Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Μια γενιά σε σύγχυση το ρίχνει στο ποτό και στο χασίς!

«Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει ποια είναι η σωστή συμπεριφορά. Υπάρχουν πολύ λίγοι απόλυτα σωστοί κανόνες στη ζωή. Είναι δύσκολο να εμπιστευτεί κανείς κάτι, γιατί τα πάντα αλλάζουν…». Αυτά υποστηρίζει ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων μαθητών στον νομό Λάρισας σήμερα και αυτά τα λόγια μαρτυρούν τη σύγχυση στην οποία βρίσκονται οι έφηβοι, τόσο για τις αξίες στη ζωή όσο και για τους κανόνες μιας κοινωνίας, αφού και για τα δύο το μόνο που βλέπουν καθημερινά είναι η κατάργησή τους από τους… υποτίθεται πιο ώριμους ενήλικες.
Η έρευνα του ΕΠΙΨΥ, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ν. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ., δείχνει ότι οι σημερινοί έφηβοι κάνουν συχνή χρήση αλκοόλ και να είναι μια γενιά που σε σχέση με τις προηγούμενες έχει αυξήσει τη χρήση χασίς στη ζωή της.

Απ’ αυτά τα παιδιά το 64,5% των αγοριών και το 56,9% των κοριτσιών στην εφηβεία, πίνει αλκοόλ περισσότερες από μια φορά το μήνα, για να νιώσουν χαρούμενα, όπως υποστηρίζει το 55,9% , ενώ το 15,3% έχει δοκιμάσει έστω μια εξαρτησιογόνο ουσία, είτε αυτό λέγεται χασίς, είτε έκσταση, είτε κρακ…κ.α.

Αυτά τα παιδιά που βρίσκονται ουσιαστικά μπερδεμένα, μέσα στη δίνη του ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος, ποιο είναι το άδικο κι αν υπερισχύει πάντα, ποιοι είναι τελικά οι νόμοι και αν εφαρμόζονται, γι’ αυτά τα παιδιά σήμερα που δεν έχουμε καταφέρει να δώσουμε αξίες, αναρωτιόμαστε γιατί πίνουν!

Σύμφωνα με κ. Ειρήνη Κουφάκη, ψυχολόγο, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης, η αιτία και η αλήθεια, βρίσκεται στα ποσοστά των απαντήσεων που έδωσαν στα ακόλουθα ερωτήματα:

-Μπορεί κανείς να παραβεί τους περισσότερους κανόνες αν δεν τους θεωρεί σωστούς: 35,4%

  • Ακολουθεί κανείς τους κανόνες που θέλει να ακολουθήσει: 48,7%
  • Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ λίγοι απόλυτα σωστοί κανόνες στη ζωή: 61,7%
  • Είναι δύσκολο να εμπιστευτεί κανείς κάτι, γιατί τα πάντα αλλάζουν: 76,1%
  • Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει ποια είναι η σωστή συμπεριφορά: 63,5%
  • Δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος για οτιδήποτε στη ζωή: 83,4%.

Γι’ αυτή τη γενιά που οι ενήλικες διαπιστώνεται να έχουν αποτύχει να προσφέρουν ένα υγιές περιβάλλον με αξίες και σταθερούς κανόνες, η έρευνα παρουσιάζει μεταξύ άλλων τα εξής:

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Μειώνεται ο αριθμός των εφήβων, που καπνίζουν στο νομό Λάρισας

Η έρευνα καταγράφει μια ελάχιστη μείωση καπνιστών εφήβων το 2011 συγκριτικά με τα το έτος 2007, στο νομό μας, αλλά ενθαρρυντικό επίσης είναι και το στοιχείο ότι η καταγραφή διαχρονικών μεταβολών από το 1984 μέχρι και το 2011, παρουσιάζει κατακόρυφη μείωση καπνιστών.

Ειδικότερα τα ποσοστά συστηματικών καπνιστών εφήβων ανά τα χρόνια έχει καταγραφεί ως εξής: 1984: 31,6%, 1998: 45,5%, 2003: 24,8%, 2007:19.9% και 2011: 19,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 συστηματικοί καπνιστές δήλωσαν το 15,8% των αγοριών και το 12,3% των κοριτσιών, ενώ βαρύ κάπνισμα δήλωσαν ότι κάνουν το 7,5% των αγοριών και 4,9% των κοριτσιών.

Οι έφηβοι που ξεκινούν το συστηματικό κάπνισμα από τα 13 τους χρόνια, βάσει των όσων απάντησαν, φαίνεται ότι το συνεχίζουν και ως ενήλικες.

Η έρευνα δείχνει ότι ο νομός Λάρισας κατέχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά αριθμού καπνιστών εφήβων, σε σύγκριση με τους άλλους νομούς της χώρας και συγκεκριμένα το 15,9% (ηλικιών 13-19 ετών).

ΧΑΣΙΣ: Αυξητική η χρήση του από μαθητές

Στις υψηλότερες θέσεις των νομών της χώρας, που κατέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά εφήβων μαθητών, που κάνουν χρήση χασίς, βρίσκεται ο νομός μας, με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 6,8%.

Να σημειωθεί δε ότι σε έρευνα του 2003, το 6,8% των εφήβων-μαθητών, είχε δηλώσει ότι έχει κάνει χρήση χασίς περισσότερο από μία φορά τον τελευταίο χρόνο, ενώ εν έτει 2011 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 10,4%.

Αναλυτικότερα το 14,3% των αγοριών και το 6,4% των κοριτσιών, στους 704 μαθητές σχολείων του ν. Λάρισας, δήλωσε το 2011, ότι έκανε χρήση χασίς περισσότερο από μια φορά τον τελευταίο χρόνο.

Τα στοιχεία της έρευνας μαρτυρούν ότι οι περισσότεροι (απ΄ ό,τι στο παρελθόν), που δοκιμάζουν συνεχίζουν τη χρήση του, με αυξητική συχνότητα από 15 μέχρι και 19 ετών.

Ένα μεγάλο ποσοστό δε ισχυρίζεται ότι η πρόσβαση στο χασίς είναι εύκολη, γεγονός, που ισχυρίζεται κάθε γενιά μαθητών εδώ και χρόνια στα σχολεία του νομού και της χώρας γενικότερα.

ΚΡΑΚ, ΗΡΩΙΝΗ, ΚΟΚΑΪΝΗ…

Το 20,9% των αγοριών δήλωσε ότι περισσότερο από μια φορά έχει δοκιμάσει άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες και αντίστοιχα το 9.3% των κοριτσιών. Απ΄ αυτά το 9,3% είναι ηλικίας 15-16 ετων, το 18,5% είναι 17.18 ετών και το 39,8 είναι 19 ετών.

Τα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών περισσότερη από μια φορά έχουν ως εξής:15,3%: οποιοδήποτε ουσία, 13,4%: χασίς, 2,5%: έκσταση, 2,5%: αμφεταμίνες, 2,4%: LSD ή κάποιο άλλο παραισθησιογόνο, 2,4%: κοκαΐνη, 2,1%: κρακ, 1,7%: ηρωίνη, 1,3%: «μαγικά μανιτάρια».

ΑΛΚΟΟΛ: Απ’ τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης στη χώρα

Το 62,4% των εφήβων-μαθητών των σχολείων του νομού μας, δήλωσε ότι πίνει αλκοόλ περισσότερες από μία φορά το μήνα, ποσοστό που καταγράφεται από τα υψηλότερα στη χώρα. Απ’ αυτά, το 56,9% των αγοριών δήλωσε ότι πίνει περισσότερες από δέκα φορές το μήνα και το 7,2% των κοριτσιών αντίστοιχα. Το 13,3% μέθυσε πάνω από τρεις φορές.

Σε ερωτήσεις για υπερβολική χρήση το 52,8% των αγοριών και το 10,5% των κοριτσιών δήλωσε ότι πίνει περισσότερα από πέντε ποτά τρεις φορές το μήνα. Αναφερόμαστε σε ηλικίες από 13 εως 18 ετών.

Τα αλκοολούχα ποτέ των προτιμήσεών τους, όπως παρουσιάζοντας στην έρευνα, είναι τα εξής: κρασί: 47,1%, μπύρα: 43,3%, ισχυρά ποτά: 42,3% και ούζο: 20,5%.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, όσον αφορά στους κινδύνους και στις συνέπειες της χρήσης αλκοόλ, οι έφηβοι σήμερα εμφανίζονται συνειδητοποιημένοι γι’ αυτό που κάνουν.

Στην ερώτηση «Πόσο πιθανό είναι να σου συμβεί εσένα προσωπικά κάτι από τα παρακάτω, αν πιεις κάποιο αλκοολούχο ποτό:», απαντούν:
  • Να διασκεδάσω πολύ: 68,5%-
  • Να νιώσω πιο ομιλητικός και ανοιχτός στη παρέα: 59,6%
  • Να χαλαρώσω: 56,6%-
  • Να νιώσω χαρούμενος: 55,9%
  • Να νιώσω αδιαθεσία (βαρύ κεφάλι, πονοκέφαλο): 48,9%
  • Να ξεχάσω τα προβλήματα μου: 42%
  • Να κάνω κάτι που θα το μετανιώσω: 32,8%
  • Να έχω τάση για εμετό: 27,9%
  • Να βλάψω την υγεία μου: 19,6%
  • Να μην μπορώ να σταματήσω να πίνω: 17,9%
  • Να μπλέξω με την αστυνομία: 6,9%


Της Λένας Κισσάβου

 Πηγή: eleftheria.gr