Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η ιστορική εξέλιξη του Δόγματος της Αγίας Τριάδας -13

Αλλά τι γίνεται με τον «χριστιανό» αυτοκράτορα, ο οποίος συγκάλεσε τη σύνοδο της Νίκαιας και τελικά αποφάσισε ο ίδιος τους «κανόνες» της; Κάποιες εκκλησίες τον έχουν ονομάσει Άγιο Κωνσταντίνο. Ήταν πραγματικά τριαδικός χριστιανός;  Ήταν καθόλου χριστιανός;

Όπως είδαμε, Κωνσταντίνος, καθ 'όλη τη διάρκεια της βασιλείας του, ήταν μάλλον ειδωλολάτρης παρά χριστιανός και ποτέ δεν ζήτησε να βαφτιστεί σαν Χριστιανός μέχρι που πέθανε.

Προς το τέλος της ζωής του τάχθηκε υπέρ των αρειανιστών...και μάλιστα εξόρισε οχι μόνο τους μονοθειστές αλλά και πολλούς τριαδικούς επισκόπους. Κατά το έτος 337 αρρώστησε...βαφτίστηκε, και πέθανε μετά από βασιλεία 31 χρόνων-. Encyclopedia Americana, p. 555, v. 7, 1944.


Ο Κωνσταντίνος στα τελευταία του χρόνια όχι μόνο τάχθηκε υπέρ των αρειανιστών και τους βοήθησε να πάρουν τον έλεγχο της καθολικής εκκλησίας, αλλά έκανε ακόμα ένα σημαντικό ατόπημα καθώς ήταν επάνω στο κρεβάτι του θανάτου του!  Όταν αρρώστησε την τελευταία φορά, λίγο πριν πεθάνει ζήτησε να βαπτιστεί από αρειανιστή επίσκοπο. Compton’s Pictured Encyclopedia, v. 3, p. 456, 1950.

Αντί να καλέσει τον παλιό του φίλο και σύμβουλο, Όσιο, ή ακόμα τον Αθανάσιο, κάλεσε τον Ευσέβιο της Νικομήδειας, ηγέτη της αρειανικής εκκλησίας μετά από το θάνατο του Αρείου για να τον βαφτίσει! Ο Ευσέβιος της Νικομήδειας βάφτισε τον Κωνσταντίνο το 337, και έγινε πατριάρχης της Νέας Ρώμης το 339.

Ο Κωνσταντίνος, που μετά από τις συμβουλές του Όσιου, είχε επιβάλει τις τριαδικές θέσεις του Αθανάσιου και των Αλεξανδρινών, λίγο αργότερα άρχισε να αποκαθιστά τους αρειανούς και ημι-αρειανούς και επανέφερε αυτές τις εξουσιαστικές ομάδες στην ηγεσία του καθολικισμού της ανατολής.