Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Το Βήμα της Κρίσης του Χριστού



Όλοι εκείνοι που θα αρπαχτούν από τη γη θα συναντήσουν τον Χριστό στον αέρα και θα πάνε να ζήσουν μαζί Του. Έπειτα θα σταθούν μπροστά στο Βήμα του Κυρίου για να κριθούν. Το γεγονός αυτό ονομάζεται «Το Βήμα της Κρίσης του Χριστού». Ο απόστολος Παύλος μας μιλάει γι’ αυτό όταν γράφει στους Κορίνθιους:

«Διότι πρέπει πάντες να εμφανισθώμεν έμπροσθεν του βήματος του Χριστού, δια να ανταμειφθή έκαστος κατά τα πεπραγμένα δια του σώματος, καθ’ α έπραξεν, είτε αγαθόν, είτε κακόν» (Β’ Κορ.ε:10).


Το θέμα για το οποίο θα κριθούν όλοι εκείνοι που θα σταθούν μπροστά στο βήμα του Χριστού δεν θα είναι η σωτηρία. Αυτό έγινε την στιγμή της Αρπαγής. Είναι όλοι τους παιδιά του Θεού, συγχωρημένα και υιοθετημένα με βάση την αποδοχή τους από τον Ίδιο τον Χριστό. Ο σκοπός είναι να προσδιοριστεί ο βαθμός της ανταμοιβής που θα λάβουν. Θα δώσουν λόγο για τις πράξεις τους και θα λάβουν την ανταμοιβή τους (Β' Κορ.ε:10). Το κύριο θέμα λοιπόν θα είναι η πιστότητα (Α' Κορ.δ:2,4). Αυτό παρουσιάζεται με έμφαση σε τρεις παραβολές του Κυρίου μας: στον εργάτη του αμπελώνα (Ματθ.κ:1-16), στα τάλαντα (Ματθ.κε:14-30), και στην παραβολή των «μνων» (Λουκ.ιθ:11-27).

Μερικοί θα πάρουν βραβεία και ανταμοιβή στο Βήμα της Κρίσης του Χριστού. Άλλοι θα χάσουν. Βέβαια δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα σημαίνει το χάσιμο αυτό. Οπωσδήποτε δεν θα υπάρχει τιμωρία, γιατί ο Ιησούς Χριστός υπέφερε όλη την τιμωρία για τις αμαρτίες μας πάνω στο σταυρό. Ίσως δούμε τις παραλήψεις και τις αποτυχίες μας. Ίσως ο Κύριος μας υπενθυμίσει τον εγωκεντρισμό μας και τις αμαρτίες που δεν εξομολογηθήκαμε σ’ Εκείνον. «Το χάσιμο» που θα υποστούμε θα είναι το να πάρουμε μικρότερη ανταμοιβή απ’ ό,τι θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει.