Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Αποκατάστησε τη δόξα Σου, Κύριε!!



Στις μέρες μας, συμβαίνουν πραγματικά πολλά παράδοξα πράγματα αναμεταξύ των πιστών. Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τις δύσκολες μέρες μέσα στις οποίες ζούμε, και πραγματικά, εγώ λυπάμαι για πολλά που ακούω και βλέπω. Δεν θέλω να το κρύψω ότι μέσα στην καρδιά μου υπάρχει λύπη και πολλές φορές απογοήτευση, και είμαι σίγουρος ότι έτσι είναι και μέσα στις δικές σας καρδιές.
Γνωρίζουμε ελάχιστα για το Ευαγγέλιο σήμερα.
Η κοσμική, υλιστική κοινωνία μας έχει μολύνει την πίστη μας έχει φέρει σύγχυση όσον αφορά τα πρότυπά μας.

Η ουμανιστική σκέψη που μας περιτριγυρίζει, έχει διαστρεβλώσει εντελώς τον τρόπο σκέψης μας.
(ουμανισμός: φιλοσοφία που θέτει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο κέντρο κάθε δραστηριότητας και σαν κεντρικό άξονα κάθε απόφασης).
Οι γραμμές που χώριζαν το σωστό από το λάθος, έχουν σβηστεί.
Ξέρουμε ότι ο κόσμος γύρω μας είναι διεφθαρμένος και αμαρτωλός, αλλά παρόλα αυτά νιώθουμε βολικά μέσα σ' αυτόν.
Οι περισσότεροι από μας, δεν εξωτερικεύουμε τη θέση μας για δικαιοσύνη, δεν ελέγχουμε την αμαρτία.
Αν διακόψουμε τη σχέση μας με το βρώμικο περιβάλλον μας, γινόμαστε άσχετοι και παράξενοι.
Αν προσπαθήσουμε να εκπέμψουμε το φως ανάμεσα στην ακαθαρσία, γενικά γινόμαστε δυσάρεστοι.
Ξέρουμε ότι οι άπιστοι γείτονές μας και τα μέλη της οικογένειάς μας βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, κι όμως αυτή η σκέψη φέρνει ελάχιστο ή και καθόλου βάρος στη ζωή μας. Δεν μας επηρεάζει σχεδόν καθόλου μέσα στην πρακτική καθημερινότητά μας.
Να κλαις για τους χαμένους, αυτή και μόνο η ιδέα φαίνεται περισσότερο σαν μια θρησκόληπτη, κατά κάποιον τρόπο ανεπίτευκτη και σίγουρα απαρχαιωμένη σκέψη, παρά σαν μια φοβερή αλήθεια.
Μιλάμε στους γείτονές μας για τον Κύριο κι εκείνοι λένε: «Πολύ ωραία όλα αυτά» αλλά μέχρι εκεί!
Δεν υπάρχει διωγμός και δεν υπάρχει δύναμη.
Αντίθετα τα παιδιά του κόσμου και τα παιδιά του Θεού συνυπάρχουν με μια εγκάρδια ειρήνη.
Η διάκριση έχει αμαυρωθεί.
Πώς θα δραπετεύσουμε απ' αυτό το κανάλι;
Διαβάζουμε ότι οι υποσχέσεις του Θεού είναι αληθινές και η δύναμή Του μεγάλη, και παρ' αυτά είμαστε φορτωμένοι και καλυμμένοι από απιστία και αμφιβολία.
Αυτό που βλέπουμε με τα φυσικά μας μάτια μας επηρεάζει πολύ περισσότερο απ' αυτό που πιστεύουμε με την καρδιά μας.
Έχουμε περισσότερη πίστη στους γιατρούς των ανθρώπων, παρά στον Ιησού.
Για να λάβουμε και να διατηρήσουμε μια σημαντική θεραπεία συχνά απαιτεί σχεδόν Ηράκλεια προσπάθεια να επιμένουμε στην πίστη.
Ακόμα κι όταν πρέπει να εμπιστευτούμε τον Κύριο στα οικονομικά μας, πιο εύκολα θέτουμε την πεποίθησή μας στις πιστωτικές κάρτες και στα δάνεια, παρά στην προσφορά της θυσίας και την υπερφυσική ευλογία.
Είμαστε σε μεγαλύτερη αρμονία με τις αισθήσεις μας παρά με το Πνεύμα.
Πόσο αληθινή είναι για μας η αιωνιότητα;
Πόσο αληθινός είναι ο ερχομός του Κυρίου;
Πόσο αληθινή είναι η παγκόσμια κρίση;
Πόσο αληθινός είναι ο ΘΕΟΣ στη ζωή μας;
Είναι στ' αλήθεια το πρότυπό Του και τα λόγια Του εκείνα που καθορίζουν αυτό που κάνουμε ή που δεν κάνουμε, ή είναι μια θρησκευτική παράδοση και μια πνευματική συνήθεια αυτά που διαμορφώνουν τον τρόπο σκέψης μας;
Ο Ιησούς είπε: «Ω γενεά άπιστος και διεστραμμένη, έως πότε θέλω είσθαι μεθ' υμών; Έως πότε θέλω υποφέρει υμάς;» (Ματθ.ιζ:17). Αυτό εφαρμόζεται στην πολιτισμένη, τεχνολογική και άπιστη γενιά μας!
Σήμερα, όταν έχουμε ελάχιστη εμπειρία της επίσκεψης του Θεού, όταν είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε ένα μήνυμα που δίνει εξουσία στη σάρκα, που εξαρτάται από τύπους, όταν αυτό που φαίνεται να ακούμε είναι μόνο υποσχέσεις για τη «μεγάλη επερχόμενη αναζωπύρωση», όταν δεν βρισκόμαστε στην πορεία για να έρθει ακόμα μια μεγάλη συνάθροιση με ζωντανά θαύματα, τότε αρχίζει να παίρνει θέση η αποθάρρυνση.
Θα ήθελα να το πω ακόμα μια φορά. Γνωρίζουμε ελάχιστα για το ευαγγέλιο σήμερα. Γνωρίζουμε ελάχιστα για τις σαρωτικές κινήσεις του Πνεύματος. Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ελάχιστα για τον Ίδιο τον Ιησού.
Αν ζούσε στη χώρα μας, πού θα Τον βρίσκαμε; Στις εκκλησίες μας; Στα συνέδριά μας; Στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση; Στο δρόμο; Στη φυλακή; Στα μπαρ;
Τι θα έγραφαν γι' Αυτόν τα πιο σημαντικά χριστιανικά περιοδικά μας;
Πώς θα ανταποκρινόταν η κοινωνία μας σ' Εκείνον; (Συγκρίνετε με το πώς ανταποκρίνεται η κοινωνία σε μας).
Τι θα σκέφτονταν οι γείτονές μας για Εκείνον;
Τι θα νόμιζαν για μας, αν εμείς περπατούσαμε μαζί Του; Υποτίθεται ότι περπατάμε μαζί Του τώρα!
Υπάρχουν δραστικές συνέπειες που Τον ακολουθούμε;
Σημαίνει αυτό αναστάτωση και αλλαγή;
Αν έμενε μια βδομάδα μαζί μας στο σπίτι μας (μιλάω για πιστούς) κι έπειτα έλεγε στον καθένα από μας: «Ακολούθα με!», θα ήμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε;
Θα μπορούσαμε;
Θα απαιτούνταν μια πολύ μεγαλύτερη αλλαγή στον τρόπο που ζούμε, αν ήταν να Τον ακολουθήσουμε, (ήδη ισχυριζόμαστε ότι είμαστε μαθητές Του), απ' αυτή την αλλαγή που έγινε στην αρχή που «σωθήκαμε;»
Τι θα απαιτούσε μια πιο ριζική μεταμόρφωση; Η αλλαγή από αμαρτωλό σε άγιο του 2019 ή η αλλαγή από άγιο του 2019 σε πραγματικό μαθητή του Κυρίου;
Κάτι δεν πάει καθόλου σωστά. Μόνο ο Θεός μπορεί να το διορθώσει ξανά.
Η εκκλησία σήμερα δεν βιώνει πλήρως αυτό για το οποίο πέθανε ο Ιησούς και δεν έχει γίνει ακόμα αυτό για το οποίο προσευχήθηκε.
Υπάρχει κάτι απείρως περισσότερο και εντελώς διαφορετικό απ' αυτό στο οποίο βαδίζουμε σήμερα.
Υπάρχει μια δύναμη, μια καθαρότητα, μια εξουσία, ένα χρίσμα, ΜΙΑ ΔΟΞΑ, που σπάνια αγγίζουμε.
Ο Κύριος έρχεται για μια πανέμορφη νύμφη.
Υπάρχει ακόμα πολλή προετοιμασία, αποκατάσταση, αναδιάρθρωση που χρειάζεται να γίνει.
Ο Ιησούς δίδαξε:
 «Διότι όστις θέλει να σώση την ζωήν αυτού, θέλει απολέσει αυτήν, και όστις απολέση την ζωήν αυτού ένεκεν εμού, θέλει ευρεί αυτήν. Επειδή τι ωφελείται άνθρωπος, εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή; Ή τι θέλει δώσει άνθρωπος εις ανταλλαγήν της ψυχής αυτού; Διότι μέλλει ο Υιός του ανθρώπου να έλθη εν τη δόξη του Πατρός αυτού μετά των αγγέλων αυτού, και τότε θέλει αποδώσει εις έκαστον κατά την πράξιν αυτού» (Ματθ.ις:25-27).
Αυτό απαιτεί πλήρη επαναπροσανατολισμό.
Αυτό απαιτεί νέες προτεραιότητες και στόχους.
Οι ζωές μας δεν μας ανήκουν. Θα δώσουμε λόγο μια μέρα. Ο Παύλος ήταν ένας άνθρωπος που κατεχόταν από το ζωντανό Θεό:
«Μετά του Χριστού συνεσταυρώθην. Ζω δε ουχί πλέον εγώ, αλλ' ο Χριστός ζη εν εμοί. Καθ' ο δε τώρα ζω εν σαρκί, ζω εν τη πίστει του Υιού του Θεού, όστις με ηγάπησε, και παρέδωκεν εαυτόν υπέρ εμού» (Γαλ.β:20)
 «βαστάζω τα στίγματα του Κυρίου Ιησού εν τω σώματί μου» (Γαλ.ς:17)
Ήταν στιγματισμένος μαθητής για μια ζωή. Το κάλεσμα όμως αυτό για ολοκληρωτική παράδοση και βαθιά αφιέρωση δεν είναι μόνο για τους υπερ-αγίους.
Όλοι μας «συνετάφημεν μετ' αυτού δια του βαπτίσματος εις τον θάνατον, ίνα καθώς ο Χριστός ανέστη εκ νεκρών δια της δόξης του Πατρός, ούτω και ημείς περιπατήσωμεν εις νέαν ζωήν» (Ρωμ.ς:4).
Τα παλιά θα πρέπει να ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
«Διότι απεθάνετε και η ζωή σας είναι κεκρυμμένη μετά του Χριστού εν τω Θεώ» (Κολ.γ:3).
«Διότι το πολίτευμα ημών είναι εν ουρανίς, οπόθεν και προσμένομεν Σωτήρα, τον Κύριον Ιησούν Χριστόν. Όστις θέλει μετασχηματίσει το σώμα της ταπεινώσεως ημών, ώστε να γείνη σύμμορφον με το σώμα της δόξης αυτού, κατά την ενέργειαν, δια της οποίας δύναται και να υποτάξη τα πάντα εις εαυτόν» (Εφεσ.γ:20-21).
Αυτή είναι η όραση για την οποία αξίζει να ζει κανείς.
Αυτή είναι η ελπίδα για την οποία αξίζει να πεθάνει κάποιος.
Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας.
Αυτό είναι το μέλλον που προσμένουμε.
Υπάρχει πολλή δόξα στο άμεσο μέλλον για το λαό του Θεού. Δεν είναι φυλαγμένο όμως μόνο για τον ερχόμενο κόσμο! Υπάρχει μια δόξα για τους αγίους σ' αυτή τη ζωή, αλλά πρέπει να ορίσουμε μια νέα πορεία για να τη δούμε στις μέρες μας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Ο δρόμος που είναι μπροστά μας είναι δύσκολος και η αποστολή μας απαιτητική. Πρέπει πολλές σκληρές ερωτήσεις να ερωτηθούν και να γίνει πολλή έρευνα στην ψυχή μας. Μερικές από τις απαντήσεις πονούν και ενοχλούν. Μερικές από τις αποκαλύψεις είναι δυσάρεστες και τρομακτικές. Έχουμε όμως στ' αλήθεια άλλη επιλογή; Μπορούμε να συνεχίσουμε να προχωράμε με παραστάσεις; Πόση περισσότερη απογοήτευση μπορούμε να αντέξουμε; Θα επιστρέψουμε και στη δική μας γενιά να έλθει και να παρέλθει, κληροδοτώντας στα παιδιά μας μόνο απογοήτευση;
Πρέπει ν' ακολουθήσουμε το μονοπάτι της αλήθειας, όπου κι αν μας βγάλει. Πρέπει να καρφώσουμε τα μάτια μας στον Παντοδύναμο Κύριό μας και τις καρδιές μας στέρεες στην πιστή Του αγάπη.
Θα φέρει τη δική Του οδό πάνω στη γη. Μπορεί να φέρει την οδό Του σε σένα και σε μένα; Είναι καιρός ν' αρχίσουμε το ταξίδι.
Παρά το γεγονός και την αντίληψη μας περί όλων των περίεργων και αρνητικών φαινομένων γύρω μας, θα πρέπει ότι και να γίνει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον Κύριο. Δεν πρέπει ποτέ να απογοητευτούμε σε τέτοιο βαθμό που να καταντήσουμε είτε ειρωνικοί είτε κυνικοί άνθρωποι, με κανένα τρόπο δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε την όραση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Το λέω αυτό γιατί αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί άνθρωποι έρχονται σ’ αυτό το σημείο, ώστε στο τέλος της μέρας δεν βλέπουν τίποτε άλλο παρά όλα τα αρνητικά, τίποτε το θετικό.
Αν και τα πράγματα δεν είναι όπως πρέπει να είναι και η μαρτυρία του Ιησού Χριστού ανάμεσα μας να μην είναι όπως στις αρχαίες μέρες, δεν πρέπει να αποκάμουμε, αλλά μάλλον να ζητήσουμε να μας συγχωρέσει και να μας δυναμώσει ο Κύριος. Πολλοί είναι αυτοί που λόγω των πιο πάνω αρνητικών πραγμάτων και των απογοητεύσεων και των πληγών από φίλους, φτάνουν στο σημείο να αποτραβιούνται και να κλείνονται στον εαυτό τους, λέγοντας, αφού δεν υπάρχει κάτι το θετικό, καλύτερα να μείνω μόνος μου, να αποχωριστώ, να κλειδωθώ στον εαυτό μου και να έχω κοινωνία με το Θεό μόνος μου.
Αυτή η θέση είναι μια ακραία κατάσταση, πολύ λανθασμένη που δεν μπορεί να ωφελήσει την ψυχή. Με κάθε τρόπο χρειάζεται να κρατήσουμε τις καρδιές μας ανοιχτές στον Κύριο και ο ένας προς τον άλλον, παρά τα αρνητικά πράγματα που αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν και φαντάζομαι πάντα θα υπάρχουν.
Όταν ένας αποτραβηχτεί στον εαυτό του γίνεται εσωστρεφής και εγωκεντρικός, χωρίς ενδιαφέρον πραγματικό για τις ανάγκες άλλων ανθρώπων και ιδιαίτερα η αγάπη του, μετατρέπεται σε θεωρητική, παρά πρακτική.
Αποκατάστησε τη δόξα Σου, Κύριε!!