Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ (3)


2. Αναβολή Είναι το να αναβάλεις συνεχώς για αύριο πράγματα που μπορείς και πρέπει να κάνεις σήμερα. Είναι ένα πρόβλημα που λίγο-πολύ σαν άνθρωποι το έχουμε όλοι, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι είναι ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία του διαβόλου. Στην εξουσία η αναβολή είναι μια συνήθεια σαν το κάπνισμα που πρέπει να την σπάσουμε και να βάλουμε αυτοέλεγχο στην ζωή μας αν θέλουμε να είμαστε καλοί εργάτες του Θεού εκπληρώνοντας το θέλημά Του.

Α' Κορ.θ:25 Πας δε ο αγωνιζόμενος εις πάντα εγκρατεύεται, εκείνοι μεν διά να λάβωσι φθαρτόν στέφανον, ημείς δε άφθαρτον.



Ο ηγέτης πρέπει να είναι  άτομο που ελέγχει τον εαυτό του και οδηγεί έτσι την ζωή του ώστε πράγματα που πρέπει να γίνουν να γίνονται. Είναι το άτομο που μπορεί να παίρνει αποφάσεις όποτε  χρειάζεται.  Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να ζητά συγνώμη για τέτοια πράγματα. Είναι κάτι που δεν γίνεται μια φορά και τέλειωσε, δεν είναι ότι θα πεις: "Δεν θα αναβάλω ξανά» και τελείωσες. Είναι συνεχής αγώνας! Θες ακόμα να είσαι ηγέτης;

Ο ηγέτης δεν μπορεί να έχει την πολυτέλεια της αναβολής που οι άλλοι άνθρωποι έχουν. Πρέπει να δει τι θα κάνει και να υπερνικήσει. Ας δούμε μερικές περιπτώσεις της ζωής που ίσως πρέπει να τακτοποιηθούμε:

Δεν πρέπει να αναβάλουμε την προσευχή γιατί είναι βασική ανάγκη στην ζωή μας.

Αν θες να είσαι ηγέτης, πρέπει να είσαι άτομο προσευχής.  Πρέπει να ακούς και να οδηγείσαι από τον Θεό, και για να γίνει αυτό πρέπει να προσευχηθείς. Χρειάζεσαι ορισμένη ώρα κάθε μέρα με τον Ιησού. Χρειάζεσαι μια στενή κοινωνία με τον Θεό, κι αυτό γίνεται μόνο στην προσευχή. Εκεί θα πάρεις δύναμη και θα γνωρίσεις τον Θεό μ’ ένα περισσότερο αληθινό και προσωπικό τρόπο. Μέσα στην προσευχή ο Θεός θα σε οδηγήσει και θα σε κατευθύνει μέσα στον Λόγο Του και στην εκκλησία Του.

Στην προσευχή θα πάρεις τις καθημερινές οδηγίες για σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρεις. Μέσα από την προσευχή θα γνωρίσεις τις ανάγκες  της εκκλησίας σου, ακόμη εκεί θα πάρεις το μήνυμα για το κήρυγμα.

Είναι εύκολο για τον δάσκαλο του Κυριακού σχολείου να ακολουθεί απλά τα μαθήματα που υπάρχουν στο βιβλίο, αλλά πρέπει να ξέρει ότι πρέπει να μάθει να ακολουθεί το Πνεύμα.  Πώς να υπηρετεί τα παιδιά σ’ οποιαδήποτε ηλικία κι αν είναι βοηθώντας τις ανάγκες τους. Πολλές φορές ίσως χρειασθεί να φύγεις από το πρόγραμμα για να βοηθήσεις τις ανάγκες των ανθρώπων βοηθώντας τους. Πρέπει να ακούς την φωνή του Θεού για τον λαό που έχεις. Θα πρέπει να ξέρεις τι το Πνεύμα θέλει να πει στην εκκλησία. Είσαι το εργαλείο που ο Θεός διάλεξε για να βοηθήσει τον λαό Του.

Ο Θεός θέλει να μιλήσει στην εκκλησία Του, και θέλει να μιλήσει μέσα από εσένα και για να γίνει αυτό, πρέπει να ακούσεις τον Θεό. Πολλές φορές δεν παίρνουμε τον χρόνο για να προσευχηθούμε , αλλά αρχίζουμε να λέμε στην εκκλησία τι εμείς νομίζουμε ή θέλουμε. Αλλά αν προσεύχεσαι και συναντάς τον Θεό σε καθημερινή βάση, τότε ποτέ δεν θα αποτύχεις να σου πει τι θέλει για την εκκλησία Του. Και αν ακολουθείς το Πνεύμα, η εκκλησία σου θα μεγαλώνει και η δύναμη του Θεού θα είναι μέσα. Μέσα από την καθημερινή προσευχή παίρνουμε νίκη και δόξα στις μάχες που δίνουμε με τον εχθρό μας. Ακόμη η προσευχή είναι το μόνο μέσο για να φέρουμε τον άνθρωπο στον Θεό αλλά και να κινήσουμε το χέρι του Θεού. Είναι μια δύναμη που έχουμε να μετακινούμε ανθρώπους, αλλά και τον Θεό. Να, πώς μπορούμε να μετακινήσουμε ένα άνθρωπο με την προσευχή:

Σαν ποιμένες προσευχόμενοι ζητάμε από τον Θεό να το κάνει. Ο άνθρωπος είναι ένα σκληροτράχηλο δημιούργημα που σκληραίνει την καρδιά του απέναντι στον Θεό και γεμίζει σαρκικότητα. Αν θέλουμε τώρα να επενεργήσουμε σ’ αυτή την κατάσταση προσευχόμαστε και ζητάμε από τον Θεό να ενεργήσει, και Αυτός είναι που το κάνει. Αυτό το βλέπουμε στην Γραφή πολλές φορές. Ο Φαραώ, ο Παύλος που ήταν διώκτης και σε μια στιγμή άλλαξε. Ο Θεός μπορεί να αλλάξει τις καρδιές των ανθρώπων όταν εμείς προσευχόμαστε γι’ αυτό.

Όπως είπαμε μπορούμε επίσης ν’ αλλάξουμε την καρδιά του Θεού.  Ο Μωυσής το έκανε όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τους Ισραηλίτες. Αλλά ο Μωυσής προσευχήθηκε, νήστεψε, και ο Θεός άκουσε τον Μωυσή και έκανε ό,τι του ζήτησε. Το ίδιο έγινε στην Νινευή. Ο Αβραάμ επίσης έκανε τον Θεό να μεταμεληθεί με τα Σόδομα και τα Γόμορρα.

Το θέμα μας είναι ότι ο Θεός ακούει τους ανθρώπους εξ αιτίας της σχέσης που υπάρχει και το ίδιο μπορεί να γίνει και με σένα όταν προσεύχεσαι, εκζητάς τον Θεό και παρακαλείς για κάποιο/α πρόσωπο/α.

Η προσευχή είναι μια βιβλική αναγκαιότητα για όλους τους ποιμένες. Πρέπει να προσευχόμαστε κάθε μέρα, όχι κάθε τόσο.  Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να προσευχόμαστε πάντα περισσότερο και καλύτερα. Οι ποιμένες και οι ηγέτες πρέπει να προσεύχονται περισσότερο από τους υπόλοιπους. Αλίμονο αν υπάρχουν άτομα μέσα στην εκκλησία που προσεύχονται περισσότερο από τον ποιμένα! Εσύ είσαι ο ηγέτης, και δεν μπορείς να οδηγήσεις ένα άτομο που προσεύχεται περισσότερο από εσένα.

Η καλύτερη ώρα για προσευχή είναι το πρωί, γιατί αν περιμένεις το τέλος της ημέρας, θα είσαι κουρασμένος. Το μυαλό σου γεμάτο με τα προβλήματα της ημέρας. Όταν προσευχόμαστε το μυαλό πρέπει να είναι φρέσκο, και αυτό συμβαίνει το πρωί.

Αν είναι να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, πρέπει να το κάνουμε. Βέβαια δεν έχει τόσο σημασία πότε προσευχόμαστε γιατί αυτό είναι προσωπική υπόθεση του καθένα.  Πολλοί νομίζουν ότι η προσευχή δεν είναι τόσο απαραίτητη, αλλά εγώ πιστεύω ότι το πόση ώρα προσεύχεσαι έχει να κάνει.  Είναι απαραίτητο να μένεις αρκετή ώρα κάθε μέρα στα πόδια του Ιησού. Δεν μπορεί κανείς να γονατίζει για 5’ και να σηκώνεται. Αυτό δεν ωφελεί σε τίποτα. Πρέπει να έρθεις στην παρουσία του Θεού, να μείνεις και να αφιερώσεις κάποιο χρόνο συνομιλώντας με τον Θεό. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί Του. Πρέπει να προσευχόμαστε μέχρι ν’ αρχίσουμε να επικοινωνούμε με τον Θεό. Αυτό μπορεί να απαιτήσει 15΄ αλλά μπορεί και 3 ώρες. Θα μπορούσα να σας έλεγα ότι σαν εργάτες δεν μπορούμε να προσευχόμαστε λιγότερο από μία ώρα την ημέρα κι αυτό είναι το minimum.

Κάθε χρόνο πρέπει να αυξάνεις πνευματικά όσον αφορά την σχέση σου με τον Κύριο. Κάθε χρόνο θα πρέπει να προσπαθείς να αυξήσεις την ώρα της προσωπικής σου προσευχής. Ξέρω ότι πολλές φορές για διάφορες αιτίες δεν μπορούμε να προσευχηθούμε τόσο, αλλά μιλάω για την φυσιολογική καθημερινή ζωή στο σπίτι. Ίσως χρειασθεί να αφήσεις κάποια άλλα πράγματα για να κερδίσεις αυτή την καθημερινή ώρα προσευχής.

Το δεύτερο πράγμα που θα ήθελα να δούμε σχετικά με την προσευχή είναι η ποιότητα της προσευχής. Αναφέραμε ήδη μερικά πράγματα σχετικά με την επικοινωνία και είδαμε ότι πρέπει να επικοινωνούμε με τον Θεό. Δεν είναι κακή ιδέα να παίρνουμε ένα χαρτί και μολύβι όταν πηγαίνουμε για προσευχή. Ιδιαίτερα αν είσαι κήρυκας.  Έχω πάρει πολλά κηρύγματα την ώρα της προσευχής. Συνήθως αυτά τα κηρύγματα είναι για μένα. Ο Ιησούς πρώτα κηρύττει σε μένα και μετά εγώ κηρύττω στην εκκλησία.

Πρέπει λοιπόν να αυξήσουμε την ποιότητα της προσευχής μας. Έχω ακούσει ανθρώπους να προσεύχονται σε συμπροσευχές και επί μισή ώρα να λένε:»Ω Κύριε, Ω Κύριε» Και ο Θεός θα ρωτάει:»τι θες;» Κι αυτοί.....Ω Κύριε....Αυτό δεν είναι προσευχή! Έτσι απλώς γεμίζεις την ώρα, είναι μάταιη επανάληψη. Η προσευχή δεν είναι ένας τύπος, δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε, είναι επικοινωνία-συνομιλία με τον Θεό! Γονατίζοντας στα πόδια Του μπαίνουμε μέσα στον δικό Του κόσμο.

Το δεύτερο πράγμα που θέλω να συζητήσουμε για την προσωπική αύξηση και που δεν σηκώνει αναβολή είναι η βιβλική μελέτη. Είναι μια καθημερινή ανάγκη για κάθε ηγέτη.

Ρωμ.ι:17 Άρα η πίστις είναι εξ ακοής, η δε ακοή διά του λόγου του Θεού.


Η πίστη μας έρχεται μελετώντας και ακούοντας τον λόγο του Θεού και σαν ηγέτες πρέπει να είμαστε άνθρωποι πίστης και να οδηγούμε τον λαό του Θεού σε πίστη. Είναι δική μας δουλειά να εμφυσήσουμε μέσα στους πιστούς την πίστη προς το Θεό. Και αυτή την πίστη που πρέπει να δώσουμε στους άλλους, εμείς πρέπει να την πάρουμε απ’ το Θεό. Σαν ποιμένες και κήρυκες που πρέπει να κηρύττουμε 3 ή 4 φορές την εβδομάδα δεν μπορούμε να λέμε τα ίδια πράγματα, πρέπει κάθε φορά να είναι φρέσκα. Και όταν αδειάζουμε δίνοντας στους άλλους, πρέπει να γεμίζουμε από κάπου. Αν το σώμα μας δεν τρέφεται κανονικά, δεν μπορεί να παράγει έργο, και το ίδιο ισχύει και για το πνεύμα. Αν κάθε βδομάδα χρειάζεται να κηρύττεις ορισμένες φορές για να τρέφεις τον λαό σου κάτι πρέπει να βάζεις μέσα σου, πρέπει να μελετάς, να διαβάζεις, να ασχολείσαι με τον Λόγο του Θεού. Και είναι κάτι που πρέπει να γίνεται κάθε μέρα. Δεν είναι αρκετό να καθίσεις για λίγο με την Γραφή σου για να ετοιμάσεις ένα κήρυγμα, πρέπει να αφιερώσεις χρόνο με την Γραφή. Είναι δύσκολο κάτω από πίεση να καθίσει κανείς να φτιάξει ένα κήρυγμα.