Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ» ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!



Αυτό που αποκαλούμε ιδιωτική ζωή χάνεται καθημερινά, εν γνώσει μας, χωρίς αυτό να μας ξενίζει ή να μας προκαλεί τρόμο. Έχουμε παραχωρήσει την ιδιωτική ζωή μας, χωρίς καν να την παζαρέψουμε.

Κάθε μέρα, σε κάθε σημείο του πλανήτη που αποκαλείται πολιτισμένο, κάμερες παρακολούθησης αποτυπώνουν το πέρασμά μας από τράπεζες, καταστήματα, επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη μας φωτογραφίζουν με όργανα τόσο υψηλής ευκρίνειας που μπορούν να ξεχωρίσουν το τατουάζ στο μπράτσο. Κομπιούτερ καταγράφουν και αποθηκεύουν λεπτομέρειες για τις μετακινήσεις μας, τις τραπεζικές μας συναλλαγές και, στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε πιστωτικές κάρτες, τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Τη στιγμή που ανοίγουμε το κινητό μας τηλέφωνο, δίνουμε αμέσως το ηλεκτρονικό μας στίγμα. Κάθε φορά που μπαίνουμε στο Internet, κομπιούτερ παρακολουθούν τις κινήσεις μας: τα sites που επισκεφτόμαστε, πόση ώρα μένουμε σ’ αυτά και τι διαλέγουμε να αποθηκεύσουμε στο δικό μας κομπιούτερ.


Ο εφιάλτης ήρθε κι έγινε το αναγκαίο κακό. Το δικαίωμά μας να μας αφήσουν ήσυχους έχει εξαφανιστεί και ζούμε σε έναν κόσμο που κάθε μέρα γίνεται πιο καλωδιωμένος, πιο υποελεγχόμενος και πιο αδιάκριτος.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ

Πείτε όχι στις αγορές από Telemarketing.
Τη στιγμή που αγοράζετε ένα από αυτά τα προϊόντα, το όνομα και η διεύθυνσή σας καταχωρούνται σε μία λίστα, η οποία στη συνέχεια πουλιέται σε άλλες εταιρίες.
Για τον ίδιο λόγο, να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε από καταλόγους με το ταχυδρομείο.

Πληρώνετε με μετρητά όπου μπορείτε.
Όσο λιγότερα πράγματα χρεώνετε στις πιστωτικές σας κάρτες τόσο λιγότερα αποκαλύπτετε για τις καταναλωτικές σας συνήθειες.
Να δίνετε τον αριθμό ταυτότητας και το ΑΦΜ μόνο όταν είστε υποχρεωμένοι από το νόμο.

Αποφύγετε να αφήσετε ίχνη στο Internet.
Σας παρακολουθούν τη στιγμή που κάνετε browsing.

Στο παγκόσμιο χωριό, αυτά που μας ενώνουν είναι αυτά που καταναλώνουμε και προκειμένου να τα καταναλώνουμε με ασφάλεια είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε στον οποιοδήποτε το δικαίωμα να μας παρακολουθεί. Σε κάποιες κοινότητες, όπως το Kings Lynn στο Νόρφολκ της Βρετανίας, οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να ανταλλάξουν το απαραβίαστο της ιδιωτικής τους ζωής με την ασφάλεια. Εδώ και 9 χρόνια αυτή η μικρή πόλη διαθέτει ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης με πολυάριθμες τηλεχειριζόμενες κάμερες, οι οποίες παρακολουθούν ασταμάτητα τους κατοίκους της πόλης. Συνδεδεμένες με μια κεντρική αίθουσα ελέγχου, οι κάμερες αυτές αναλύουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή μοιάζει ύποπτη. Όσοι ελέγχουν το κύκλωμα αυτό μπορούν να αναπαράγουν σε μεγάλες οθόνες εικόνες από κάθε γωνιά της πόλης. Οι κάμερες αυτές είναι τόσο ισχυρές που μπορούν να διαβάσουν ένα πακέτο τσιγάρα σε 100 μέτρα απόσταση. Χάρη σ’ αυτά τα άγρυπνα μάτια που σκανάρουν αδιάκοπα το Kings Lynn, οι κάτοικοι ισχυρίζονται πως νιώθουν πιο ασφαλείς.

Βέβαια τα πράγματα δεν σταματάνε εκεί. Πάνω από τις κάμερες παρακολούθησης υπάρχει το δίκτυο των δορυφόρων. Υπάρχουν εταιρίες που παρέχουν σε οποιονδήποτε τις ζητήσει, και μπορεί να τις πληρώσει, λεπτομερείς αδιαβάθμητες εικόνες από οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη μας. Έχουν σε τροχιά δορυφόρους που παρέχουν γεωκωδικοποιημένες ορθο-αναλυμένες εικόνες (Geocoded ortho-corrected imagery). Η ευκρίνεια των εικόνων αυτών είναι αυτή των δέκα μέτρων.

Οι δορυφόροι αυτοί δίνουν εικόνες κτιρίων οι οποίες, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, μπορούν να διαγράψουν ακριβώς τους εσωτερικούς χώρους και τους ενοίκους των κτιρίων αυτών. Όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, αποτελούν πολύτιμο όργανο βιομηχανικής κατασκοπίας και όχι μόνο.

Μπορεί κανείς να παραγγείλει φωτογραφίες από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αλλά και αρχείο της παλαιότερης κατάστασης της ίδιας τοποθεσίας για δημιουργία συγκριτικών χαρτών, για οποιαδήποτε χρήση. Σε συνεργασία με ειδικά ραντάρ, οι δορυφόροι αυτοί μπορούν να εντοπίσουν οτιδήποτε σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στο βαθύ σκοτάδι.

Σε συνεργασία με ρώσικα ινστιτούτα, αμερικανικές εταιρίες έχουν αναπτύξει ένα ραντάρ που εφαρμόζει σύστημα διαφώτισης ολόκληρου του πλανήτη με μικροκύματα, τα οποία έπειτα αντανακλούνται σε αισθητήρες δορυφόρων για να δημιουργηθεί μια εικόνα των λεπτομερών χαρακτηριστικών της Γης. Μπορεί κανείς να προμηθευτεί δορυφορικές εικόνες βασισμένες σε πρωτότυπα, οι οποίες μέσω κομπιούτερ μετατρέπονται σε εικόνες απόστασης 80 εκατοστών.

Η τρομακτική αλήθεια είναι πως είμαστε έτοιμοι να δημοσιοποιήσουμε το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή μας από τη στιγμή που επιτρέπουμε να δημοσιευτούν στους τηλεφωνικούς καταλόγους. Και δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε φορά που βάζουμε μια κάρτα σε ένα από τα αυτόματα μηχανήματα τραπέζης, δίνουμε ακριβείς πληροφορίες για το πού και πότε ακριβώς βρισκόμαστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Κάθε φορά που ψωνίζουμε με το ταχυδρομείο ή επισκεπτόμαστε μια εμπορική διεύθυνση στο Ίντερνετ, κάνουμε γνωστές τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Υπάρχουν αναλυτές αγοράς οι οποίοι, με βάση τα δεδομένα αυτά και ένα απλό ερωτηματολόγιο, μπορούν να σας πουν τι αφρό ξυρίσματος αγοράζετε, ποια μάρκα παπουτσιών προτιμάτε, με τι σαπούνι πλένεστε κ.ο.κ. Όλα αυτά βέβαια τα αποδεχόμαστε οικειοθελώς γιατί εκτιμάμε αυτά που κερδίζουμε σε αντάλλαγμα. Την ασφάλεια σε ένα πάρκινγκ, την ευκολία να έχουμε μετρητά όποτε τα χρειαζόμαστε ή την ευκολία να ψωνίζουμε χωρίς να χρειάζεται να βγούμε από το σπίτι μας.

Αν πραγματικά θέλαμε την ησυχία μας, πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς τα ριάλιτι σόου στα οποία καταφεύγουν οι πάντες έτοιμοι να αποκαλύψουν τις πιο μυστικές πτυχές του προσωπικού τους δράματος. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις όλα αυτά τα ημερολόγια που βρίσκονται στις πρώτες σειρές των μπεστ-σέλερ και τα οποία μας αποκαλύπτουν τα πάντα για την αιμομιξία, τη σχιζοφρένεια ή τις αρρώστιες των συγγραφέων τους.

Αν τα πράγματα μοιάζουν τρελά τώρα, σκεφτείτε τι θα γίνει σε λίγο, όταν όλοι θα είναι καλωδιωμένοι. Είμαστε ακριβώς στη μέση μιας παγκόσμιας διασύνδεσης, η οποία συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι η διάδοση του ηλεκτρισμού πριν έναν αιώνα και αναμένεται να έχει το ίδιο βαθιές επιπτώσεις.

Τι θα συνέβαινε αν όλες οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στα κομπιούτερ όλου του κόσμου ήταν προσιτές σε όλους μέσω του Ίντερνετ; Σε ποιόν θα ανήκαν; Ποιος θα τις έλεγχε; Και ποιος θα μας προστάτευε από τη λάθος χρησιμοποίησή τους;

ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ

Αυτόματα μηχανήματα τραπέζης
Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε ένα από τα μηχανήματα αυτά, η τράπεζα καταγράφει την ώρα, την ημερομηνία και τον τόπο που έγινε η συναλλαγή.

Μαγνητικές ταυτότητες εισόδου
Αν χρειάζεστε μαγνητικές κάρτες εισόδου για να μπείτε στο γραφείο σας, οι κινήσεις σας καταγράφονται αυτόματα.

Βόλτες στο Ίντερνετ
Πολλά sites κολλάνε στους επισκέπτες «μαγικά μπισκότα», που καταγράφουν τι ακριβώς ψάχνεις και πότε.

Κινητά τηλέφωνα
Τα τηλεφωνήματά σας μπορεί να καταγράφονται και οι κωδικοί σας να γίνονται γνωστοί σε οποιονδήποτε διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία.

Πιστωτικές κάρτες
Οτιδήποτε αγοράζετε καταγράφεται σε μια τράπεζα πληροφοριών, στην οποία θα μπορούσε να ανατρέξει, μεταξύ άλλων, και η αστυνομία.

Συμβατά τηλέφωνα
Η τηλεφωνική εταιρία καταγράφει τα νούμερα που καλείτε και αυτά που σας καλούν.

Δορυφόροι
Εμπορικοί δορυφόροι διοχετεύουν τις πληροφορίες τους στο δίκτυο και μάλιστα είναι τόσο ισχυροί ώστε μπορούν να καταγράφουν κάθε ιδιωτική σας στιγμή.

Κάμερες παρακολούθησης
Είναι παντού και το άγρυπνο μάτι τους καταγράφει τα πάντα. Υπολογίζεται πως οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης καταγράφονται σε φιλμ είκοσι φορές την ημέρα.

Ηλεκτρονικά διόδια
Κάθε φορά που περνάτε από κει καταγράφεται αμέσως.

Ε-MAIL
Στα γραφεία, η ηλεκτρονική αλληλογραφία θεωρείται μέρος της εργασίας σας και ο διευθυντής σας θα μπορούσε να τη διαβάσει. Πολλοί το κάνουν.