Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες και «πυροδοτείται» συνήθως από μια αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων (διατροφή με λιπαρά και επεξεργασμένα κρέατα).
Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου μεταξύ των ανθρώπων μικρής ηλικίας, σε σχέση με το παρελθόν, παρόλο που συνολικά η ασθένεια εμφανίζει φθίνουσα τάση. Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, ένας άνθρωπος κάτω των 50 ετών κινδυνεύει πλέον περισσότερο να εμφανίσει τη νόσο και μάλιστα σε προχωρημένη μορφή.