Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Το Ματθ.κδ:30-31 αναφέρεται στην Αρπαγή ή στην Δεύτερη Έλευση;



Ερώτηση:
Πιστεύω στην Αρπαγή πριν από την Μ. Θλίψη. Το Ματθ.κδ:15 αναφέρεται στο βδέλυγμα της ερήμωσης που νόμιζα ότι εμφανίζεται στη μέση της θλίψης. Αλλά έχω μπερδευτεί με το Ματθ.κδ:30. Αυτό αναφέρεται στην Αρπαγή ή στη Δεύτερη Έλευση του Χριστού; 

Βιβλική απάντηση:
Το κλειδί για την κατανόηση του τι περιγράφεται στο Ματθ.κδ:30 είναι να καταλάβουμε το χρονοδιάγραμμα του Ματθ.κδ. Θα εξετάσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα, ξεκινώντας από το εδάφιο 3.
Χρονοδιάγραμμα των γεγονότων πριν από την επιστροφή του Χριστού
Τα Ματθ.κδ & κε περιγράφουν την επί του όρους ομιλία του Χριστού. Και τα δύο κεφάλαια μαζί μας δίνουν μια επισκόπηση των μελλοντικών γεγονότων. Στο Ματθ.κδ:3 οι μαθητές ζήτησαν από τον Ιησού να τους πει τι θα γίνει στο μέλλον και τα κεφάλαια κδ και κε καταγράφουν την απάντηση του Χριστού.
Ματθ.κδ:3 Και ενώ εκάθητο επί του όρους των Ελαιών, προσήλθον προς αυτόν οι μαθηταί κατ' ιδίαν, λέγοντες· Ειπέ προς ημάς πότε θέλουσι γείνει ταύτα, και τι το σημείον της παρουσίας σου και της συντελείας του αιώνος;

Παρατηρήστε ότι οι μαθητές ενδιαφέρονται κυρίως για τα σημάδια του ερχομού Του, ή τα σημαντικά γεγονότα που θα συμβούν πριν από την Δεύτερη Έλευση του Χριστού. Ως εκ τούτου, το Ματθ.κδ είναι χρονολογικής φύσης, με αποκορύφωμα την επιστροφή του Χριστού. Στο εδάφιο 4 ο Χριστός αρχίζει να περιγράφει τα γεγονότα που θα συμβούν πριν από την επιστροφή Του.

Γεγονότα πριν από τη μέση της θλίψης
Στα εδάφια 4-6 ο Ιησούς δίνει τα πρώτα σημάδια που θα συμβούν πριν από τον ερχομό Του. Λέει ότι πολλοί θα ισχυρίζονται ότι είναι ο Χριστός, αλλά δεν πρέπει να τους πιστέψουμε. Δηλαδή, ορισμένα άτομα θα ισχυρίζονται ότι είναι ο Χριστός που έχει επιστρέψει. Αυτό συμβαίνει ήδη. Τα εδάφια 5-6 λένε ότι ακόμα κι αν κάποιοι θα ισχυρίζονται ότι είναι ο Χριστός, δεν πρέπει να ανησυχούμε, γιατί το τέλος δεν έχει έρθει ακόμα.  Ο Ιησούς περιγράφει γεγονότα πριν από τον ερχομό Του. Δηλαδή, δεν θα επιστρέψει τόσο σύντομα! Τα εδάφια 7-14 περιγράφουν γεγονότα που πρέπει να συμβούν πρώτα. Το σημαντικό γεγονός στο χρονοδιάγραμμα πριν από το εδ.15 περιγράφεται στο εδ.14. Είναι η εξάπλωση του Ευαγγελίου σε κάθε έθνος του κόσμου. Μόλις συμβεί αυτό, ο Ιησούς λέει, «και τότε θέλει ελθεί το τέλος»!
Ματθ.κδ:14 Και θέλει κηρυχθή τούτο το ευαγγέλιον της βασιλείας εν όλη τη οικουμένη προς μαρτυρίαν εις πάντα τα έθνη, και τότε θέλει ελθεί το τέλος.
Το μέσον της θλίψης – το βδέλυγμα της ερήμωσης
Το Ματθ.κδ:15 είναι η αρχή του τέλους. Σ’ αυτό το εδάφιο ο Ιησούς μας δίνει το πρώτο συγκεκριμένο χρονολογικό γεγονός, που είναι το βδέλυγμα της ερήμωσης.
Ματθ.κδ:15,16 Όταν λοιπόν ίδητε το βδέλυγμα της ερημώσεως, το λαληθέν διά του προφήτου Δανιήλ, ιστάμενον εν τω τόπω τω αγίω -ο αναγινώσκων ας εννοή- τότε οι εν τη Ιουδαία ας φεύγωσιν επί τα όρη·

Η φράση «βδέλυγμα της ερημώσεως» εμφανίζεται μόνο σε άλλο ένα βιβλίο της Αγίας Γραφής. Στο Δαν.θ:27 και ιβ:11. Το Δαν.θ:27 αναφέρει ότι το βδέλυγμα της ερήμωσης θα συμβεί στη μέση της τελευταίας εβδομάδας των 70 εβδομάδων του Δανιήλ. Αυτή η τελευταία εβδομάδα, ονομάζεται περίοδος θλίψης, που διαρκεί επτά χρόνια.
Δηλαδή, ο Ιησούς δίδαξε τους μαθητές, ότι η μέση της περιόδου της θλίψης ήταν η αρχή του τέλους, θα ακολουθήσουν ακόμα 3 ½  χρόνια θλίψης. Γιατί είναι η μέση της θλίψης η αρχή του τέλους; Η απάντηση είναι ότι στο πρώτο μέρος της θλίψης ανοίγονται οι 6 σφραγίδες, είναι περίοδος δοκιμασίας αφού κυβερνά ο Αντίχριστος και σκοτώνει τους χριστιανούς που έχουν απομείνει, αλλά το τελευταίο μισό της θλίψης είναι περίοδος ερήμωσης όπου εκχέεται ο θυμός του Θεού στην γη. Παρατηρήστε τη διατύπωση του Δανθ:27:
«Και θέλει στερεώσει την διαθήκην εις πολλούς εν μιά εβδομάδι· και εν τω ημίσει της εβδομάδος θέλει παύσει η θυσία και η προσφορά, και επί το πτερύγιον του Ιερού θέλει είσθαι το βδέλυγμα της ερημώσεως, και έως της συντελείας του καιρού θέλει δοθή διορία επί την ερήμωσιν».

Αυτός που κάνει διαθήκη με το Ισραήλ, είναι ο Αντίχριστος. Θα είναι μια διαθήκη υποτιθέμενης ειρήνης επτά ετών. Θα σπάσει όμως  τη διαθήκη αυτή και θα φέρει ερήμωση στο Ισραήλ.  Αυτός είναι ο Αντίχριστος σύμφωνα με το Δαν.ζ:21, 25-26, Β’ Θες.β:4, 8-10 και Αποκ.ιγ:2-7. Σύμφωνα με το Δαν.ια:45 και Αποκ.ιθ:11-21, ο Αντίχριστος τελικά καταστρέφεται στη μάχη του Αρμαγεδδώνα. Ας μην ξεχνάμε ότι η περίοδος της επταετούς θλίψης είναι ο καιρός που ο Θεός εργάζεται με τον Ισραήλ. Η δουλειά του Θεού με την εκκλησία έχει τελειώσει με την Αρπαγή.
Τα δεύτερα 3 ½ χρόνια της θλίψης
Στο Ματθ.κδ:16-26 ο Ιησούς συνοψίζει αυτό που θα βιώσουν οι Ισραηλίτες κατά το τελευταίο μισό της θλίψης. Πώς ξέρουμε ότι αυτό είναι το τελευταίο μισό της θλίψης; Ο Ιησούς το ονομάζει καιρό μεγάλης θλίψης στο Ματθ.κδ:21:
«Διότι τότε θέλει είσθαι θλίψις μεγάλη, οποία δεν έγεινεν απ' αρχής κόσμου έως του νυν, ουδέ θέλει γείνει».
Στον Ιερεμ.λ:7 αυτό το χρονικό διάστημα ονομάζεται στενοχωρία του Ιακώβ. Αυτή η χρονική περίοδος συνοψίζεται στο Δανθ:27 σαν ερήμωση για το Ισραήλ. Στο Ζαχ.ιβ:1-11 περιγράφει ορισμένες από τις φρικαλεότητες που θα συμβούν στο τελευταίο μισό της θλίψης. Το Αποκ.ς -ιθ είναι αφιερωμένο σε μια περιγραφή του τελευταίου μισού ή τα τελευταία 3,5 χρόνια της περιόδου της θλίψης. Στο Ματθ.κδ:22 μας λέει ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων θα πεθάνει. Δηλαδή, το Ματθ.κδ:16-27 αναφέρεται στο τελευταίο μισό της θλίψης.
Το τέλος της θλίψης
Στο Ματθ.κδ:27 ο Ιησούς λέει ότι μετά από αυτά τα γεγονότα, το επόμενο είναι ο ερχομός Του.
«διότι καθώς η αστραπή εξέρχεται από ανατολών και φαίνεται έως δυσμών, ούτω θέλει είσθαι και η παρουσία του Υιού του ανθρώπου».
Στη συνέχεια, στο Ματθ.κδ:29 ο Ιησούς μας λέει ότι η θλίψη έχει τελειώσει.  Αυτό σημαίνει ότι το Ματθ.κδ:15-29 είναι μια περιγραφή του τελευταίου μισού της θλίψης.
Δεύτερη Έλευση του Χριστού
Το Ματθ.κδ:27, 29 μας διδάσκει ότι το εδ.30 περιγράφει τη Δεύτερη Έλευση του Χριστού.
Ματθ.κδ:30,31 Και τότε θέλει φανή το σημείον του Υιού του ανθρώπου εν τω ουρανώ, και τότε θέλουσι θρηνήσει πάσαι αι φυλαί της γης και θέλουσιν ιδεί τον Υιόν του ανθρώπου ερχόμενον επί των νεφελών του ουρανού μετά δυνάμεως και δόξης πολλής. Και θέλει αποστείλει τους αγγέλους αυτού μετά σάλπιγγος φωνής μεγάλης, και θέλουσι συνάξει τους εκλεκτούς αυτού εκ των τεσσάρων ανέμων απ' άκρων ουρανών έως άκρων αυτών.

Στην πραγματικότητα, ο Ιησούς κάνει δύο πολύ σημαντικές δηλώσεις που μας βοηθούν να κατανοήσουμε ότι αναφέρεται στην Δεύτερη Έλευσή Του. Πρώτα, λέει ότι ο κόσμος θα θρηνήσει όταν Τον δουν επί των νεφελών. Αυτό το γεγονός περιγράφεται στο Ζαχ.ιβ:12. Οι Χριστιανοί δεν θα θρηνούν κατά την Αρπαγή, αλλά οι άνθρωποι θα θρηνούν όταν δουν τον Χριστό να έρχεται στη μάχη του Αρμαγεδδώνα. Δεύτερο, ο Χριστός λέει ότι ο Υιός του ανθρώπου θα έρθει επί των νεφελών του ουρανού μετά δυνάμεως και δόξης πολλής. Το Ζαχ.ιδ:1-6 περιγράφει τον ερχομό Του στη μάχη του Αρμαγεδδώνα όπου έρχεται με μεγάλη δύναμη, χωρίζοντας στα δύο το όρος των Ελαιών και νικώντας τα έθνη του κόσμου.

Το εδ.31 δεν περιγράφει την κρίση, αλλά τη συγκέντρωση των Χριστιανών στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Χιλιετή Βασιλεία του Χριστού. Αυτό το εδάφιο συνοψίζει την κρίση των προβάτων και των εριφίων που περιγράφει αργότερα λεπτομερέστερα στο Ματθ.κε:31-46.  Η κρίση αυτή καθορίζει σε ποιον θα επιτραπεί να μπει στη Χιλιετή Βασιλεία του Χριστού (Αποκ.κ:4-6).
Συμπέρασμα:
Το Ματθ.κδ:15-29 περιγράφει τα γεγονότα που θα συμβούν από τη μέση μέχρι το τέλος της θλίψης (εδ.15 και 29). Αυτό σημαίνει ότι η Δεύτερη Έλευση του Χριστού συμβαίνει μετά τα εδ.30 και 31.
Το Ματθ.κδ:30-31 δεν περιγράφει την Αρπαγή. Υπάρχουν δύο λόγοι που αυτά τα εδάφια δεν περιγράφουν την Αρπαγή. Πρώτον, στο εδ.30 ο Ιησούς λέει ότι τα έθνη θα θρηνήσουν στον ερχομό Του. Κατά την Αρπαγή (Α’ Θες.δ:16-17) οι Χριστιανοί θα αρπαχτούν και θα συναντήσουν  τον Χριστό στα σύννεφα. Ο υπαινιγμός είναι ότι η Αρπαγή συμβαίνει γρήγορα, και ο Χριστός δεν θα είναι ορατός από τον μη χριστιανικό κόσμο. Ο δεύτερος λόγος που το Ματθ.κδ:30-31 δεν μιλάει για την Αρπαγή, είναι ότι ο Χριστός έρχεται με δύναμη. Γιατί να έρθει με μεγάλη δύναμη για να πάρει τους Χριστιανούς στον ουρανό; Αλλά κατά τη Δεύτερη Έλευση, κατεβαίνει από τον ουρανό με ρομφαία και ουράνια στρατεύματα έτοιμοι να πολεμήσουν στη μάχη του Αρμαγεδδώνα (Αποκ.ιθ:11-21).
Το Ματθ,κδ:30-31 περιγράφει τη Δεύτερη Έλευση του Χριστού και όχι την Αρπαγή. Το εδ.31 περιγράφει τη συγκέντρωση αυτών που πίστεψαν κατά τη διάρκεια της θλίψης για να ενταχθούν στην χιλιετή Βασιλεία του Χριστού στη γη.