Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ένας στους πέντε Έλληνες «υποφέρει» από πονοκεφάλους

Ο πονοκέφαλος δεν είναι μόνο υποκειμενικός, ούτε «υστερικός» όπως πολλοί πιστεύουν. Έχει συγκεκριμένους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που έχουν καταγραφεί λεπτομερώς. Όπως όλα τα είδη χρόνιου πόνου κινητοποιούν μηχανισμούς συναισθηματικούς που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Όλες οι μελέτες αναδεικνύουν τον χρόνιο πόνο σαν πρόβλημα αναπηρίας παγκοσμίως, γνώση που διαφεύγει της προσοχής ιατρών, άλλων επαγγελματιών υγείας, πολιτών και πολιτικών.

Η κεφαλαλγία είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα πόνου, αφού συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα που παραλύουν κυριολεκτικά τον ασθενή, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κεφαλαλγίας σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες, αλλά και με τις οργανώσεις των ασθενών, προσπαθεί να εγείρει την προσοχή σε αυτή την κατάσταση υγείας που δεν βρίσκει αναγνώριση ούτε στην εργασία, ούτε στο ίδιο το σπίτι του ασθενή πολλές φορές.

Στο σχολείο, στη δουλειά, στο σπίτι, μην υποτιμάτε τον συμμαθητή, συνάδελφο ή σύντροφο που πονά. Είναι αλήθεια ότι οι πονοκέφαλοι δεν σκοτώνουν, αλλά κλέβουν ημέρες ζωής και συχνά καταστρέφουν την ίδια τη ζωή.

Όσοι υποφέρουν από συχνές κεφαλαλγίες, όπως λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να έχουν ιατρική παρακολούθηση, γιατί δεν μπορούν μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα. Συχνά τα ίδια τα αναλγητικά επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισής του.