Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ (6)


ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

Είναι το να δίνεις την δουλειά που πρέπει να γίνει σε άλλους για να την κάνουν. Ένας έξυπνος άνθρωπος ποτέ δεν θα προσπαθήσει να κάνει όλες τις δουλειές μόνος του αλλά θα κοιτάξει να αναθέσει σε άλλους, και μάλιστα να τους εμπνεύσει να κάνουν την δουλειά όπως αυτός θα την έκανε.  Αυτό είναι μια πολύ σημαντική αρχή στην ηγεσία. Ο μόνος τρόπος για να κάνω κάποιον να κάνει μια δουλειά, είναι να του την αναθέσω.


Ένας καλός ορισμός για την ηγεσία είναι:

Η ικανότητα να αναγνωρίζουμε της ικανότητες και τις ανικανότητες των άλλων. Έτσι ώστε να τοποθετούμε τα κατάλληλα άτομα στις ανάλογες δουλειές ώστε να κάνουν το καλύτερο.

Σαν ηγέτης πρέπει να μάθεις να διακρίνεις τις ικανότητες των άλλων αλλά και τις ανικανότητες. Αυτό είναι κλειδί στην διοίκηση, αλλά και στο να είσαι καλός ποιμένας.
Υπάρχουν πάρα πολλές δουλειές μέσα στην εκκλησία που πρέπει να γίνουν, και ο σοφός ποιμένας πρέπει γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ικανότητες του ποιμνίου του να το ευθυγραμμίσει ώστε να γίνει η δουλειά κι έτσι να μείνει αυτός ελεύθερος για δουλειές που είναι να γίνουν μόνο απ’ αυτόν.

Ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να αναθέτει σωστά ευθύνες στους άλλους, και δεν προσπαθεί να κάνει όλες τις δουλειές μόνος του.

Όσο πιο πολύ δουλειά δίνεις στους άλλους να κάνουν, τόσο περισσότερη δουλειά μπορείς να κάνεις εσύ.

Πολλοί ηγέτες και διοικητές δεν αναθέτουν σε άλλους τίποτα γιατί φοβούνται να αναθέσουν. Αυτό όμως δεν είναι σωστό.  Πρέπει να αναθέτουμε βάζοντας εμείς τα όρια της ευθύνης.

Πολλοί φοβούνται γιατί νομίζουν ότι απειλούνται από τις ικανότητες αυτών που είναι κάτω απ’ αυτούς. (Θυμήσου τον Μωυσή όταν του είπαν ότι και κάποιοι άλλοι προφήτευαν)

Μια από τις ευθύνες του ποιμένα είναι να εκπαιδεύσει άλλους για το έργο της διακονίας. Αν φοβάται λοιπόν μήπως κάποιος τον ξεπεράσει, έχει αποτύχει στην εκπαίδευση.

Άλλοι πάλι, αναθέτουν ένα έργο, και μετά αρχίζουν να ανησυχούν και να αδημονούν και να στεναχωριούνται...πότε θα γίνει....αν θα γίνει όπως πρέπει....μήπως γίνουν λάθη...  Μα, αν είναι να στεναχωριέσαι μην το αναθέσεις και κάνε το μόνος σου γιατί η στεναχώρια θα σε σκοτώσει!  Γι’ αυτό ανάθεσε, θέσε τα όρια όπως εσύ θέλεις, και άφησέ τον να κάνει την δουλειά, και μην στεναχωριέσαι.

Το στίγμα του καλού ηγέτη είναι η ικανότητα να διαλέει σωστούς ανθρώπους στους οποίους με ασφάλεια μπορεί να αναθέσει δουλειές.

Μην δίνεις μόνο την υποχρέωση σε κάποιον να κάνει κάτι, αλλά δώσε του και την εξουσία που χρειάζεται για να το κάνει.