Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Καθημερινά είδωλα



Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ

Στην Π. Διαθήκη οι άνθρωποι στρέφονταν στα είδωλα για να έχουν την πρόνοια τους, να αποκτήσουν μια ταυτότητα, μια σημασία και φυσικά να αποκομίσουν κάποιο όφελος αν ήταν δυνατό. Αυτοί που στρέφονταν λοιπόν στα είδωλα γονάτιζαν, δήλωναν υποταγή και αφιέρωση σ' αυτά, πιστεύοντας, ότι μπορούσαν να τους σώσουν. Όταν όμως οι άπιστοι Ισραηλίτες στράφηκαν στην ειδωλολατρία, ο Θεός τους ρώτησε:

Και που είναι οι θεοί σου, τους οποίους έκαμες εις σεαυτόν; ας αναστηθώσιν, εάν δύνανται να σε σώσωσιν εν τω καιρώ της συμφοράς σου· διότι κατά τον αριθμόν των πόλεών σου ήσαν οι θεοί σου, Ιούδα. (Ιερ.β:28).

Ο Θεός τους ξεκαθάρισε ότι μόνο αυτός μπορούσε να τους σώσει.

Αλλ' εγώ είμαι Κύριος ο Θεός σου εκ γης Αιγύπτου· και άλλον θεόν πλην εμού δεν θέλεις γνωρίσει· διότι δεν υπάρχει άλλος σωτήρ εκτός εμού. (Ωσ.ιγ:4).

Ο λαός Του έπρεπε να λατρεύει μόνο Αυτόν. Ας δούμε όμως τι λέει και στην Έξ.κ:2-5.

Εγώ είμαι Κύριος ο Θεός σου, ο εξαγαγών σε εκ γης Αιγύπτου, εξ οίκου δουλείας.Μη έχης άλλους θεούς πλην εμού. Μη κάμης εις σεαυτόν είδωλον, μηδέ ομοίωμά τινός, όσα είναι εν τω ουρανώ άνω, ή όσα εν τη γη κάτω, όσα εν τοις ύδασιν υποκάτω της γής· μη προσκυνήσης αυτά μηδέ λατρεύσης αυτά· διότι εγώ Κύριος ο Θεός σου είμαι Θεός ζηλότυπος, ανταποδίδων τας αμαρτίας των πατέρων επί τα τέκνα, έως τρίτης και τετάρτης γενεάς των μισούντων με·

Μάλιστα, τόσο μεγάλη ήταν η απέχθεια και η αποστροφή του Θεού για την ειδωλολατρία, ώστε τους δίνει εντολή να μην αφήσουν ούτε ένα υπόλοιπο από τους λαούς τους ειδωλολατρικούς που κατακτούσαν.

Ας διαβάσουμε στο Δευτερονόμιο:

Αλλ' ούτω θέλετε κάμει προς αυτούς· τους βωμούς αυτών θέλετε καταστρέψει και τα αγάλματα αυτών θέλετε συντρίψει και τα άλση αυτών θέλετε κατακόψει και τα γλυπτά αυτών θέλετε καύσει εν πυρί· (ζ:5)

Και θέλεις εξολοθρεύσει πάντα τα έθνη, τα οποία Κύριος ο Θεός σου θέλει παραδώσει εις σέ· ο οφθαλμός σου δεν θέλει σπλαγχνισθή δι' αυτούς· ουδέ θέλεις λατρεύσει τους θεούς αυτών· διότι τούτο θέλει είσθαι παγίς εις σε (ζ:16).

Κι όμως παρ’ όλες αυτές τις ξεκάθαρες εντολές του Θεού, βλέπουμε στην Π. Διαθήκη ότι οι Ισραηλίτες απέτυχαν να καταστρέψουν τους ειδωλολατρικούς βωμούς και έτσι τα είδωλα των εθνών πάρα πολλές φορές παγίδεψαν την καρδιά τους. Παρόλο που ο Θεός έστελνε διαρκώς προφήτες για να μετανοήσουν, δυστυχώς ο Ισραήλ εξακολουθούσε να ζει σε ανταρσία.....

Μέσα λοιπόν στο δίκαιο θυμό Του, ο Θεός απάντησε τιμωρώντας την Ιερουσαλήμ με πληγές, πόλεμο και καταστροφές. Ας κοιτάξουμε τι λέει στον Ιεζεκιήλ ο Θεός:

Ούτω λέγει Κύριος ο Θεός· Κρότησον με την χείρα σου και κτύπησον με τον πόδα σου και ειπέ, Ουαί διά πάντα τα κακά βδελύγματα του οίκου Ισραήλ· διότι θέλουσι πέσει υπό μαχαίρας, υπό πείνης και υπό λοιμού. (ς:11)

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι:

ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ (ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ)

Είδαμε λίγο πολύ τι ίσχυε στην Π.Δ. Τι γίνεται όμως με τα σημερινά είδωλα του 21ου αιώνα; Τι γίνεται με τα είδωλα που χτυπάνε την πόρτα της καρδιάς μας κάθε μέρα; Η ειδωλολατρία σήμερα παίρνει πολλές μορφές.

Μπορεί να είναι η καριέρα μας, η ψυχαγωγία μας, η τεχνολογία, η μόδα ή τα αυτοκίνητα. Όμως παρόλο που μπορεί να διαφέρουν οι μορφές των ειδώλων της Π. Διαθήκης σε σχέση με την Καινή, ο πειρασμός παραμένει ο ίδιος.

Ο απόστολος Παύλος μας λέει στο Α΄Κορ.ι:14: Διά τούτο, αγαπητοί μου, φεύγετε από της ειδωλολατρείας.

Το σίγουρο είναι, ανεξάρτητα από τον αιώνα στον οποίο βρισκόμαστε, ότι η ειδωλολατρία απειλεί να παγιδέψει το λαό του Θεού.

Ο Θεός μας δημιούργησε με μια καρδιά η οποία τείνει να λατρεύει. Από την εποχή της πτώσης ο σατανάς έχει διαφθείρει αυτό το πάθος μας για λατρεία, έτσι ώστε αντί να λατρεύουμε το Δημιουργό Θεό, να λατρεύουμε τα ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

Όταν λοιπόν επιτρέπουμε οτιδήποτε εκτός από το Θεό να μας κυβερνάει, να μας αποσπάει ή να μας ελέγχει, τότε έχουμε δημιουργήσει ένα είδωλο.

Τα διάφορα πράγματα που κάνουμε είδωλα δεν είναι απαραίτητα κακά και αμαρτωλά αυτά καθ' αυτά. Τα χρήματα π.χ. δεν είναι κάτι κακό ή αμαρτωλό, η αγάπη όμως για το χρήμα, είναι.

Διότι ρίζα πάντων των κακών είναι η φιλαργυρία, την οποίαν τινές ορεγόμενοι απεπλανήθησαν από της πίστεως και διεπέρασαν εαυτούς με οδύνας πολλάς. (Α’ Τιμ.ς:10)

Ακόμη και οι ευλογίες του Θεού όπως οικογένεια, εργασία, φαγητό, διακονία κ.λ.π. μπορούν να γίνουν είδωλα όταν τα βάλουμε μέσα στην καρδιά μας σε ανώτερη θέση από το Θεό.

Τα είδωλα υπόσχονται οτιδήποτε επιθυμούμε: αγάπη, αποδοχή, αξία, ευτυχία, αλλά στην ουσία παγιδεύουν την καρδιά, γεμίζουν τον άνθρωπο με δεσμά.

Στο Κολ.γ:1-3 μας δίνει ένα υπόδειγμα για το πώς πρέπει να σκεφτόμαστε. Εάν λοιπόν συνανέστητε μετά του Χριστού, τα άνω ζητείτε, όπου είναι ο Χριστός καθήμενος εν δεξιά του Θεού, τα άνω φρονείτε, μη τα επί της γης. Διότι απεθάνετε, και η ζωή σας είναι κεκρυμμένη μετά του Χριστού εν τω Θεώ·

ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ. ΔΩΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΟΞΑ ΣΤΟ ΘΕΟ

Ο Θεός θέλει να μας ελευθερώσει απ' όλα αυτά για να δώσουμε τελικά όλη τη δόξα σ' Αυτόν. Αυτό μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

1. Αποκάλυψέ τα, ξεσκέπασέ τα.
Ίσως και εσύ ο ίδιος δεν το γνωρίζεις, αν έχεις παγιδευτεί. Γι' αυτό μέσα από προσευχή και έλεγχο μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας τις εξής ερωτήσεις:

·        Τι ελέγχει ή τι κυβερνά την καρδιά μου;
·        Τι μου αποσπάει την προσοχή, ποια είναι τα κίνητρά μου;
·        Σε τι προσκολλάται η καρδιά μου;
·        Τι ποθώ, τι λαχταρώ πάρα πολύ;
·        Τι είναι αυτό που νομίζω ότι μου δίνει αξία;
·        Τι νομίζουν οι φίλοι μου ότι είναι είδωλα στη ζωή μου;

Ας θυμηθούμε ακόμη μία φορά ότι τα είδωλα δεν είναι απαραίτητα κακά πράγματα. Μπορούμε να κάνουμε είδωλά μας ακόμη και «πνευματικά» πράγματα.

Οι Ισραηλίτες λάτρευαν ξένους θεούς όχι μόνο σε παγανιστικούς βωμούς αλλά ακόμα και μέσα στον ίδιο το ναό του Θεού ( Ιεζεκιήλ η:16-18)

Και με εισήγαγεν εις την εσωτέραν αυλήν του οίκου του Κυρίου· και ιδού, εν τη θύρα του ναού του Κυρίου, μεταξύ της στοάς και του θυσιαστηρίου, περίπου είκοσιπέντε άνδρες με τα νώτα αυτών προς τον ναόν του Κυρίου και τα πρόσωπα αυτών προς ανατολάς, και προσεκύνουν τον ήλιον κατά ανατολάς. Και είπε προς εμέ, είδες, υιέ ανθρώπου; Μικρόν είναι τούτο εις τον οίκον Ιούδα, να κάμνωσι τα βδελύγματα, τα οποία ούτοι κάμνουσιν ενταύθα; ώστε εγέμισαν την γην από καταδυναστείας και εξέκλιναν διά να με παροργίσωσι· και ιδού, βάλλουσι τον κλάδον εις τους μυκτήρας αυτών. Και εγώ λοιπόν θέλω φερθή μετ' οργής· ο οφθαλμός μου δεν θέλει φεισθή ουδέ θέλω ελεήσει· και όταν κράξωσιν εις τα ώτα μου μετά φωνής μεγάλης, δεν θέλω εισακούσει αυτούς.

Είδωλα μπορούν να γίνουν τα χαρίσματά μας, η δύναμή μας, η κουλτούρα μας, η υπερηφάνεια μας, η διακονία μας, ασχέτως πόσο πολύτιμη είναι, και άλλα πολλά.

2. Μετανόησε απ' αυτά.
Διά τούτο ειπέ προς τον οίκον Ισραήλ, Ούτω λέγει Κύριος ο Θεός· Μετανοήσατε και επιστρέψατε από των ειδώλων σας και αποστρέψατε τα πρόσωπά σας από πάντων των βδελυγμάτων σας (Ιεζ.ιδ:6)

Και θέλετε αποστραφή ως μεμιασμένα το επικάλυμμα των αργυρών γλυπτών σας και τον στολισμόν των χρυσών χωνευτών σας· θέλεις απορρίψει αυτά ως ράκος ακάθαρτον· θέλεις ειπεί προς αυτά, Φεύγετε από εδώ. (Ησ.λ:22)

3. Επίστρεψε, γύρισε στην ανόθευτη σχέση σου με το Θεό.
Λάβετε μεθ' εαυτών λόγους και επιστρέψατε προς τον Κύριον· είπατε προς αυτόν, Αφαίρεσον πάσαν ανομίαν ημών και δέχθητι ημάς ευμενώς, και θέλομεν αποδώσει τον καρπόν των χειλέων ημών· (Ωσ.ιδ:2)

Παρόλο που γνωρίζει ο Θεός τις ιδιοτροπίες και το πείσμα μας είναι αυτός πρώτος που θέλει την αποκατάσταση της σχέση μας μαζί του (Ιερ. γ:12-13 και 22).

Και ξανά ο Ωσηέ λέει στο ιδ:4-5: Θέλω ιατρεύσει την αποστασίαν αυτών, θέλω αγαπήσει αυτούς εγκαρδίως· διότι ο θυμός μου απεστράφη απ' αυτού. Θέλω είσθαι ως δρόσος εις τον Ισραήλ· ως κρίνον θέλει ανθήσει και θέλει εκτείνει τας ρίζας αυτού ως δένδρον του Λιβάνου.

Ας θυμηθούμε ότι η ύστατη πράξη αγάπης του Θεού ήταν η πρωτοβουλία που πήρε να μας συμφιλιώσει μέσω του Χριστού ενώ εμείς ήμασταν ακόμα αμαρτωλοί (Ρωμ.ε:8).

4. Μείνε άγρυπνος· φυλάξου από καινούργια είδωλα. (Α΄ Ιωάν.ε:21)
Τεκνία, φυλάξατε εαυτούς από των ειδώλων· αμήν. Διάφορα νέα είδωλα θα σου χτυπήσουν την πόρτα, μην τους ανοίξεις. Άνοιξε την μόνο στο Θεό.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ας αναπαυόμαστε στο Θεό και μόνο. Ας αφιερωνόμαστε μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο σ' Αυτόν, και ας είμαστε σίγουροι καθώς Τον εμπιστευόμαστε, ότι το να λατρεύουμε Αυτόν και μόνο Αυτόν, θα μας δώσει όλη την πνευματική ικανοποίηση που χρειάζεται η καρδιά μας και θα έχουμε εσωτερική ειρήνη, την ειρήνη του Θεού.