Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Oι κάμερες 360 μοιρών και η εικονική πραγματικότητα

Η διαφορά μεταξύ εικονικής και επαυξημένης "πραγματικότητας" στην τρισδιάστατη απεικόνιση έγκειται στο γεγονός ότι ενώ στην πρώτη το οπτικό πεδίο του χρήστη μπλοκάρεται με τη χρήση των ειδικών γυαλιών, στη δεύτερη γίνεται συνδυασμός της "πραγματικής" ζωής με την εικονική.


Ένας τομέας που κυριάρχησε στη φετινή έκθεση τεχνολογίας IFA, η οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο, είναι η εικονική πραγματικότητα και τα δεκάδες gadgets που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής.

Ο οργανισμός Fraunhofer Heinrich Hertz Institute, ένας από τους εκθέτες στην IFA, παρουσίασε την τελευταία εξέλιξη στην τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. 

Φορώντας τα γυαλιά VR (Virtual Reality) 360 μοιρών, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να «μπει» μέσα σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, όπως παραδείγματος χάριν σε μία εκπομπή που μεταδίδεται με κοινό. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα εάν γυρίσει το κεφάλι του στα αριστερά να δει τους εικονολήπτες, ενώ εάν γυρίσει από την άλλη πλευρά να δει τους θεατές να κάθονται δίπλα του.

Με την κάμερα OmniCam-360, ο χρήστης έχει καταγράψει ζωντανά γεγονότα που μπορούν να αναπαραχθούν ξανά σε λειτουργία 3D, φορώντας τα ειδικά γυαλιά.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φρανς Τροπενχάγκεν, διευθυντής προϊόντων της εταιρείας Zeiss που κατασκευάζει γυαλιά ηλίου και οράσεως : «Από το 2016 η αγορά των συγκεκριμένων gadgets έχει αρχίσει και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς επειδή πλέον οι άνθρωποι βλέπουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης της εικονικής πραγματικότητας. Ένας βασικός παράγοντας είναι η αυξανόμενη χρήση των καμερών 360 μοιρών, οι οποίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να βλέπουν τρισδιάστατα πανοράματα από φωτογραφίες που έχουν τραβήξει στις διακοπές τους»