Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Δύναται η κόρη να λησμονήσει τους στολισμούς αυτής;


Ιερ.β:32

Πραγματικά, σ’ όλο τον κόσμο, από τη φύση τους, οι γυναίκες φροντίζουν, η κάθε μια με τον τρόπο της, να είναι όμορφα ντυμένες και στολισμένες. Αυτό τους προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης. 

Η Χριστιανή γυναίκα δεν αποτελεί εξαίρεση. Μπορεί και πρέπει να φροντίζει για την εξωτερική της εμφάνιση, στα μέτρα πάντα που υποδεικνύει ο λόγος του Θεού.

Καθώς μελετούμε το βιβλίο των Παροιμιών, συναντούμε το εδάφιο: «Η εύκοσμος γυνή απολαμβάνει τιμή» Παρ.ια:16.  Η λέξη εύκοσμος σημαίνει: που έχει τάξη στους τρόπους της, καλή συμπεριφορά, ευπρεπής, κόσμια, σεμνή.  Οπωσδήποτε δεν μπορούμε να πούμε ότι μια γυναίκα ντύνεται σεμνά όταν τα ρούχα της υπογραμμίζουν όσα θα έπρεπε να καλύπτουν (Ρωμ.ς:13).  Ούτε όταν ντύνεται ανδρικά (Δευτ.κβ:5).  Και δεν είναι κόσμια όταν ντύνεται με ρούχα άχαρα, παλιάς μόδας, ξηλωμένα ή βρώμικα.

Συμφωνούμε νομίζω, ότι η Χριστιανή γυναίκα πρέπει να ξεχωρίζει και με το ντύσιμό της, που θα είναι χαριτωμένο, κομψό και σεμνό. Πώς όμως γίνεται αυτό; Ίσως κι εσείς θα έτυχε πολλές φορές να στέκεστε μπροστά σε μια παραγεμισμένη ντουλάπα χωρίς να βρίσκετε «τι να φορέσετε»!!!

Να μερικές καλές συμβουλές:

  • Ρούχα που δεν τα έχετε φορέσει τα τελευταία ένα - δύο χρόνια, χαρίστε τα. Κρατήστε μόνο εκείνα που φοράτε συχνά. Δεν πειράζει αν τελικά όσα διαλέξετε φαίνονται πολύ λίγα. Με 2 ζακέτες, 3 φούστες, 4 μπλούζες, 2 πουλόβερ, και 1 φόρεμα μπορείτε να έχετε 48 διαφορετικούς συνδυασμούς. Μ’ άλλα λόγια, να εμφανίζεστε διαφορετικά ντυμένη κάθε μέρα για ενάμιση μήνα. Προϋπόθεση βέβαια, να υπάρχουν στα κομμάτια αυτά δυο βασικά χρώματα που να ταιριάζουν. Οι περισσότερες δεν έχουμε μεγάλη οικονομική άνεση, αλλά και αν είχαμε, δεν νομίζω ότι ο Κύριος θα ‘θελε να δαπανούμε αλόγιστα για τους στολισμούς μας: «Διατί εξοδεύετε αργύρια ουχί εις άρτον; και τον κόπον σας ουχί εις χορτασμόν;» Ησ.νε:2.  Πρέπει να είμαστε καλοί διαχειριστές των δώρων Του.
  • Πριν αγοράσετε καινούρια ρούχα, κάνετε ένα κατάλογο του τι σας χρειάζεται και μείνετε αυστηρά σ’ αυτόν. Διαλέξτε είδη που ταιριάζουν στο χρώμα και τον τύπο με αυτά που έχετε. Προτιμάτε σχέδια κλασικά. Είναι μεγάλη οικονομία επειδή θα φορεθούν για χρόνια. Τα πολύ μοντέρνα γίνονται άχρηστα από τον επόμενο κιόλας χρόνο.
  • Ρούχα που φοριούνται όλες τις ώρες είναι σε τελική ανάλυση φθηνότερα από άλλα που θα φορεθούν μια - δυο φορές το χρόνο. Αν ένα φόρεμα, που πληρώθηκε ακριβά, φορεθεί κάθε βδομάδα για δυο χρόνια, αποδεικνύεται πολύ πιο φτηνό από ένα άλλο που αγοράσαμε σε μικρότερη τιμή, αλλά φορέσαμε ελάχιστα.
  • Μια λεπτομέρεια που προσθέτει κόστος στα ρούχα μας, είναι το «στεγνό καθάρισμα».  Προτιμάτε εκείνα που μπορείτε να πλύνετε μόνες σας.
  • Μην κάνετε βιαστικές αγορές. Χρειάζεστε άνεση χρόνου για να μπορέσετε να δοκιμάσετε αυτό που θα αγοράσετε, αν είναι καλοραμμένο και ταιριάζει στο σώμα σας.  Αν είναι δυνατό, να σας συνοδεύει κάποιο δικό σας πρόσωπο με καλό γούστο, για να πει τη γνώμη του. Συνήθως οι πωλήτριες ενδιαφέρονται μόνο για να πουλήσουν τα είδη τους.
  • Τέλος, και ιδιαίτερα σε περιόδους εκπτώσεων, μην ξεγελιέστε από την τιμή. Ελέγξτε καλά ό,τι σκέπτεστε ν’ αγοράσετε, και περιοριστείτε μόνο σ’ εκείνα που αληθινά χρειάζεστε. Μ’ αυτές τις προϋποθέσεις, ασφαλώς θα βρείτε μερικά απαραίτητα κομμάτια ρουχισμού με λιγότερα χρήματα.

Όμως, με όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε την άλλη αλήθεια, πως, ακόμη κι αν καταφέρουμε να ‘μαστε ντυμένες άψογα και χαριτωμένα, υπάρχει κάτι άλλο σπουδαιότερο: «Ψευδής είναι η χάρις και μάταιον το κάλλος.  Η γυνή η φοβουμένη τον Κύριον αυτή θέλει επαινείσθε» Παρ.λα:30.