Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

10 εντολές


1) Κράτα τη γλώσσα σου υπό έλεγχο. «Θάνατος και ζωή είναι εις την χείρα της γλώσσης» (Παρ.ιη: 21). Λέγε λιγότερα απ’ όσα σκέφτεσαι. Το πώς λες κάτι, συνήθως σημαίνει περισσότερα απ’ αυτό που λες.

2) Δίνε υποσχέσεις με φειδώ αλλά όταν υποσχεθείς κάτι, πραγματοποίησέ το, ανεξάρτητα από το κόστος

3) Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία να πεις ένα καλό λόγο σε κάποιον ή για κάποιον. Επαίνεσε τη δουλειά που έγινε σωστά, ανεξάρτητα από το ποιος την έκανε. Να επαινείς δημόσια και να διορθώνεις ιδιωτικά.


4) Να ενδιαφέρεσαι και για τους άλλους ανθρώπους, τις συνήθειες τους, τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους. Προσπάθησε, όποιον συναντάς, όσο κατώτερος κι αν είναι από εσένα, να τον κάνεις να αισθάνεται ότι είναι σημαντικός.

5) Να είσαι χαρούμενος. Κρύψε τις λύπες τις στενοχώριες και τις απογοητεύσεις  σου κάτω από ένα χαμόγελο.

6) Να έχεις ανοικτό μυαλό σε κάθε διφορούμενη ή αμφισβητούμενη ερώτηση που μπορεί να σου γίνει. Συζήτησέ την χωρίς απαραίτητα να την υποστηρίζεις. Είναι σημείο ανωτερότητας να διαφωνείς και να παραμένεις φιλικός.

7)  Άφησε τις αρετές σου να μιλήσουν από μόνες τους.  Μην υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου. Οι φίλοι σου δεν το έχουν ανάγκη και οι επικριτές σου δεν σε πιστεύουν ούτως ή άλλως.

8)  Να σέβεσαι τα αισθήματα των άλλων.  Το χιούμορ και οι εξυπνάδες που χρησιμοποιούνται για να μειώσουν άλλους, δεν είναι αστεία και είναι πάντοτε εκτός τόπου και χρόνου.

9) Αγνόησε τις συκοφαντίες και τις προσωπικές επιθέσεις. Δίνοντας προσοχή σε μια επίθεση, απλά της δίνεις αξία. Ζήσε με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς να μην πιστεύει τις επιθέσεις των επικριτών σου.

10) Μην προσπαθείς να προβάλεις τον εαυτό σου. Άφησε το Θεό να σε συστήνει. Η αυτοπροβολή δεν είναι μέρος της διακονίας.