Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Συχνή εμφάνιση κατάθλιψης μετά από εγκεφαλικό

Η πολυπλοκότητα και ευαισθησία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Φαίνεται πως κάποια ανισορροπία που προκαλείται από το εγκεφαλικό, μπορεί να κάνει τους ασθενείς αυτούς πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη. Κατά το πρώτο τρίμηνο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αντιμετωπίζουν περίπου οκταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μια δανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μερέτε Όσλερ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής "JAMA Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία για 157.250 ανθρώπους που είχαν πάθει εγκεφαλικό και άλλους 160.250 που δεν είχαν πάθει.

Στη διάρκεια μιας διετίας, είχαν εμφανίσει κατάθλιψη πάνω από 34.000 άτομα που είχαν επιζήσει μετά από εγκεφαλικό, καθώς και πάνω από 11.000 άτομα χωρίς εγκεφαλικό.

Το 25% περίπου των ασθενών με εγκεφαλικό είχαν εμφανίσει κατάθλιψη μέσα στη διετία (πάνω από τους μισούς μέσα στο πρώτο τρίμηνο μετά το εγκεφαλικό), έναντι ποσοστού 8% μεταξύ όσων δεν είχαν πάθει εγκεφαλικό.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο παθαίνουν εγκεφαλικό στον κόσμο. Ο κίνδυνος κατάθλιψης -με ή χωρίς εγκεφαλικό- αυξάνεται με την ηλικία και είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, σε όσους ζουν μόνοι τους, σε όσους έχουν χαμηλότερη μόρφωση, στους διαβητικούς και σε όσους έχουν ιστορικό ψυχικών παθήσεων.

Σύμφωνα με τη νέα δανική μελέτη, η κατάθλιψη σχετίζεται με σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους που έπαθαν εγκεφαλικό, θα εκδηλώσουν ηπιότερη ή σοβαρότερη κατάθλιψη, κάτι που επιδρά αρνητικά στην ανάκαμψή τους. Η διάγνωση της κατάθλιψης στους ασθενείς μετά από εγκεφαλικό δεν είναι πάντα εύκολη, επειδή έχουν προβλήματα ομιλίας και μνήμης.