Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

ΔΑΝΙΗΛ (1)





ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το βιβλίο του Δανιήλ είναι πράγματι ένα συναρπαστικό,  θαυμάσιο και καταπληκτικό βιβλίο, γεμάτο με τόσο ειδικές και λεπτομερείς προφητείες, για πράγματα που ο Δανιήλ δεν μπορούσε καν να φανταστεί ή να τα γνωρίζει.
Ένα από τα πιο θαυμαστά σε εκπλήρωση προφητειών βιβλίο. Είναι τόσο θαυμαστές οι προφητείες, που ήταν αδύνατον το βιβλίο αυτό να μείνει ανέπαφο από την επίθεση του Σατανά. Είναι τέτοια η ακρίβεια και η εκπλήρωση των προφητειών αυτών μέσα στην ιστορία, ώστε οι λεγόμενοι «υψηλοί κριτικοί» ισχυρίζονται ότι είναι αδύνατον να τα έγραψε αυτά ο Δανιήλ 300 χρόνια πριν γίνουν, αλλά γράφτηκαν από κάποιον άλλο. Επειδή είναι τόσο ειδικό και λεπτομερές βιβλίο, ισχυρίζονται ότι πρέπει να έχει γραφτεί από κάποιον ο οποίος κοιτάζει προς τα πίσω αυτά τα γεγονότα, που έχουν ήδη συμβεί.

Φυσικά ο Θεός που είναι Πάνσοφος και Παντογνώστης είχε προειδεί αυτά τα γεγονότα σαν να είχαν συμβεί. Και αυτό είναι μια μαρτυρία της θαυμαστής δύναμης και της έμπνευσης του Θεού, καθώς και μια απόδειξη του γεγονότος ότι γνωρίζει το τέλος όλων των πραγμάτων πριν ακόμα συμβούν.

   1. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛ

Είναι η περίοδος των τελευταίων ετών της βασιλείας του Ιούδα. Ο λαός Ισραήλ χωρίζεται σε Νότιο και Βόρειο βασίλειο, εξαιτίας του Σολομώντα, ο οποίος παράκουσε τον Θεό, και του γιού του Ροβοάμ, ο οποίος λάτρεψε τα είδωλα. Στο βασίλειο του Ιούδα έμειναν οι φυλές του Ιούδα, του Βενιαμίν και οι Λευίτες. Το βασίλειο του Ισραήλ στράφηκε στα είδωλα, και έκανε δύο χρυσούς μόσχους, ένα στη Βαιθήλ και ένα στη Δαν. Το 722 π.Χ.. ήρθε η Ασσυρία και τους πήρε αιχμαλώτους, κατέστρεψε τη Σαμάρεια, και τους αντικατέστησε με άλλους λαούς, οι οποίοι μετά απετέλεσαν τους Σαμαρείτες. Έτσι, το Βόρειο βασίλειο καταστράφηκε. Βασιλιάς ήταν τότε ο Άχαζ.
Μετά τον Άχαζ ακολούθησαν κι άλλοι βασιλιάδες, ένας εκ των οποίων ήταν ο Μανασσής, ο οποίος οδήγησε τον λαό του Θεού βαθιά μέσα στην ειδωλολατρία. Έτσι, ο Θεός αποφάσισε να τους στείλει στην αιχμαλωσία.
Μετά την αιχμαλωσία επί Μανασσή, βασίλευσε ο Ιωσίας, ήταν δίκαιος βασιλιάς αλλά δεν ήξερε το λόγο του Θεού, γιατί δεν υπήρχε τότε. Κάποιος ιερέας, ο Χελκίας, βρήκε στο θησαυροφυλάκιο τον νόμο του Θεού και διάβασε ο Ιωσίας για την επικείμενη καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Πένθησε στον Θεό, μετανόησε και στράφηκε στον Κύριο. Όμως παρόλη την δίκαιη στάση του Ιωσία, ο Θεός του είπε ότι δεν θα δει αυτός την καταστροφή αλλά θα γίνει στους απογόνους του.

   2. ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ

Χρόνοι, καιροί, καταστάσεις, που πλαισιώνουν το βιβλίο.
Βασιλιάδες του Ιούδα.
1) Ιωσίας, δίκαιος βασιλιάς, βασίλευσε 31 χρόνια, 640-609 π.Χ..
2) Ιωάχαζ, γιος του Ιωσία, βασίλευσε 3 μήνες, το 609 π.Χ..
3) Ιωακείμ, αδελφός του Ιωάχαζ, βασίλευσε 11 χρόνια, 609-598 π.Χ.
4) Ιωαχείν, εγγονός του Ιωσία, βασίλευσε 3 μήνες, το 598 π.Χ.
5) Σεδεκίας, τελευταίος βασιλιάς του Ιούδα πριν την αιχμαλωσία. Ήταν γιος του Ιωσία και θείος του Ιωαχείν, βασίλευσε 11 χρόνια, 598-587 π.Χ.
Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των βασιλιάδων ήταν ότι έζησαν και βασίλευσαν κατά την χρονική περίοδο που ο Ιούδας οδηγείτο βαθμηδόν στην αιχμαλωσία. Και είναι οι βασιλιάδες που βασίλευσαν το χρονικό διάστημα που έζησε ο Δανιήλ και έγραψε το βιβλίο του.

   3. ΚΟΣΜΟΪΣΤΟΡΙΑ

Η Ασσυρία με πρωτεύουσα τη Νινευή ήταν παγκόσμια αυτοκρατορία τότε. Όμως, το 612 π.Χ. ο βασιλιάς Νεβοπολασάρ, ο πρώτος και μεγαλύτερος βασιλιάς της Βαβυλώνας, σύναψε συνθήκη με τους Σκύθες και εκστράτευσε εναντίον της Νινευή. Ο προφήτης Ναούμ αναφέρει την καταστροφή της πριν γίνει.
Ο Νεβοπολασάρ έστρεψε τα νερά ενός ποταμού, εναντίον της πόλεως. Βράχηκαν οι πλίνθοι από τους οποίους αποτελούνταν τα τείχη, έπεσε ένα μέρος του τείχους και έτσι το 612 π.Χ. κατέλαβαν την πόλη. Μετά την πτώση της Νινευή, η Βαβυλώνα έγινε παγκόσμια αυτοκρατορία. Πριν την Ασσυρία, παγκόσμια αυτοκρατορία ήταν η Αίγυπτος.
Πριν τον Νεβοπολασάρ, είχε ξεκινήσει ο Φαραώ εναντίον των Ασσυρίων. Αλλά πριν προλάβει ο Φαραώ, ήδη ο Νεβοπολασάρ με τους Σκύθες είχε καταλάβει την Νινευή, η Ασσυρία είχε πέσει. Μετά ο Ναβουχοδονόσορ εκστράτευσε εναντίον του Φαραώ-νεχαώ, τον οποίο νίκησε στη μάχη της Χαρχεμίς το 605 π.Χ. και κατέλαβε όλη την περιοχή από την Αίγυπτο μέχρι τον Ευφράτη.
Και ο βασιλιάς Ιωσίας εκστράτευσε εναντίον της Αιγύπτου, χωρίς όμως να ρωτήσει κανένα προφήτη του Θεού. Έτσι, ενώ επιτίθεται εναντίον του Φαραώ φονεύεται. Ο Φαραώ μπαίνει στην Ιερουσαλήμ και αιχμαλωτίζει τον Ιωάχαζ τον γιο του Ιωσία, τον παίρνει στην Αίγυπτο και βάζει βασιλιά τον Ιωακείμ.
Μετά όμως ο Φαραώ νικήθηκε από τους Βαβυλώνιους στη μάχη του Χαρ- χεμίς, και γίνεται η Βαβυλώνα παγκόσμια αυτοκρατορία.
Μετά, έρχεται ο Ναβουχοδονόσορ, ο γιος του Νεβοπολασάρ, και καταλαμβάνει την Ιερουσαλήμ μετά από πολιορκία το 606 π.Χ., αιχμαλωτίζει τον Ιωακείμ, και φέρνει τους πρώτους αιχμαλώτους στη Βαβυλώνα. Τότε ήταν που ήρθε και ο Δανιήλ εκεί. Είναι η πρώτη αιχμαλωσία, η οποία αναφέρεται στον Ιερεμ.κβ:19 και λς:30.