Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ - Άσμα Ασμάτων




Α. ΤΙΤΛΟΣ

Στα Εβραϊκά το όνομα του βιβλίου είναι «Άσμα Ασμάτων», και προφανώς ονομάστηκε έτσι από το γεγονός ότι απ’ όλα τα άσματα του Σολομώντα (Α΄Βασ.δ:32), αυτό είναι το σπουδαιότερο.

Β. ΘΕΜΑ

Το Άσμα Ασμάτων είναι μια ιστορία αγάπης η οποία υψώνει την αγνή φυσική έλξη. Ωστόσο αυτό μπορούμε να το δούμε με τους ακόλουθους τρόπους:

  •             Κυριολεκτικά - η αγάπη του άνδρα και της γυναίκας
  •             Παραβολικά - η αγάπη του Γιάχβε και του λαού Ισραήλ
  •             Δογματικά - η αγάπη του Χριστού με την εκκλησία του
  •             Πνευματικά - η αγάπη του Κυρίου με την κάθε ψυχή.

Σημείωση: το Άσμα Ασμάτων είναι ένα ανατολικό ποίημα κι οι ανατολικοί αναφέρονται με πολλά λόγια στα πιο απόκρυφα και πιο εσωτερικά θέματα. Η γλώσσα είναι σε πολλά σημεία πολύ τρυφερή και ιδιαίτερη και παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει τίποτα εδώ που θα μπορούσε να προσβάλει ακόμα και τον πιο συνεσταλμένο ανατολικό. 

Γ. ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Σολομώντας ο γιος του Δαβίδ του βασιλιά του Ισραήλ έγραψε αυτό το βιβλίο.

Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Η νίκη στους κήπους του Σολομώντα (κεφ. α:2 - β:7)

Το βιβλίο ανοίγει με την νύμφη η οποία ζητάει την αγάπη και υψώνει τον νυμφίο της. Μετά μιλάει με τις θυγατέρες τις Ιερουσαλήμ και ζητάει απ’ αυτές να μην περιφρονήσουν την ταπεινή της καταγωγή και τις ρωτάει που μπορεί να βρει τον νυμφίο της. Μετά από την απάντηση που της δίνουν οι νέες έρχεται η τρυφερή συνομιλία ανάμεσα στο Σολομώντα και την νύμφη του.

2. Η αναμνήσεις της νύμφης (κεφ. β:8 - γ:5)

Γεμάτη αγάπη η νύμφη θυμάται την επίσκεψη του αγαπημένου της κάποια άνοιξη κι ένα όνειρο που τον αφορά.

3. Οι αρραβώνες (κεφ. γ:6 - ε:1)

Οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ περιγράφουν την συνάντηση του βασιλιά και της νύμφης. Αυτό ακολουθείται από κάποια άλλη συζήτηση ανάμεσα στο βασιλιά και την αγαπημένη του.

4. Στο παλάτι (κεφ. ε:2 - ζ:4)

Η νύμφη αναφέρει ένα όνειρο που είδε σχετικά με τον Σολομώντα. Ονειρεύτηκε ότι αυτός είχε φύγει κι ότι ψάχνοντας τον στην αναζήτηση της, της συμπεριφέρθηκε πολύ άσχημα ο φύλακας της πόλης. Στο Όνειρο της ρωτούσε της θυγατέρες της Ιερουσαλήμ γι’ αυτόν και περιέγραφε την ομορφιά του. Ο Σολομώντας μετά ήρθε και την ύψωσε. Η νύμφη προσκάλεσε τον Σολομώντα να την επισκεφτεί στο σπίτι της.

5. Το σπίτι της νύμφης (κεφ. η:5 - 14)

Αυτό το τελευταίο τμήμα περιλαμβάνει την συζήτηση ανάμεσα στο Σολομώντα και την νύμφη και τους κατοίκους της χώρας της.