Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

ΑΣΠΟΝΔΥΛΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ = ΑΣΠΟΝΔΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Ο απόστολος Παύλος, όταν κήρυττε, όχι μόνο αντιμετώπιζε την αμαρτία, αλλά εξέθετε και κατονόμαζε συγκεκριμένες αμαρτίες, όπως τον οδηγούσε το Πνεύμα το Άγιο. Γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο σήμερα;

Οι άνθρωποι συχνά παραπονούνται για τους θυμωμένους κήρυκες. Ούτε και σ’ εμένα αρέσουν, και συμφωνώ ότι εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί στο κήρυγμα του γλώσσα μίσους, τότε είναι σε λάθος θέση. Ωστόσο, σήμερα έχουμε φτάσει στο αντίθετο άκρο. Τώρα φοβόμαστε να εκθέσουμε την αμαρτία.


   · Δεν μπορούμε να κηρύξουμε για τον πλουτισμό, γιατί μπορεί να προσβληθούν οι πλούσιοι στο ακροατήριο, καθώς και οι φτωχοί που αγοράζουν λαχεία κάθε εβδομάδα.

   · Δεν μπορούμε να κηρύξουμε για την πορνεία, γιατί υπάρχουν άνθρωποι στην εκκλησία που συζούν.

   · Δεν μπορούμε να κηρύξουμε για την ενδοοικογενειακή βία, επειδή υπάρχουν άντρες που χτυπάνε τις γυναίκες τους.

   · Δεν μπορούμε να κηρύξουμε κατά της ομοφυλοφιλίας, γιατί ο πολιτισμός μας λέει ότι είναι απεχθές να αποκαλείς αμαρτία τον σεξουαλικό αυτό «προσανατολισμό».

Και ο κατάλογος συνεχίζεται. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι κήρυκες αποφεύγουν εντελώς τη λέξη αμαρτία, επειδή είναι πάρα πολύ αρνητική σαν όρος. Και όλοι γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι άνθρωποι προτιμούν μάλλον να ακούνε θετικά μηνύματα.

Αυτός ο πειρασμός να «νερώσουμε» το ευαγγέλιο έχει δημιουργήσει μια νέα συνταγή για το μοντέρνο κήρυγμα: Αρχίζεις με μια βαρύγδουπη συναισθηματική δήλωση, («Το παρελθόν σου δεν καθορίζει το μέλλον σου!"), προσθέτεις μερικές κουταλιές φθηνή χάρη, («Μην επικεντρώνεσαι στην αμαρτία σου!»), ρίχνεις στο μίγμα λίγο ευαγγέλιο της ευημερίας, (Τρέξε εδώ στον άμβωνα και άρπαξε το οικονομικό σου θαύμα!»), αρωμάτισε με κάποια μοντέρνα ψυχολογική θεωρία, («όλα αφορούν εσένα!») και ιδού, θα καταλήξεις με μια γλοιώδη τροφή με την οποία ούτε ένα νήπιο εν Χριστώ δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.

Έχω συχνά αναρωτηθεί πώς θα έβλεπε ο απόστολος Παύλος το "θετικό" μας μοντέρνο ευαγγέλιο. Λίγο πριν μαρτυρήσει ο απόστολος των εθνών, έδωσε στο πνευματικό του παιδί τον Τιμόθεο σαφείς οδηγίες για το πώς να κρατήσει το μήνυμά του στον σωστό δρόμο. Του γράφει: «…κήρυξον τον λόγον, επίμενε εγκαίρως ακαίρως, έλεγξον, επίπληξον, πρότρεψον, μετά πάσης μακροθυμίας και διδαχής» (Β’ Τιμ.δ:2).

Σήμερα έχουμε δυστυχώς διασκευάσει τα λόγια του Παύλου. Ο κανόνας είναι: «Κήρυξε ό,τι οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν! Απόφυγε τη διαμάχη! Χαϊδέψτε, ανακουφίστε και κατευνάστε τους ανθρώπους. Έτσι θα ξανάρθουν και την επόμενη εβδομάδα!»

Δεν είναι λοιπόν παράδοξο που μια τέτοια χαμηλή σε πρωτεΐνες πνευματική διατροφή έχει παραγάγει μια αναιμική, χλιαρή εκκλησία.

Το κήρυγμα του Παύλου κατά τον πρώτο αιώνα προκαλούσε αναμφισβήτητα αντιπαράθεση. Δεν απέφευγε να εκθέσει την αμαρτία, ούτε φοβόταν να τη χαρακτηρίσει αυτό που είναι. Ο Παύλος ήξερε ότι ένας ασπόνδυλος χριστιανισμός παράγει ασπόνδυλους χριστιανούς. Σύμφωνα με τις προτροπές του προς τον Τιμόθεο, τα ουσιώδη συστατικά του ευαγγελικού αποστολικού κηρύγματος είναι:

1. Ο έλεγχος: Η λέξη αυτή στο αρχαίο κείμενο σημαίνει "επιτίμηση, υπόδειξη καθήκοντος ή ξεσκέπασμα». Αν θυμηθούμε τον πειθαρχικό έλεγχο της μητέρας μας όταν παρεκτρεπόμαστε, θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο έλεγχος μπορεί να είναι η πιο αγνή μορφή αγάπης.

2. Η επίπληξη: Το ρήμα επιπλήττω σημαίνει "επιτιμώ έντονα» ή «αποδοκιμάζω αυστηρά." Δεν μιλώ εδώ για κήρυκες που «χτυπάνε» τους ανθρώπους με την Αγία Γραφή. Το να βάζω τις φωνές σε ανθρώπους δεν είναι βιβλική επίπληξη. Αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες το Άγιο Πνεύμα να τύπτει τη συνείδησή σου κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος;

3. Η προτροπή (παράκληση): Αυτό είναι η πιο ήπια από τις τρεις λέξεις. «Παρακαλώ» σημαίνει στη Γραφή «παρηγορώ». Είναι η ίδια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το Άγιο Πνεύμα, τον Παράκλητό
μας. Το αληθινό, βιβλικό κήρυγμα όχι μόνο εκθέτει την αμαρτία και προειδοποιεί για τις συνέπειές της, αλλά μας καλεί να πάμε στο Θεό για να μας βοηθήσει στην υπέρβαση της αδυναμίας μας. Όταν ελέγχουμε τους ανθρώπους για τις αμαρτίες τους, θα πρέπει να παρέχουμε και τα μέσα για την απελευθέρωση και την αποκατάσταση τους, που είναι μόνο η χάρη και το έλος του Θεού.

Ο Παύλος δεν προσπαθούσε να αυξήσει τη δημοτικότητά του, αμβλύνοντας το Ευαγγέλιο, τα δε σχόλιά του σχετικά με τη θέση της χριστιανής γυναίκας τον έχουν βάλει στη μαύρη λίστα και τον χαρακτηρίζουν «φαλλοκράτη». Ωστόσο, όταν έγραφε αυτά τα λόγια, μιλούσε από την καρδιά του Θεού σε όλους μας - με αγάπη - υπό την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος.

Ήρθε η ώρα να αναπτύξουμε πνευματική σπονδυλική στήλη σαν χριστιανοί. Ας απαλλαγούμε από το χλιαρό χριστιανισμό, τους ασπόνδυλους ιεροκήρυκες και τα χαλαρά ήθη. Ας κηρύξουμε το πραγματικό μήνυμα της Βίβλου και όχι μια ουδέτερη, ανάλατη έκδοση.

Ας μην εκθέτουμε μόνο την αμαρτία και τις φοβερές συνέπειές της, αλλά ας υποδείχνουμε στους ανθρώπους και την μοναδική ελπίδα που έχουν να ελευθερωθούν από αυτήν, δηλαδή τον Ιησού Χριστό τον μόνο Σωτήρα, του οποίου ο θάνατος στο σταυρό ήταν η απόλυτη αντιμετώπιση και αθέτηση της αμαρτίας.