάς· κατά μεν αυτούς βλασφημείται, κατά δε υμάς δοξάζεται.

«Η ζωή που αναπαύεται στον Χριστό και μόνο θα είναι πάντα αρκετή».

Προσεύχομαι να βρεις λίγο χρόνο για να διαλογιστείς πάνω σ’ αυτές τις ερωτήσεις και να ζητήσεις από το Άγιο Πνεύμα να αποκαλύψει περιοχές της καρδιάς σου, που μπορεί να έχουν επηρεαστεί από το Ευαγγέλιο της Ευημερίας, αντί του αληθινού Ευαγγελίου. Το αληθινό ευαγγέλιο είναι «ότι ο Χριστός απέθανε διά τας αμαρτίας ημών κατά τας γραφάς, και ότι ετάφη, και ότι ανέστη την τρίτην ημέραν κατά τας γραφάς» (Α’ Κορ.ιε:3,4).

Και πρέπει να υπακούσουμε ΑΥΤΟ το ευαγγέλιο:

Β’ Θεσ.α:8 εν πυρί φλογός, κάμνων εκδίκησιν εις τους μη γνωρίζοντας Θεόν και εις τους μη υπακούοντας εις το ευαγγέλιον του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού,