Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

προσηλυτισμός

Προσηλυτισμός ονομάζεται η προσπάθεια παρακίνησης ατόμων να υιοθετήσουν συγκεκριμένες απόψεις, και κυρίως θρησκευτικές αξίες. H λέξη προέρχεται ετυμολογικά από το "προς" και το "έρχομαι". Αν και ιστορικά χρησιμοποιήθηκε στην Καινή Διαθήκη για να περιγράψει τον εκχριστιανισμό των παγανιστών, σήμερα χρησιμοποιείται για να περιγράψει γενικότερα τις προσπάθειες άλλων θρησκειών να διαμορφώσουν τα πιστεύω ενός ατόμου, θρησκευόμενου ή μη, ώστε να υιοθετήσει την αντίστοιχη θρησκεία. Ο όρος έχει αρνητική σημασία και περιγράφει κυρίως τις βίαιες (σωματικά ή πνευματικά) προσπάθειες που χρησιμοποιούνται για να μεταπεισθεί ένα άτομο.
Το Σύνταγμα της Ελλάδος στο άρθρο 13 παράγραφος 2 απαγορεύει τον προσηλυτισμό χωρίς να εξαιρεί τον χριστιανισμό και την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, γεγονός που δημιουργεί μια σύγκρουση τόσο με τις πρακτικές της εκκλησίας όσο και με τις πρακτικές του κοινωνικού περιβάλλοντος κατά την διάρκεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας ενός ατόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δια της βίας εξαναγκασμού σε συμμετοχή θρησκευτικών μυστηρίων είναι η βάφτιση. Κανείς δεν έχει ποτέ ρωτηθεί εάν θέλει να βαφτιστεί ούτε έχει ποτέ συναινέσει για την συμμετοχή του σε θρησκευτικό μυστήριο στην ηλικία του ενός έτους.

(άρθρο απο την βικιπαίδεια-που όπως φαίνεται διέφυγε από τον έλεγχο της θρησκευτικής μαφίας που ελέγχει τον συγκεκριμένο χώρο)