Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Έσχατοι καιροί


ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

Κανένα Βιβλικό θέμα δεν κεντρίζει περισσότερο τη φαντασία του ανθρώπου από την προφητεία. Μερικοί μελετούν τα προφητικά βιβλία και πάντοτε φαίνονται να βρίσκουν πράγματα εντυπωσιακά. Πολύ συχνά τις εικασίες τους δεν μπορούν να τις στηρίξουν - ούτε από το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι γραμμένες ούτε από το περιεχόμενο. Ας δούμε τώρα πράγματα που δεν μπορούμε να ξέρουμε σχετικά με το μέλλον, αλλά που μερικοί ισχυρίζονται ότι έχουν κάποια γνώση γι’ αυτά. 


1. Η ημερομηνία του ερχομού του Χριστού. Επανειλημμένα, μερικοί αυτοαποκαλούμενοι προφήτες έχουν χρησιμοποιήσει μέρη από τη Βίβλο για να υποστηρίξουν τις θεωρίες τους ότι ο Ιησούς Χριστός θα επιστρέψει σε μια ορισμένη ημερομηνία ή σ’ ένα ορισμένο χρόνο. Μερικοί μάλιστα από αυτούς τους τσαρλατάνους κατόρθωσαν ακόμα και να πείσουν τους οπαδούς τους να πουλήσουν τα επίγεια αγαθά τους, να συνδυάσουν τους οικονομικούς πόρους τους, και να τρέξουν πάνω στα βουνά για να περιμένουν τον ερχομό του Κυρίου. Ο λόγος του Θεού όμως μας λέει πολύ καθαρά, «Διά τούτο και σεις γίνεσθε έτοιμοι, διότι καθ' ην ώραν δεν στοχάζεσθε, έρχεται ο Υιός του ανθρώπου» (Ματθ.κδ:44).

Πολλοί Χριστιανοί έπεσαν σ’ αυτή την παγίδα να ορίσουν ημερομηνία, αμέσως μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Πιστεύοντας ότι αυτό ήταν ένα «σημείο των καιρών», υποστήριξαν ότι, «δεν θέλει παρέλθει η γενεά αύτη, εωσού γίνωσι πάντα ταύτα» (Ματθ.κδ:34). Έτσι πίστευαν ότι ο Ιησούς θα ερχόταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980, αφού εκείνο τον καιρό θα συμπληρωνόταν περίπου μια γενιά από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

2. Η ταυτότητα του Αντίχριστου. Οποτεδήποτε παρουσιάζεται στο προσκήνιο κάποιος δημοφιλής ηγέτης με πολλά χαρίσματα, με γοητεία και εξυπνάδα, μερικοί αναρωτιούνται μήπως αυτός είναι ο Αντίχριστος. Και βέβαια, υπό κάποια έννοια, όλοι αυτοί που κάνουν παρόμοιες προφητείες βρίσκονται στο σωστό μονοπάτι, γιατί εκείνος που θα ανέλθει στην παγκόσμια εξουσία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Θλίψης θα έχει πράγματι τα χαρακτηριστικά αυτά. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει Βιβλική βάση ώστε να μπορούμε εκ των προτέρων να γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο άνθρωπος αυτός. Αυτό θα γίνει φανερό μόνον τότε που θα αποκαλυφθεί στη διάρκεια της Μεγάλης Θλίψης.

3. Ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Όταν οι ειδικοί σε θέματα προφητείας προχωρούν πέρα από αυτά που μας αποκαλύπτονται καθαρά μέσα στη Βίβλο, το μόνο που κάνουν είναι να λένε θεωρίες. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε καμιά Βιβλική βάση ώστε να λέμε ότι ο κόσμος μας θα υποφέρει από έλλειψη πετρελαίου, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια δικτατορία, ή ότι ο αριθμός 666 είναι ο αριθμός ενός κομπιούτερ. Υπάρχει ο κίνδυνος το κάθε γεγονός που συμβαίνει στην εποχή μας να το θεωρούμε σαν μια εκπλήρωση προφητείας. Παρόμοιες λεπτομέρειες δεν αναφέρονται στην Αγία Γραφή.

ΟΙ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά τους έσχατους καιρούς, αν δεν κάνουμε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στην έλευση του Χριστού στον αέρα για να πάρει την εκκλησία Του, και στην έλευση του Χριστού κάτω στη γη για να απελευθερώσει το λαό Ισραήλ και να εγκαθιδρύσει τη Βασιλεία Του. Αυτές είναι οι δύο φάσεις του ερχομού του Χριστού. Αυτός ο διαχωρισμός βασίζεται στις παρακάτω ενδείξεις:

1. Η αμεσότητα του γεγονότος. Ο ερχομός του Χριστού μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή.

2. Ο Ισραήλ και η Εκκλησία. Ο Ισραήλ και η εκκλησία αποτελούν δυο ξεχωριστές οντότητες, με διαφορετική ταυτότητα και προορισμό. Ο Ισραήλ είναι έθνος. Η εκκλησία αποτελείται από άτομα απ’ όλα τα έθνη (συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ) που πιστεύουν στον Ιησού Χριστό. Στον Ισραήλ ο Θεός υπόσχεται ευημερία και πληρότητα πάνω στη γη. Στην εκκλησία υπόσχεται ευλογίες «στα επουράνια».

3. Η Απομάκρυνση εκείνου που εμποδίζει. Στο Β' Θες.β:7 διαβάζουμε ότι δεν θα ανοίξει ο δρόμος για τα γεγονότα των έσχατων καιρών, αν πρώτα δεν φύγει από τη μέση «ο κωλύων», δηλαδή εκείνος που εμποδίζει. Είναι πολύ πιθανόν, αυτός «ο κωλύων» να είναι το Πνεύμα το Άγιο που κατοικεί σε κάθε μέλος της εκκλησίας του Χριστού. Έτσι η Αρπαγή εκείνων, που ο Κύριος ονομάζει «το άλας της γης» και «το φως του κόσμου», θα ξεκαθαρίσει το έδαφος για τον ερχομό του Αντίχριστου, του Άρχοντα της αμαρτίας και της εξαπάτησης ολόκληρου του κόσμου.

4. Αλληλοσυγκρουόμενες περιγραφές για τη Δεύτερη Έλευση του Χριστού. Το 4ο κεφάλαιο της Α' Θεσσαλονικείς περιγράφει τον Χριστό να έρχεται μέσα στα σύννεφα για να «αρπάξει» τα τέκνα Του, ενώ το Αποκ.ιθ:1 Τον δείχνει να έρχεται κάτω στη γη μαζί με τους αγίους Του.

5. Η Εκκλησία δεν είναι προορισμένη για την οργή του Θεού. Το Αποκ.γ:10 μας δείχνει ότι η εκκλησία δεν είναι προορισμένη για τη μεγάλη μέρα της θλίψης που πρόκειται να έλθει σ’ όλη την οικουμένη. Η Αγία Γραφή εξάλλου μιλάει για «τον καιρό της θλίψης του Ιακώβ», που θα είναι στο μέλλον, τότε που ο λαός Ισραήλ θα μετανοήσει και θα προετοιμαστεί για τον ερχομό του Μεσαία του. Ο Ισραήλ θα υποφέρει πριν από την αποκατάστασή του, η εκκλησία όμως θα ξεφύγει από την οργή του Θεού (Α' Θες.ε:9).

6. Η Κατάσταση των Υπηκόων της Βασιλείας. Σύμφωνα με το Α' Κορ.ιε:51, όλοι οι δίκαιοι θα μεταμορφωθούν. Και το Ματθ.κε:41-46 λέει ότι όλοι οι ασεβείς θα αφανιστούν. Αν δεν υπήρχαν δύο ξεχωριστές φάσεις στον ερχομό του Χριστού, τότε μόνον οι ένδοξοι, μεταμορφωμένοι πιστοί θα απέμεναν για να κατοικήσουν στη Βασιλεία. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, τη στιγμή που βλέπουμε ότι κατά τη Χιλιετή Βασιλεία θα γεννιούνται παιδιά (Ησαΐας ια:6-8). Και κάτι πιο σημαντικό, ποιους θα οδηγήσει ο Σατανάς σε μια παγκόσμια επανάσταση εναντίον του Χριστού στο τέλος της Χιλιετούς Βασιλείας, αν όχι εκείνους τους απίστους που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των χιλίων ετών; Μόνον πιστοί θα κατοικούν στη Βασιλεία (Ιεζ.κ:33-44, Ματθ.κε:31-46).

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ;

1. Μας παρακινεί να αγαπάμε και να υπακούμε το λόγο του Θεού. Η σωστή κατανόηση της Γραφής αποδεικνύει ότι ο Θεός έχει εκπληρώσει καταπληκτικές προφητείες στο παρελθόν. Αυτό μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα εκπληρώσει και τις προφητείες που αναφέρονται στο μέλλον. Κι επί πλέον, μια λεπτομερής μελέτη των προφητειών της Γραφής μπορεί να μας δώσει μια καλύτερη κατανόηση ολόκληρης της Βιβλικής αλήθειας και μια βαθύτερη εκτίμηση για το λόγο του Θεού.

2. Μας παρακινεί σε αγρύπνια και καθαρότητα ζωής. Μας κάνει να είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή για τον ερχομό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο Ίδιος ο Κύριός μας έδωσε μεγάλη έμφαση σ’ αυτό, όταν αναφέρθηκε στον Νώε, στον πιστό υπηρέτη, στις 10 παρθένες, και στα τάλαντα (Ματθ.κδ:36-κε:30).

Ο απόστολος Ιωάννης μας προτρέπει να είμαστε πιστοί, έτσι που όταν έρθει ο Κύριος να μη ντροπιαστούμε στην παρουσία Του (Α’ Ιωάν.β:28). Και συνεχίζει λέγοντας ότι «πας όστις έχει την ελπίδα ταύτην επ’ αυτόν, καθαρίζει εαυτόν, καθώς εκείνος είναι καθαρός» (Α' Ιωάν.γ:3).

3. Προάγει τη φιλοσοφία της ιστορίας. Παρ’ όλο που η προφητεία δεν μας δίνει μια λεπτομερή προγεγραμμένη ιστορία, εν τούτοις απλώνει μπροστά μας τη μελλοντική πορεία του ανθρώπου και της γης. Μας λέει ότι η ζωή που δημιούργησε ο Θεός πάνω στη γη είναι αξιόλογη. Δείχνει ότι ο Θεός έχει ιδιαίτερα σχέδια για τον άνθρωπο και για τον πλανήτη μας. Ότι θα διορθώσει τις αδικίες που γίνονται στον κόσμο. Θα διορθώσει τα κακώς έχοντα. Θα απαλλάξει τελικά τον κόσμο μας από το κακό. Η μακρόχρονη, κοπιαστική πορεία της ανθρώπινης ιστορίας θα φτάσει τελικά σ’ έναν χρυσό αιώνα παγκόσμιας ειρήνης, ευημερίας και δικαιοσύνης που θα ξεπεράσει και τα ομορφότερα ακόμη όνειρά μας.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Απαντήσαμε στην ερώτηση «Τι γνωρίζουμε για τους έσχατους καιρούς;». Χρησιμοποιώντας τη Βίβλο σαν οδηγό μας, είδαμε τι μας έχει αποκαλύψει ο Θεός σχετικά με το τέλος αυτού του κόσμου και για την αιωνιότητα. Είδαμε ακόμα σκηνές απερίγραπτης αιματοχυσίας, φρίκης και θανάτου. Και πήραμε μια γεύση από τη θαυμαστή μακαριότητα και ευτυχία που θα βασιλεύει στον ουρανό.

Αν έχεις πιστέψει στον Χριστό, μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη για το μέλλον. Θα έρθει η μέρα, και ίσως πάρα πολύ σύντομα, που ο Χριστός θα έρθει να σε πάρει. Έπειτα θα ξαναγυρίσεις και συ μαζί Του για να πάρεις μέρος στη χιλιετή Βασιλεία Του. Και αφού τελειώσουν τα χίλια χρόνια, θα ζήσεις αιώνια μαζί Του σ’ έναν καινούργιο κόσμο μια ζωή ευτυχίας και πληρότητας που θα επικεντρώνεται στον Ίδιο τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Αν όμως δεν είσαι ακόμα ένα πιστό και αφιερωμένο παιδί του Θεού, το μέλλον δεν είναι και τόσο ρόδινο. Η οργή του Θεού θα πέσει σίγουρα πάνω στη γη, και σε σένα, σε μια περίοδο τρομερών πολέμων, αρρώστιας και πείνας. Και πίσω απ’ όλ’ αυτά βρίσκεται ο δεύτερος θάνατος - κάτι που είναι τόσο βέβαιο και πραγματικό για τον άπιστο, όσο βέβαιος είναι και ο ουρανός για κείνον που έχει πιστέψει στον Χριστό.

Η αντίστροφη μέτρηση συνεχίζεται. Τώρα είναι η ευκαιρία. Πάρε λοιπόν την απόφασή σου. Πίστεψε στον Χριστό, σήμερα! Πίστεψε ότι Εκείνος πέθανε για σένα για να πληρώσει την τιμωρία για την αμαρτία σου και ζήτησέ Του να σε σώσει. Υποσχέθηκε ότι θα το κάνει. Αν το κάνεις αυτό, τότε το μέλλον σου θα είναι βέβαιο. Θα είσαι ασφαλής και σ’ αυτή τη ζωή και σ’ όλη την αιωνιότητα.

Μετάφραση: Σοφία I. Μανουσαρίδου 
Συγγραφέας του βιβλιαρίου αυτού είναι Ο MARTIN R. DE HAAN II