Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


«Σας φανερόνω δε, αδελφοί, το ευαγγέλιον το οποίον εκήρυξα προς εσάς, το οποίον και παρελάβετε, εις το οποίον και ίστασθε δια του οποίου και σώζεσθε, τίνι τρόπω σας εκήρυξα αυτό, αν φυλάττητε αυτό εκτός εάν επιστεύσατε ματαίως. Διότι παρέδωκα εις εσάς εν πρώτοις εκείνο, το οποίον και παρέλαβον, ότι ο Χριστός απέθανε δια τας αμαρτίας ημών κατά τας γραφάς, και ότι ετάφη, και ότι ανέστη την τρίτην ημέραν, κατά τας γραφάς» (Α’ Κορ.ιε:1-4).


Τι είναι το Ευαγγέλιο;

Τα εδάφια Α’ Κορ.ιε:1-4 μας δίνουν το βασικό Βιβλικό ορισμό, όσον αφορά ποιο είναι το ευαγγέλιο και είδαμε ότι αυτό είναι ο θάνατος, η ταφή και η ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ωστόσο, για να έχουν κάποιο νόημα αυτά τα ιστορικά γεγονότα σήμερα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τη δογματική τους σημασία.

Το να κηρύττει κάποιος απλά αυτά τα ιστορικά γεγονότα, χωρίς να εξηγεί τη σημασία τους, δεν δίνει στους ανθρώπους να καταλάβουν ποιο είναι το καλό που μπορούν να περιμένουν απ’ το ευαγγέλιο. Η έννοια είναι ότι μ’ αυτές τις πράξεις ο Ιησούς εξαγόρασε τη σωτηρία και την έκανε πρόσφορη στον καθένα που θα πιστέψει σ’ Αυτόν. Πέθανε για τις αμαρτίες μας, Τον έθαψαν, αλλά αναστήθηκε κι έτσι πήρε νίκη ενάντια στην αμαρτία και το θάνατο, με αποτέλεσμα εμείς να μπορούμε να έχουμε αιώνια ζωή. Στην Καινή Διαθήκη, Ευαγγέλιο σημαίνει τα καλά νέα της Βασιλείας του Θεού και της σωτηρίας στο όνομα του Ιησού Χριστού, με την αποδοχή δια πίστεως του εξαγνιστικού Του θανάτου, της ταφής, της ανάστασης και της ανάληψής Του.

Τα καλά νέα, λοιπόν, είναι ότι ο θάνατος, η ταφή και η ανάσταση του Χριστού σώζουν τον καθένα που ανταποκρίνεται με πίστη. Εξ ορισμού, η σώζουσα πίστη περιέχει την οικειοποίηση ή την εφαρμογή του ευαγγελίου στη ζωή μας.

Θα αναζητήσουμε συγκεκριμένη απάντηση στα ερωτήματα:

1.                 Πως οικειοποιούμαστε ή πως εφαρμόζουμε το ευαγγέλιο στη ζωή μας;
2.                 Πως ανταποκρινόμαστε ή πως υπακούμε στο ευαγγέλιο;
3.                 Πως ταυτιζόμαστε με το ευαγγέλιο;

Ο απόστολος Παύλος δίνει απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα στην Ρωμ.ς:3-5, όπου εξηγεί πως μπορεί κάποιος να ταυτιστεί με το θάνατο την ταφή και την ανάσταση του Χριστού.