Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Ο Χριστός σαν «λόγος» και η προΰπαρξη του στην πρόθεση του Θεού (21)

«εν αυτώ ζωή ην...»

Ο Ιωάννης συνεχίζει να αναφέρεται στο Λόγο του Θεού, τον ενδιάθετο, αλλά ταυτισμένο συνάμα με το πρόσωπο του Χρίστου.

Μέσα σ' αυτό το Λόγο του Θεού, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Ιησούς Χριστός, μας λέει ότι «ζωή ην».

Είναι αλήθεια ότι ο Χριστός που γεννήθηκε σαν το προσωποποιημένο Ρήμα και Λόγος του Θεού, είναι η Ζωή του κόσμου, είναι ο λόγος της Ζωής.


Ο ίδιος ο Κύριος μας είπε: τὸ πνεῦμα ἐστιν τὸ ζῳοποιοῦν, ἡ σὰρξ οὐκ ὠφελεῖ οὐδέν· τὰ ῥήματα ἃ ἐγὼ λελάληκα ὑμῖν πνεῦμα ἐστιν καὶ ζωή ἐστιν (Ιωάν.ς:63).

Ο Χριστός μας είπε ΤΟ ΛΟΓΟ του Θεού, το θέλημα και την αλήθεια του Πατέρα και αυτός ο λόγος, τα ρήματα αυτά του Πατέρα που μας λάλησε ο Κύριος, είναι Πνεύμα και Ζωή.

Λίγο παρακάτω στο εδ.68 ο Σίμων Πέτρος λέει: «….κύριε, πρὸς τίνα ἀπελευσόμεθα; ῥήματα ζωῆς αἰωνίου ἔχεις».

Ιωάν.ια:25: «Εγώ είμαι η ανάστασις και η ΖΩΗ...»

Ιωάν.ιβ:49-50: «ὅτι ἐγὼ ἐξ ἐμαυτοῦ οὐκ ἐλάλησα, ἀλλ' ὁ πέμψας με πατὴρ αὐτός μοι ἐντολὴν δέδωκεν τί εἴπω καὶ τί λαλήσω. καὶ οἶδα ὅτι ἡ ἐντολὴ αὐτοῦ ζωὴ αἰώνιος ἐστιν. ἃ οὖν ἐγὼ λαλῶ, καθὼς εἴρηκεν μοι ὁ πατήρ, οὕτως λαλῶ».

Βλέπουμε λοιπόν ότι η εντολή του Πατέρα, που είναι ο λόγος Του, είναι η αιώνια Ζωή, γιατί αυτός ο λόγος του Πατέρα που είναι Ζωή ενσαρκώθηκε, και φανερώθηκε σ' εμάς.

Ο Κύριος είπε: ἐγὼ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή (Iωάν.ιδ:6), και στο ιζ:3 πάλι προσευχόμενος προς τον Πατέρα λέει: αὕτη δὲ ἐστιν ἡ αἰώνιος ζωὴ ἵνα γινώσκωσιν σε τὸν μόνον ἀληθινὸν θεὸν καὶ ὃν ἀπέστειλας Ἰησοῦν Χριστόν.

Να, ο Θεός Πατέρας, να, και ο λόγος Του, ο Οποίος φέρει τη ζωή του Πατέρα, το πρόσωπο και την εικόνα του Πατέρα, τα ρήματα του Πατέρα. Μέσα σ' Αυτόν ο Πατέρας έθεσε τα ρήματα της ΖΩΗΣ ώστε ο ίδιος να είναι ο λόγος της ΖΩΗΣ του Πατέρα.

Ο Κύριος μας είπε: «...ὥσπερ γὰρ ὁ πατὴρ ἔχει ζωὴν ἐν ἑαυτῷ, οὕτως καὶ τῷ υἱῷ ἕδωκεν ζωὴν ἔχειν ἐν ἑαυτῷ..» Ιωάν.ε:26

Η ζωή του Πατέρα είναι η ζωή που έχει ο Υιός και μ’ αυτή ζωοποιεί τα πάντα και όλους όσους προσέρχονται σ' Αυτόν. Αυτόν ο Πατέρας κατέστησε ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ τον Οποίο επέκτειναν πάνω στο σταυρό όπως διαμαρτύρεται ο Πέτρος στις Πράξ.γ:15.