Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

ΘΑΥΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ



Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΞΗΡΟ ΧΕΡΙ

Ματθ.ιβ:6-13   Λουκ.ς:6-11

1.  Τα γεγονότα
Αυτό το θαύμα έγινε την ημέρα του Σαββάτου. Ο Ιησούς είχε κατακριθεί επειδή οι μαθητές Του λίγο πριν είχαν κόψει στάχυα για να φάνε ενώ ήταν Σάββατο. Εδώ ο Ιησούς έκανε δύο σημαντικές δηλώσεις: «Εδώ είναι μεγαλύτερος του ιερού» & «Ο Υιός του ανθρώπου είναι κύριος και του σαββάτου»


2.  Η ανάγκη
Ένας άνθρωπος είχε ένα χέρι παραμορφωμένο και ανάπηρο, είτε από χτύπημα σε ατύχημα, ή αναπηρία από ασθένεια, ή μπορεί να είχε γεννηθεί έτσι. Όποια κι αν ήταν η αιτία, το χέρι του ήταν τελείως ανίκανο.

3.  Πώς έγινε το θαύμα
Ο Ιησούς αντιμετώπιζε έντονη αντίδραση, αλλά δεν δίστασε. Ο άνθρωπος αυτός καθόταν στο πάτωμα όπως και οι υπόλοιποι μέσα στη συναγωγή. Ο Ιησούς είπε: «Σηκώθητι και στήθι εις το μέσον». Ο άνθρωπος σηκώθηκε. «Εκτεινον την χείρα σου». Αμέσως ο άνθρωπος έκτεινε το χέρι του κι ήταν τελείως υγιές. Το θαύμα έγινε με μια διαταγή του Ιησού και μια πράξη υπακοής απ’ την μεριά του ανθρώπου.

4.  Αποτελέσματα και δίδαγμα.
Αυτό που διδασκόμαστε εδώ είναι:
· Ο Ιησούς ήταν ανώτερος απ’ το ναό και την αναπηρία του ανθρώπου.
· Το θαύμα έγινε με τη διαταγή του Ιησού.
· Να εκτείνει ένα ξηρό χέρι, είναι κάτι αδύνατο για τον άνθρωπο αλλά τίποτα δεν είναι αδύνατο με τον Κύριο.
· Πάντοτε μπορούμε να κάνουμε ό,τι μας λέει ο Ιησούς, γιατί το θέλημα του Θεού είναι πάντοτε δυνατό να γίνει.

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΥ

Ματθ.η:5-13  Λουκ.ζ:1-10

1.  Τα γεγονότα
Στην Καπερναούμ ζούσε ένας εκατόνταρχος, αξιωματικός στον Ρωμαϊκό στρατό που έχει στις διαταγές του πάνω από 100 άνδρες, και το πιθανότερο ήταν Ρωμαίος.

Αυτός ο εκατόνταρχος ήταν ευγενικός με τους Εβραίους, και τους είχε χτίσει μια συναγωγή. Είχε ένα υπηρέτη που ήταν πολύ άρρωστος και κινδύνευε να πεθάνει.

Όταν ο Ιησούς μπήκε στην Ιερουσαλήμ, μερικοί πρεσβύτεροι απ’ τους Ιουδαίους Τον πλησίασαν και του ζήτησαν να πάει να θεραπεύσει τον υπηρέτη. Ο Ιησούς άρχισε να πηγαίνει προς το σπίτι του εκατόνταρχου όταν αυτός Τον συνάντησε και του είπε ότι δεν ήταν άξιος να πάει σπίτι του κι ότι έφτανε μόνο να πει ένα λόγο.

2.  Η ανάγκη
Ένας υπηρέτης ήταν άρρωστος και κινδύνευε να πεθάνει.

3.  Πώς έγινε το θαύμα.
Ο Ιησούς θαύμασε για την πίστη του εθνικού και δέχτηκε το αίτημά του. «Υπαγε, και ως επίστευσας ας γείνη εις σε». Ο εκατόνταρχος Του είπε ότι όπως αυτός είναι άνθρωπος που δίνει εντολές και εκτελούνται, έτσι κι ο Ιησούς μπορούσε να κάνει το ίδιο. Ο Ιησούς το δέχτηκε κι έκανε ακριβώς ότι του ζητήθηκε. Ο υπηρέτης θεραπεύθηκε την ίδια εκείνη ώρα.

4.  Αποτελέσματα και δίδαγμα.
Αυτός ο εθνικός είχε ελάχιστο πνευματικό φως, αλλά πίστευε ότι ο Ιησούς είχε απόλυτη εξουσία πάνω στις δυνάμεις του σύμπαντος όπως αυτός στους στρατιώτες του. Μ’ αυτή την πίστη, είχε ένα όμορφο ταπεινό πνεύμα, αισθανόμενος ότι στέκεται μπροστά σε κάποιον που είναι ανώτερος απ’ τον Αυτοκράτορά του.

Εμείς που έχουμε περισσότερο φως και γνώσεις απ’ αυτό το Ρωμαίο στρατιώτη θα έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερη πίστη και περισσότερο ταπεινό πνεύμα. Αν έχουμε αυτή την πίστη και την ταπεινοφροσύνη, ο Ιησούς σίγουρα θα απαντήσει τις προσευχές μας και όχι μόνο θα μπει στο σπίτι μας αλλά και στα βάθη της καρδιάς μας.